huawei p30 pro

Review: Huawei P30 pro

Eind deze zomer vroeg ik eens rond wie een smartphone kende die mijn camera zo goed als kon vervangen. De type reizen die ik doe, maken het namelijk niet altijd makkelijk om met een grotere camera rond te trekken. Toen werd de Huawei P20 mijn aangeraden door Fred en heel wat anderen, dus zette ik de stap. Meteen als ambassadeur voor het merk zelfs. Hun Mate20 was mijn all time favorite voor de gekke cameraspecificaties en nu werd ik uitgenodigd voor de lancering van de Huawei P30 pro in Parijs. Gek hoe ze erin geslaagd zijn van de camera nog straffer te maken. Een overzichtje van de belangrijkste features:

Vier camera’s

De P30 is uitgerust met een nieuw Leica Quad Camera-systeem. Vier lenzen die elk hun eigen truukje hebben. De standaard 40mp lens, waarmee je vlotjes foto’s in raw trekt, maar ook een ultragroothoeklens, ideaal voor landschapsfotografie. De telelens laat dan weer toe om tot x10 optisch in te zoomen en tot x50 digitaal. Als je geen te harde beefhand hebt, levert dat echt gekke beelden op.

De sensor is nog groter en door enkele technische aanpassingen in het kleurenspectrum laat het toestel nog meer licht binnen. Nachtfotografie is daardoor echt indrukwekkend geworden. Maar ook overdag kan je in pro-mode spelen met het licht. Minder nood aan mijn andere camera dus.

Daarnaast ook nog een Time-of-Flight camera. Zelf had ik er ook nog nooit van gehoord, maar die camera meet de diepte in het beeld. Zo krijg je een natuurlijke bokeh, ook wel dat verschil tussen een scherpe voorgrond en een wazige achtergrond. Ideaal voor portretten dus. Maar ook de selfie-cam kreeg een upgrade. 32mp nu en genoeg instellingen om zelfs mijn kop presentabel te maken.

Video

2019 wordt het jaar waar ik wat meer video ga maken. Met de drone sowieso, maar ook met mijn telefoon. Kan dus ook met de P30. Dankzij de ingebouwde stabilisator, de 4K met 60 fps, de lichtgevoeligheid en ingebouwde tools zou ik toch eindelijk wat deftige video moeten kunnen maken. Ik gebruik trouwens ook de DJI Osmo voor extra stabiliteit.

Huawei Dual-view is ook iets nieuw. Je kan namelijk de twee cameralenzen op de achterzijde tegelijkertijd gebruiken om twee video’s simultaan op te nemen. Dus zowel een ultragroothoek als een zoomshot. Ik toon je later wel eens hoe dat in zijn werk gaat, maar het levert alvast een wijs shot op.

Ook de max aan het toestel

Het oog wil ook wat, dus design matters. De P-serie zit heel strak in zijn vel en de details doen het hem wel. 6,47 inch aan scherm, inclusief gebogen randje. Dat is dan ook meteen de grootste issue voor mij persoonlijk. Kwetsbaar voor onhandige Harry’s. Ik moet er dus sowieso een stevige case rond draperen.

Naast de snelheid van het toestel, ben ik vooral tevreden om de batterijduur. Bij normaal gebruik haal je makkelijk het einde van de dag. Eindelijk geen dertig extra batterijen meer meesleuren. Op een uurtje is hij weer volledig opgeladen trouwens.

Daarnaast zit er een vingerafdruklezer in het scherm, makkelijk om je toestel snel te ontgrendelen. Dual sim is voor mij ook een vereiste, aangezien ik vaak een extra simkaart koop in het buitenland.

Ah ja en je kan er mee bellen ook! Ok, ok, toegegeven, ik klink waarschijnlijk ongeloofwaardig (en gesponsord) enthousiast, maar ik beloof je dat ik echt onder de indruk was van wat het toestel op cameravlak kan. Mijn reis naar Siberië deed ik volledig met mijn Mate20 pro en nu wordt dat dus de P30 pro. Misschien wel enkel die zelfs.

De prijs

De nieuwe Huawei P30 en Huawei P30 Pro zijn vanaf 29 maart beschikbaar in België en Luxemburg voor een adviesprijs van € 749 voor de P30, € 999 voor de P30 Pro met 6GB RAM/128GB-opslag en € 1,049 voor de P30 Pro met 8GB RAM/256GB-opslag.

Vragen over het toestel? Laat maar horen é. Via Instagram en Facebook toon ik later nog wat extra beeldmateriaal.

tjoolaard.be