De 10 topmomenten van 2019

2019 was een mooi jaar, vol topmomenten en mooie herinneringen. Een top 10 kiezen was geen evidentie, maar dit zijn de foto’s die me zeker gaan bijblijven. 

1. Die keer met een walvishaai – De Filippijnen

Om mijn verjaardag te vieren, de druilerige herfst in België over te slaan en mijn duikskills aan te scherpen, trok ik naar Cebu, een eiland van de Filippijnen. Samen met de instructeur ging ik op zoek naar de sardine run, miljoenen sardientjes die samentroepen en zo prachtige vormen maken. Maar ik kreeg net iets meer. Plots verscheen een gigantische gedaante uit het duister, een goede zeven meter lang. Na het hartsprongetje besefte ik dat we een walvishaai op bezoek kregen. Het enorme beest zwom sierlijk voorbij en ik mocht toch een paar meter mee. Mijn instructeur legde alles vast op de gevoelige plaat, op Instagram staat een filmpje.

Instagram Story
Facebook album

2. Die keer met het blauwe water – Kroatië

Meestal kiezen toeristen voor de kustlijn van Kroatië maar ik trok met een troep journalisten richting het binnenland. Absolute aanrader. Prachtige blauwe meren, verlaten vliegvelden, uitgestrekte bossen en ideaal voor watersport en mountainbiken. Maar wat me meest bijblijft, is de joie-de-vivre van de Kroaten zelf. Het moet allemaal zo perfect, haastig en druk niet. 

Instagram Story
Facebook album

3. Die keer met de maten – Zuid-Afrika

Waarschijnlijk weet je dit ondertussen al, maar ik ben een gigantische fan van mijn thuisstad Gent. Het gebeurt dan ook zelden dat ik een andere plek vind waar ik zou kunnen wonen. Tot ik met twee maten naar Kaapstad trok. Wat een zalige stad is me dat. Ongelofelijk vriendelijke mensen, heerlijke en betaalbare restaurants en overal natuur. Hiken kan, surfen ook en ‘s nachts doe je het betere benenwerk. Maar ook op cultureel vlak blinkt Kaapstad. Kunstenaars en muzikanten komen overal de straat op en het MOCAA, een tot museum omgebouwde graansilo is zeker een bezoekje waard.

Instagram-story
Facebook-album

4. Die keer met het floaten – Finland 

Iets doen wat ik nog nooit daarvoor deed, daar kick ik op. Om 1 uur ‘s nachts gaan dobberen in een ijskoud meer, terwijl de zon niet ondergaat en de bbq met worstjes klaar staat, dat stond nog niet op de lijst. Floating is een soort relaxatietherapie, waarbij je in droogpakken op een meer gaat drijven. Muisstil, omsingeld door bos en heel integer met je eigen gedachten bezig zijn. 

Instagram Story
Facebook album

5. Die keer met de beer en wolf – Finland

Het verhaal van de beer en de wolf. Zou een sprookje kunnen zijn, maar zo voelde heel onze trip door het Finse Lapland wel. De Kerstman bezoeken, prachtige slaapplekken en de zomernacht, waarbij de zon eigenlijk nooit ondergaat. We trokken diep de bossen in voor een berensafari. Verscholen in een hutje, koffie en boterham in de hand, lagen we te wachten op een beer. En ook hier werden we rijkelijk beloond. Zes verschillende beren passeerden de revue, net als twee wolven en een arend. De beer had voedsel gevonden en daar wou deze witte wolf van profiteren. 

Instagram Story
Facebook album

6. Die keer met de gele bloemetjes – Duitsland

Voor onze roadtrip naar Wolfsburg en Braunschweig kregen we nieuwe Range Rover Hybrid mee. Dikke bak, dat kan ik je nu al zeggen. Ook grappig om de verbaasde blikken van voorbijgangers te zien het moment dat je de enorme 4×4 aansluit op een elektrische laadpaal. Ongeloof! Helaas hebben we ook lang moeten zoeken hoe we de wagen weer konden ontkoppelen van die paal. Uurtje kwijt. Met deze foto zijn we dus veel tijd verloren. De gele bloemenvelden spraken me aan, dus wou ik er met de drone vliegen. Batterij plat. Dus gingen we opladen in een McDonalds wat verderop. Uurtje kwijt. Bij het tanken wisten we trouwens niet welke brandstof in een hybride mocht. Na heel veel zoeken en rondbellen, namen we dan maar zelf de (juiste) gok. Uurtje kwijt. Dan nog een hele fotosessie, om vervolgens thuis te komen en te merken dat er geen memory card in de drone zat.

Instagram Story
Facebook album

7. Die keer met de leegte – Namibië

Mijn favoriete foto’s van Namibië kiezen was verschrikkelijk moeilijk. Heel die trip was een aaneenschakeling van mooie momenten. Maar wat me zeker bijgebleven is, is de immense leegte van het zuiden. Uren kon je daar rijden, zonder ook maar iets of iemand tegen te komen. Geeft een heel apart gevoel. Dit en de afwisseling van het decor maakt van Namibië de perfecte roadtrip.

Instagram Story
Facebook album

8. Die keer met de sterren – Namibië

Nog zoiets onvergetelijk in Namibië: de sterrenhemels. Aangezien er amper lichtvervuiling is, krijg je elke nacht een waar spektakel cadeau. Vanuit je tentje, vanop je wagen, tijdens je nachtelijke wandeling zie je miljoenen fonkelingen. De melkweg krijg je er zomaar bij. Leuke extra: heel wat dieren schieten ‘s nachts in gang, dus niet schrikken als er plots een springbok aan je tent zit te knabbelen. 

Instagram Story
Facebook album

9. Die keer met de big 3 – Namibië

Wie heel veel dieren wil zien, moet naar het natuurpark Etosha trekken. In het droogseizoen. Elk kamp in het park heeft een soort waterput, waar dieren van elk kaliber komen drinken. Hyena’s, vogels, stinkdieren, wilde honden, leeuwen, noem maar op. Wij kregen een ruzie tussen twee neushoorns te zien en een machtsstrijd tussen de kolossen. Een troep olifanten kwam voorbij, waardoor de zebra’s en de neushoorns plaats moesten maken. Leverde een tof plaatje op.

Instagram Story
Facebook album

10. Die keer met Huawei – Frankrijk

Ondertussen werk ik al bijna twee jaar samen met Huawei, waardoor ik heel wat nieuwe toffe mensen heb leren kennen. Voor de launch van de nieuwe P30 Pro werd ik uitgenodigd in Parijs. En als er iets is dat de Chinezen kunnen, dan is het voor spektakel zorgen. Wat een show. Maar het is vooral de dagen na de launch die me bijblijven. Met smartphone in de hand trok ik met andere ambassadeurs door de Parijse straten. Het Duperre basketbalveld leverde volgende stilleven op. De meeste foto’s op Tjoolaard zijn trouwens met de smartphone getrokken. 

Instagram story

11. Die keer met de sneeuwfietsen – Frankrijk

Ach, waarom geen elf foto’s in een top tien? 2019 startte in de bergen, meteen met enkele pittige uitdagingen. Gaan mountainbiken op een skipiste, ‘s nachts bijvoorbeeld. In Flaines was dat. Nog nooit zo veel op mijn muile gegaan als dan. Maar wel vree plezant. We reden naar een tipi, zetten een pot fromage op het vuur en sneden het brood en de saucisse aan.

Instagram Story
Facebook album

tjoolaard.be