Tips voor die eerste keer met een caravan

Tips voor die eerste keer met een caravan
Haaa, die goeie ouwe festivaltijd. Elke ochtend uit je tent zweten, lauwe pinten, onverwacht nachtelijk bezoek van een verdwaalde ziel, over tentkoordjes struikelen, gasvuurtjes die omvallen uiteraard net als je Aiki-noodles klaar zijn en wakker ge-OEREUHD worden. Maar eenmaal de dertig gepasseerd klinken die dingen allemaal net wat minder. Dan durf je al eens surfen naar Camptoo op zoek naar een mobilhome of caravan. Wij trokken drie dagen naar Paradise City en deden dat meteen in stijl; met een oldskool caravannetje uit de jaren zeventig genaamd “Onze Ouwe”. 

Aangezien het mijn allereerste keer sleurhutten was, toch maar een paar tutorials gevolgd over hoe en wat met zo’n ding. Er komt wel wat bij kijken bij dat extra comfort. De tips:

Tip 1: eerst huren, dan kopen, dan verhuren

Een mobilhome of caravan kost wel wat. Dus om helemaal zeker te zijn dat het je ding wel is, surf wat rond op Camptoo. Op het platform verhuren particulieren hun eigen mobilhome, meestal voor een mooie prijs. De Airbnb voor campers dus. Over heel de wereld trouwens, dus je kan vlot combineren met trein of vliegtuig. Zoek zeker wat rond, want er zitten pareltjes tussen qua design en interieur. Hier en daar zelfs een echte oldtimer. Hou er wel rekening mee dat je voor de grootste mobilhomes dikwijls een aangepast rijbewijs nodig hebt. Heb je ene gekocht, win dan wat centen terug door je huis-op-wielen zelf te verhuren. Wie weet huur ik die ooit en hebben we ooit in hetzelfde bed geslapen. Oooooeeeeeh!

Tip 2: it’s all about the prep

Kijk goed op voorhand wat allemaal voorzien is en wat niet. Servies, kookgerief, kookvuur, toilet, stromend water, die dingen. Op Camptoo krijg je altijd een mooi overzichtje. Vraag zeker ook bij het ophalen van je waggie om tips aan de eigenaar. Hoe je de watertank vult, hoe je een toilet reinigt als die er is, hoe je de caravan/mobilhome waterpas zet, hoe je ervoor zorgt dat die niet plots solo gaat rijden, hoe de batterij werkt en vooral hoe je de wielenhut correct aan je wagen haakt. 

Je mag trouwens niet gelijk waar staan met je camper/caravan. Er zijn maar een paar landen (Noorwegen, Zweden, Spanje of Griekenland) waar je kan wildkamperen, meestal moet je op een dedicated camperplaats gaan staan. Het voordeel daarvan is dat je meestal ook water- en elektriciteitsvoorzieningen hebt. Kan je meteen alles opladen en bijvullen. Ik hou van de app Park4Night, daar geeft de community van ervaren campers heel wat tips voor leuke staanplekken. De app Roadtrippers is een leuke om hele routes mee te plannen. De mooiste campings moet je trouwens ruim op voorhand reserveren en check misschien ook even op voorhand of je camping niet voor nudisten is. Ben ik er ooit onverwacht beland? Misschien.

Tip 3: voorzichtig op de boan hè

Rijden met een caravan is niet altijd evident. Eerst en vooral kan je geen 120 vlammen op de autostrade. Meestal staat de snelheid op 90 km/u, hoewel dat ook wat afhangt van het type caravan. Onze Ouwe was alvast meer dan tevreden met negentig. Ook het bochtenwerk moet net iets anders, zeker met de oudere modellen. Grotere bochten, minder snelheid en achterwaarts goed nadenken over je scharnierbeweging. Met een rijbewijs B mag je een camper besturen met een massa van maximaal 3500 kilo. Dat is het gewicht inclusief alles wat in de camper zit. 

Let ook op hoe je de caravan laadt. Doe je dit verkeerd, dan kan je gaan slingeren of pak je extra veel wind als een vrachtwagen je bijvoorbeeld voorbij steekt. Om nog maar te zwijgen over je verbruik. De vuistregel is dat je caravan niet zwaarder mag zijn dan driekwart het gewicht van je wagen. Laad dus eerst je wagen en dan pas je hut. Als je iets zwaars links legt, zorg dan voor evenwicht aan de rechterkant, het liefst zo dicht mogelijk bij de as. Anders ga je slingeren.

Je kan trouwens bij de VAB cursussen volgen om beter met caravans en aanhangwagens te rijden. Niets houdt je tegen om ergens op een parkeerterrein of zo al eens te oefenen met rijden, opzetten en toeplooien hé. Hou er tot slot rekening mee dat je remafstand groter wordt.

De losse tips

  • Zorg dat alles wat los zit goed vast hangt. Bagage, servies, speelgoed; stop alles in opbergdozen of in kasten die goed sluiten. Maar ook in je kasten ga je best alles fixeren.

  • Zet je caravan waterpas en gebruik blokjes zodat hij niet achteruit bolt. Beter voor je slapen maar ook voor bijvoorbeeld de afvoer van je water en om te koken.

  • Ga op voorhand kijken welke voorzieningen een camperplaats heeft. Kan je water bijvullen en lossen? Is er plaats om een wc te legen? Schaduw? Kindvriendelijk?

  • Sluit je gasfles weer af als je gaat rijden en vergeet je elektriciteitskabel niet los te koppelen voor vertrek.

  • Maak het gezellig. Neem lampjes mee om je caravan te versieren, hangt luchtverfrissers op, maak playlists met je favoriete muziek of ga helemaal wild met een draagbare beamer en doek.

  • Neem voor de zekerheid extra powerbanks, batterijen en eventueel een zonnepaneeltje mee.

  • Wij koken meestal op voorhand al wat makkelijke maaltijden bijeen, die dan in de koelkast gaan. Spaghettisaus, stoofvlees, eieren, die dingen. 

Foto’s

tjoolaard.be