londen tips

Londen: de minder bekende spots

Elk jaar beland ik wel een keer of vijf in Londen. Coolste stad ooit. Maar wat kan ik hier nog over Londen gaan schrijven? Het internet loopt over van de tips en must see’s. Big Ben, Tower Bridge, St Paul’s Cathedral, the Eye, British museum, de plek waar de Beatles overstaken, Tate Modern, … Ze worden dagelijks overspoeld door toeristen, maar toch moet je ze gezien hebben. En eenmaal die toer gepasseerd kan je misschien eens kijken in onderstaand lijstje. Mijn favoriete plekken van dit jaar.

1. Hackney

Een wijk die ik vorig weekend leerde kennen dankzij een vriendin die ondertussen al enkele jaren in  Londen woont. Ligt in Oost-Londen, vlakbij Shoreditch en Hoxton. Gelijkt er ook een beetje maar is toch anders genoeg om er eens te gaan rondtjoolen. En begin vooral met de bloemenmarkt. Toen ik er was, ging die door op zondag. Misschien de grappigste markt waar ik ooit geweest ben. Verkopers die anderen al lachend beschuldigen dat ze hun bloemen uit de tuin van een oud dametje gestolen hebben bijvoorbeeld. Of kleine palmbomen als Jamaicaanse kerstbomen verkopen. Ook de legendarische quote, toen een leverancier passeren wou met zijn karretje, “watch your bums, here he comes, watch your toes, here he goes” zal nog lang blijven plakken.

Niet zo ver daarvan heb je ook een leuke city farm, bij ons meer bekend als een kinderboerderij. In hun restaurantje kan je klassiekers met groenten uit de eigen moestuin eten en als dessert kan je wat gaan grinniken om de dikke varkens, funky kippen en grappige ganzen in de tuinen. Deftig skatepark ook aldaar en een bosje vol eekhoorns. In de winkelstraat wat verderop vind je allerlei bars, speciale koffiehuizen, kappers, boetiekjes, enz. Redelijk hipster allemaal, dat wel, maar ook heel veel creativiteit. Op zaterdag is er een grote street market. Zeker ook op zoek gaan naar de oude herenhuizen. Torenhoog en een heel aparte, rode kleur. Bijzonder impressionant.

2. Shoreditch

Shoreditch is een wijk vlakbij Hackney en de laatste tijd ook alsmaar bekender geworden. Een echte hipsterbuurt die stilaan door de commerce opgeslokt wordt. De straatjes bulken er uit van de street art. Op elke hoek staat wel ergens een piece, gaande van onze eigenste ROA tot de befaamde Invader en paddenstoelen van Christiaan Nagel. En laat ons vooral John en zijn begging dog George niet vergeten. Goed rondkijken ook naar verdoken galerijtjes.

Maar Shoreditch is meer dan kunst. Je vindt er ook heel wat alternatieve winkels, aparte restaurantjes en goeie koffie. Zeker eens de Breakfast Club (ligt eigenlijk in Hoxton) opzoeken. He-Man behangpapier in het toilet en zalige pancakes! Brick Lane Market is zeker ook de moeite. Blijf wat plakken bij al het antiek en de bizarre objecten die er verkocht worden, maar proef zeker ook van het street food.

3. Horniman Museum

Ook al doet de naam anders vermoeden, Horniman museum is een redelijk klassiek maar prachtig museum. Beetje gekke collectie, dat wel. Een hele hoop opgezette dieren in de ene hall, honderden muziekinstrumenten in de andere. Maar ook kunst en antropologische collectie. En alsof dat nog niet genoeg is, er staat een totempaal, een aquarium, een walrus en prachtige tuinen met bijenkorven. Ook het gebouw zelf, en zeker het Victoriaanse conservatorium, mag er zijn. Halte Forest Hill nemen om  er te geraken. Zeker ook kijken naar de kalender. Toen ik er was, was er net een oldskool fietsenparade.

4. Highgate

Helemaal in het Noorden en een plek voor de gemotiveerde mens want veel heuvels. Maar toch raad ik het aan om er eens heen te gaan. Kijken naar de gebouwen is reizen door de tijd. Highgate was al tijdens de middeleeuwen en is mee blijven evolueren. Verwacht je maar aan een mengeling van bouwstijlen. Maar de ultieme topper is Highgate Cemetery. De graven zijn overwoekerd met onkruid en ander groen, sommige stenen zijn gewoon omgevallen en de wildernis blokkeert hier en daar de doorgang. Denk er ook nog maar wat gigantische beelden bij. Precies een horrorscène. En top of the bill, Karl Marx ligt hier begraven. highgate ligt ook redelijk dicht bij Camden, nog zo’n zalige wijk.

5.  London Wetlands Centre

Genoeg brieken (bakstenen) gezien? Tijd voor natuur dan. Gewoon afzakken naar het London Wetlands Centre, op de oever van de Thames. De plek om even te chillen en vogels te spotten. Je kan het wat vergelijken met het Zwin maar dan in een stad. Is verkozen tot meest populaire natuurreservaat trouwens.

Meer foto’s van Londen alhier.

 

tjoolaard.be