leuven

Oerknallen in Leuven

Wist je dat we eigenlijk allemaal in een gigantische simulatie leven, gecreëerd door aliens? Toch als we de simulatietheorie van Nick Bostrom mogen geloven. Of we houden nog even vast aan de oerknaltheorie natuurlijk. En die, dames en heren, werd bedacht door de Belg Georges Lemaître, toen professor aan de universiteit van Leuven. Ter ere van de man organiseert Leuven nu het Knal!Festival, het stadsfestival van de Big Bang. Er zijn trouwens behoorlijk wat Blijf & Beleef deals voor wie overnacht in de stad.

De street-art tour

Ik begin mijn citytrips graag met een al dan niet gegidste stadstocht. Free walking tours bijvoorbeeld. Zo heb je meteen zicht op de highlights en ken je de route al wat. Leuven heeft op de site heel wat themaroutes staan, die je meteen ook de mooiste spots van de stad tonen. Ik liep de twee street-art tours, zag de ganse stad en spotte hier en daar wat indrukwekkende murals. Ah, en Sinterklaas was er ook toevallig. Niet onbelangrijk. 

Doorheen heel de stad vind je trouwens stevig wat architecturale parels. Het stadhuis natuurlijk, maar evenzeer de twee prachtige Begijnhoven (ik vind dat ze het klein Begijnhof het Beklijnhof moeten noemen), de gekke Vélodroom en de Sint-Pieterskerk. Die laatste kan je trouwens met een hololens bezoeken. Via augmented reality leer je een pak bij over de indrukwekkende kunstwerken die er hangen. 

Knappe koppen

De Leuvenaars worden ook wel eens koeienschieters genoemd want in 1691 openden de inwoners op een nacht het vuur op -wat zij dachten- vijandige soldaten. De volgende morgen bleek echter dat ze een kudde koeien hadden beschoten. Gelukkig passeerden ook heel wat knappe koppen de Leuvense revue.

Wie een overzichtje wil van al die slimmerds, moet maar eens voor het stadhuis gaan staan. Tussen de 235 standbeelden aan de wand herken je bijvoorbeeld Mercator, Erasmus en Vesalius. Of wandel de Knappe Koppen-tour, een gegidste tocht langs alle intellectueel boeiende plekken in Leuven, inclusief woordje uitleg over al die soms gekke professors die er ronddwaalden. Langs de Boom van het Groot Verdriet bijvoorbeeld, waar de mannelijke studenten afscheid moesten nemen van hun vriendinnen, aangezien de campussen niet gemengd waren.

De boeken in

Met al die knappe koppen kan een deftige bibliotheek niet ontbreken natuurlijk. Ook al werd ze een paar keer door oorlogen en brand vernield, het gebouw mag er wezen. Straf staaltje gothiek. Begin je bezoek misschien met de toren en ruil het zweet van al die trappen in voor een mooi uitzicht over de ganse stad. Daarna even stil wezen in de leeszaal en uiteindelijk naar de expo op het eerste en tweede verdiep. 

Momenteel loopt in het kader van Knal!Festival de expo Voorbij de Oerknal, waarbij kunst en wetenschap versmelten. De expo vertrekt vanuit het baanbrekende wetenschappelijke onderzoek van professor Georges Lemaître, maakt ommewegen in de kosmologie en toont zelfs originele aantekeningen van Einstein en Stephen Hawking. Elke ruimte wordt aangevuld met bijpassende kunstwerken. Een echte aanrader, zeker voor de wetenschaps- en ruimtefanaten.  

Dolen in Museum M

Museum M is eigenlijk een heel dure brocante. Een echt snuistermuseum waar je soms heel dichtbij moet kijken en dan weer best van veraf. Heel moeilijk om er een stempel op te plakken, maar zie het als verdwaald lopen tussen oud en nieuw, tussen hedendaagse kunst en oude meesters, tussen nieuwe architectuur en klassieke stijl. 

Ook hier is er een plekje voorzien voor het Stadsfestival Knal!, tussen al even indrukwekkende expo’s rond religie, design en tijd. Verbeelding van het Universum toont hoe de beschavingen voor ons keken naar het ontstaan van onze wereld en de kosmos. Met prachtige tekeningen, indrukwekkende wandtapijten en heel wat curiositeiten. Een telescoop waarmee Galilei naar de planeten tuurde en originele scripten van Copernicus en Newton bijvoorbeeld.

Tegen den honger en dorst

In Leuven ga je alleszins niet verhongeren en verdorsten. In tegendeel, de Oude markt wordt ook wel eens de langste toog van Europa genoemd, getuige de hele resem cafés. Local Yannick De Pauw nodigde me uit in zijn favoriet Café Central, een rasecht bruin en vooral gezellig café. Of spring eens binnen bij Germainneke (78 jaar!) haar bar Inn ‘t joor 1, die in het kleinste café van Leuven gasten opgiet met haar favoriete gins. 

Hongertje? Dan wordt het moeilijk kiezen. De ene hippe keet na de andere ontpopt uit de Leuvense bodem, Baracca kon ons alvast overtuigen. Foodsharing, pizza’s, heerlijke cocktails: wat moet een mens nog meer hebben? Pitta’s? Ewel, voor een fancy pitta met bites bol je best naar Bar Florida. Gezellig interieur, goeie smaak en de Vaartkom is zeker in de zomer een echte hotspot. 

Lunch ging ik dan weer zoeken in Lifebar, waar alles gezond, plant-based en vooral lekker is. Bij Elisa Coffee serveren ze dan weer heerlijke shakshuka, naast perfect gezette koffie. De hippe volgens kunnen op zondag afzakken naar Hal 5, voor een rommelmarktje, een artisanale bakker en Libanese keuken. 

Gezellig slapen

Je zou haast vergeten slapen met al die activiteiten. Gelukkig neemt Carmen, die gasthof de Pastorij runt, alle zorgen weg met haar gastvrijheid. Een ontbijt om vingers bij af te likken, uniek interieur en de ideale ligging. Daarnaast is Carmen smoorverliefd op haar Leuven, dus deelt ze vol enthousiasme haar insider tips. 

Foto’s

tjoolaard.be