Roadtrip Macedonië deel 1: Ohrid + Albanië

Nog geen twee voeten aan wal of er vloog al een journalist op me af. “Do you like Macedonia? How do you know Macedonia? What is your plan?” Moeilijke vragen natuurlijk als je pas op de tarmac staat, maar het toont wel meteen met welk enthousiasme de Macedoniërs je willen ontvangen. Voorlopig is het land vooral nog een onbekende parel, maar ik vermoed dat daar snel verandering in zal komen. Neckermann gaf me enkele hotels en een auto, de rest vulde ik zelf in. Hieronder mijn route en daarna wat hoogtepunten uit de reis in verschillende delen.

macedonie roadtrip

Ohrid

Startpunt en eindpunt tegelijk en daar is het kleine stadje eigenlijk ideaal voor. Meteen de volle pracht en praal van het land op je bord en helemaal op het einde de ideale plek om even te bekomen van de vele kilometers. Ohrid is niet groot maar compenseert met zijn enorme meer, meteen ook één van de oudste en diepste in Europa. Visparadijs ook! Eén van de grootste pluspunten van Ohrid, de vele visrestaurantjes. Zeker die in Kaneo, een klein vissersdorpje vlakbij. Even door het centrum wandelen en zoeken naar het houten pad langs de rotsen. Op zich al een vree schone plek, zeker als er wat oudjes zitten te vissen. Maar helemaal op het einde krijg je de kers in de vorm van een afgelegen strandje met overheerlijke keukens.

Ah en nu je er toch bent, kan je meteen ook één van de meest iconische views van de stad opnemen. Het Sint Jovan kerkje staat er al een dikke 700 jaar en pronkt op de rotswanden. Schattig in al zijn kleinheid en de ideale plek bij zonsondergang voor lovah lovahs. Geeft je meteen een leuke view op de stad en het meer. Erna kan je wat gaan tjoolen in het centrum, dat pas echt begint te bruisen als de zon ondergaat. Winkelstraten met glimmende tegels, overal ijs en winkels vol ‘echte’ merkkledij.

Jeruzalem

Ze durven Ohrid ook al eens het Jeruzalem van de Balkan noemen en dat zal wel te maken hebben met het historisch centrum inclusief dikke muren, grote toegangspoort en bakkensveel kerken. Ideaal om een namiddag en avondje rond te lopen. De St.Clement kerk is mooi van architectuur en heeft enkele bijzondere fresco’s binnenin, wat verderop heb je een oud theater van 200 voor baby Jezus en de kerk van St. Sophia staat zowel in het echte leven als op het bankbiljet van 1000 denar te pronken. Heb je wat fut in de benen, kruip dan op de oude omwalling van Tsar Samuil (geen typfout) zijn fort. Ook hier weer schoon zicht!

Fan van al die historische gebouwen? En mag er wat natuur bij? Neem dan een boot vanuit Ohrid naar Sveti Naum, het oude klooster van St. Naum. Alleen al het tochtje op het meer is de max, maar ook het kloostertje heeft wel wat. Het zit er trouwens vol pauwen. Iieeejooouuw. Sommigen beweren dat je binnenin het hart van Naum kan horen kloppen trouwens. EN HET IS NOG WAAR OOK! Nee, ik heb het alvast niet gehoord, maar was misschien te veel afgeleid door de oude man met witte kousen in teenslippers. Ga zeker ook voor een boottochtje op de Black Drim Springs. De naam zegt het niet misschien, maar hier kan je gewoon drinken van het riviertje, terwijl je door wondermooi groen vaart. En veel schildpadden, kikkers en andere beesten. Zoek de schipper met Nederlandse vlag op zijn bootje. Hij is hilarisch en spreekt Nederlands!

Albanie en het natuurpark

Voor je de rest van Macedonië doorkruist met de voiture (of bij terugkeer), reis eens rond het meer. Dan rij je meteen door Albanië en kan je weer stofzuigen onder je scratch map. Gek land. Ooit keer ik hier terug om er het fijne van te ontdekken, want de eerste indrukken waren positief. Veel groen, veel bergen, vriendelijke mensen en weinig regels. Ook gek hoe hier plots een overdosis aan chique bakken rond rijdt. Maar vooral de chaos spreekt me aan. Auto’s rijden door elkaar, hier verkopen ze gewoon net gevangen forel langs de baan (verboden in Macedonië) en van blauw op straat is weinig sprake.

Daarna kan je Albanië (of Ohrid) verlaten via het Galicica natuurpark. Een prachtige kronkelrit omhoog (en uiteraard ooit weer omlaag) tussen bomen, struiken en ander groen waarbij je zowel zicht op het Ohrid meer als lake Prespa cadeau krijgt. Ook af en toe uitstappen of een stuk te voet doen, want overal groeien bloemen en kruiden die vree aangenaam ruiken. Goede plek ook voor paragliding.

Volgende post meer over de rest van de roadtrip! Ondertussen kan ik je al wat meer foto’s aanbieden.

tjoolaard.be