IJsduiken in Les Menuires

Toch even boenken tegen het ijs boven me. Nee, zo’n diepe gong zoals in de films krijg je niet, maar als ik in de verte mijn duikbuddies in enkele zonnestralen zie zweven, overmant de ervaring me alsnog. Tussen het snowboarden en de raclettes door trokken we even naar Lac Du Lou in Les Menuires (Frankrijk) voor een sessie ijsduiken. Wat in de zomer een prachtig meer tussen groene toppen is, verandert in de winter in een dichtgevroren donkere poel omringd door dikke pakken sneeuw. 

De wandeling richting de bijhorende berghut (2035m hoogte) is pittig, maar wondermooi. Een absolute aanrader om die met zonsopgang te doen. Het kleurenspel dat je cadeau krijgt, is niet te evenaren. Sneeuwschoenen komen goed van pas trouwens. 

Eenmaal bij de berghut kregen we een korte uitleg over hoe je best zuurstof in je lichaam kan stockeren, we duiken namelijk zonder flessen. En uiteraard een resem veiligheidsregels om onze tocht onder het ijs zo vlot mogelijk te laten verlopen. Eigenlijk is kalm blijven het allerbelangrijkste. Zo verlies je het minste zuurstof en kan je het helderst denken. Of nee, ik denk dat ik de wetsuit toch belangrijkst vond. Een vingerdik exemplaar, inclusief handschoenen, capuchon en schoenen. Zeehondjes dus. Daar nog een duikbril op en we waren good to go. 

Giet eerst heet water in je wetsuit voor je hem aandoet. Gaat een stuk sneller en is ook gewoon een pak aangenamer.

tip van de duikinstructeur

Terwijl de Franse Alpen een veilige coridor vormen tegen wind en regen, waggelen vier dikingepakte ijsduikers naar Lac Du Lou. Ik voel toch een klein balletje stress in mijn maag zitten. Zowat alle scènes uit films waarin iemand vast komt te zitten onder het ijs zijn de mentale revue gepasseerd. Gelukkig moeten we zelf de gaten in het ijs zagen, bezigheidstherapie helpt. Dat je er lekker warm van krijgt, is mooi meegenomen.

We duiken namelijk van gat naar gat, verbonden met een koord onderwater als leidraad. Telkens een zestal meter. Na wat watergewenning en even proeven van wat 20 centimer ijs boven je hoofd doet, duiken we -onder begeleiding van de instructeur- tussen de gaten door. Gezicht naar het ijs, eerst de handen nog rond het koord, maar eenmaal die eerste schrik wat weg is, durf je toch echt “free”diven. Een halve minuut je adem kunnen inhouden is trouwens al ruim voldoende.

Van de kou merk je eigenlijk niet zo veel, ook al loopt het water tegen het vriespunt. Daar zorgt het decor wel voor. Het ijs voelt minder “smooth” aan dan ik had verwacht, wanneer je handen langs de muur glijden, voel je de putjes en kartelrandjes. Overal zitten luchtbelletjes vast in de ijslaag, waar de zon prachtig op breekt. Onder water gaat het van pikzwart naar alle tinten blauw, tot ijsstukken zo helder dat je eraan wil likken. Wanneer een wolk voor de zon schuift, verandert de hele onderwaterwereld mee. Indrukwekkend.

De winter is meer dan skiën

Skigebieden voelen dat ze meer moeten aanbieden dan skiën alleen. De meeste zetten nu 

volop in op de andere seizoenen, maar ook in de winter breiden ze het aanbod uit. Met ijsduiken bijvoorbeeld, of sneeuwschoenhikes richting de bergtoppen. We zien mountainbikers op de pistes, snowscooter-excursies naar moeilijker te bereiken gebieden, wellnessers en foodie tochtjes langs lokale kaasboeren en kruideniers. In Les Menuires ga je je alvast niet vervelen. Ga zeker ook eens langs in het rustieke Saint-Martin-de-Belleville, gekend om zijn barokke architectuur. 

Over Les Menuires

Les Menuires is een populair skiresort gelegen in de Franse Alpen, deel van het uitgestrekte Les Trois Vallées skigebied. Het staat bekend om zijn familievriendelijke faciliteiten en uitgebreide piste-aanbod geschikt voor alle niveaus van skiërs en snowboarders. Het resort biedt uitstekende sneeuwcondities vanwege de hoge ligging, rond de 1850 meter. Ook in de wamere seizoenen kan je er terecht voor prachtige hikes, mountainbiketochten en die typische bergkeuken.

We sliepen in Hotel Higalik, een nieuw adres in Les Menuires. Goeie wellness, toegang tot de piste vanuit de ski-room en deftig ontbijt. Wat wil een mens nog meer. Ah ja, zicht op de bergen natuurlijk. 

Foto”s

tjoolaard.be