kent canterbury folkestone

Short trip: met de boot naar Kent

Al gezien hoe laag die pond staat? Ideaal moment om de oversteek te doen dus. Maar misschien ben je Londen al beu gezien, of vallen de prijzen van de Eurostar dik tegen… Ewel, als je een dag of twee over hebt, kan je eigenlijk makkelijk de oversteek maken met de P&O Ferry naar Kent. Kost je rond de 60 pond per wagen, dus als je met vier bent, is dat een schonen deal niet? En nog meer als je een collectief clowns in een heel klein autootje bent.

In principe kan je er makkelijk een daguitstap van maken. Vroeg de boot in, aan boord ontbijten, doorrijden van Dover naar Canterbury, beetje shoppen, sightseeing, lunchen, de auto in naar Folkestone of Whitstable, daar ronddwalen en uiteindelijk bij terugkeer ‘s avonds op de boot jezelf vergapen aan de White Cliffs van Dover met een zak tax free Reese’s in de pollen. Of wat langer blijven en alles op je gemak doen. Doorrijden naar Londen is zelfs ook een optie. Doe je op een kleine twee uur. Maar wil je in de buurt blijven, dan kan ik het volgende aanraden.

Canterbury

Canterbury gelijkt wat op Brugge en Gent, maar dan nog kleiner en iets minder water. Oud, dat is het vooral. Maar in de goede zin. Het stadje straalt geschiedenis uit als je langs al al die middeleeuwse gebouwtjes loopt. Yes, ‘tjes, want in Canterbury is alles mini. En laag. Op de wereldberoemde kathedraal na dan. Thomas Becket werd er een kopje kleiner gemaakt, waarmee de kathedraal meteen een pelgrimsoord werd en bron van inspiratie voor de Canterbury Tales van Chaucer. Indrukwekkend aan de buitenkant, volgepropt binnenin. Een schrijn voor Becket, tombes, gigantisch glaswerk, hout- en koperwerk, mooie tuin en veel Japanners.

Genoeg binnen gezeten? Eigenlijk is Canterbury ook een beetje Venetië. Maar opnieuw in’t mini. De rivier Stour loopt door de stad en kan je perfect afvaren met een soort gondel, inclusief praatgrage kapitein/roeier/geschiedkundige. Ze starten en eindigen trouwens in de Waterlane Coffee House, meteen ook een aanrader. ‘s Nachts doen ze er een soort spooktocht.

Je kan natuurlijk niet op koffie alleen leven – of toch?- dus snor en knor even richting het centrum. Keuze genoeg aan nieuwe, minder nieuwe, hippe en minder hippe plekken. Shepard’s pie in de pub voor de fans of pulled pork bij Pork&Co bijvoorbeeld. Maar ook Deeson’s is een aanrader voor enkele Britse klassiekers.

Uiteraard geen Tjoolaard zonder categorie raar maar waar. Als je Palace Street uitloopt, kom je plots een scheef huis tegen. Maar scheef next level. Als je met de voeten naast elkaar even scheef probeert te staan, scheuren de gewrichtsbanden in je enkels. Momenteel huist er een schattige boekenwinkel binnenin, maar de echte ervaring zit hem in het rondwandelen. Vreemd effect als je door de scheve deur en gangen loopt.

Folkestone

Op een half uur rijden van Canterbury heb je het kleine Folkestone. Nog niet bijster bekend bij het overzees volk maar wel een gezellige boel daar. Zeker als je je de Harbour Arm gaat opzoeken. Zie het als een soort pier volgepropt met food trucks, bars, typische Britten die zo uit Little Britain komen en hipsters. Inclusief vuurtoren en wilde zee. In de weekends komen er bands spelen en als je goed zoekt, vind je er nog resten van het mangosapje dat ik er omgegooid heb! Gelieve daar dan ook foto’s van te nemen.

In het centrum van Folkestone loopt momenteel een project geleid door The Quarterhouse Creative Foundation waarbij leegstaande huizen aan spotprijzen verhuurd worden aan kunstenaars van allerlei allooi. Dat zorgt er meteen voor dat de stad opgewaardeerd wordt en geeft de wijk een leuke vibe om door te tjoolen. Overal artiesten en kunstenaars die er hun creaties tonen en verkopen. Daarnaast organiseren ze geregeld festivals en andere leutemakerij.

Meer tips nodig? Op de site van Visit Kent staat nog heel wat extra info voor zowat heel de regio.

Foto’s

tjoolaard.be