Je reis plannen met Trello

Reizen plannen is meestal mijn stijl niet, maar de langere trips, daar heb ik toch graag iets van houvast bij. En aangezien ik nogal Warrie Warhoofd kan zijn, heb ik dat overzicht graag ergens visueel online staan. Na veel zoeken en proberen ben ik uiteindelijk bij Trello beland. Overzichtelijk, gebruiksvriendelijk, ook op telefoon, gratis en eigenlijk best gemakkelijk om ook de rest van mijn leven mee te ordenen. Volg anders even mee hoe ik bijvoorbeeld mijn trip naar Colombia gepland heb.

Stap 1: de opzet en inspiratiefase

Eerst en vooral maak ik per reis een aparte board aan, Colombia dus in dit geval. Ga je met meerdere mensen op reis, dan kan je die ook toevoegen. Gezellig samen plannen. Mooi achtergrondje kiezen en daarna start ik met drie lijsten: inspiratie, route en praktisch. In praktisch stop ik alles van euhm ja praktische info, zoals vluchturen, of er inentingen nodig zijn, wat ik zeker niet mag vergeten, visum etc. Je kan Trello hier bijvoorbeeld koppelen aan de app van Skyscanner om zo het beste reis- en boekmoment uit te zoeken.

In de kolom inspiratie verzamel ik alle interessante links, blogposts, to do’s, tips van vrienden en onbekenden, nieuwtjes, foto’s, filmpjes. Het toffe hier is dat je Trello kan koppelen aan Evernote om zo notities te maken, maar ik doe het meestal gewoon rechtstreeks in de Trello-app. De inspiratiefase duurt meestal wel een weekje of zo.

Op basis van de inspiratie maak ik dan een route langs belangrijke stops.

Stap 2: route en eerste opvulling

Tijd om die inspiratie wat concreter te maken. Eenmaal de route zowat vast ligt, maak ik per stop een aparte lijst, meteen in de juiste volgorde. Maakt het wat makkelijker. Komt er later nog een stop bij, dan schuif je die er gewoon tussen.

Wat ik makkelijkst vind, is dan per stop het aantal dagen in te vullen. Zo weet je ongeveer hoeveel je kan gaan doen op die stop. Maar omgekeerd kan ook natuurlijk, dat je het aantal dagen laat afhangen van wat er allemaal te doen is. En hey, het is maar een app é, je moet die planning ter plekke helemaal niet volgen. Ik geef dat blokje meteen zijn eigen kleur.

Hetzelfde doe ik voor slaapplekken en restaurants. Elk een kleurtje, zodat ze goed opvallen tussen de rest. Onderaan elke lijst, zet ik telkens hoe ik naar de volgende stop moet reizen en hoe lang dat gaat duren.

Stap 3: de opvulling

Nu wordt het echt plezant. Eenmaal de route netjes opengespreid staat, kan je de blokjes onder inspiratie verslepen naar de juiste stop. Geestig, want je reis krijgt visueel vorm. Wil je echt hardcore plannen, kan je met kleur de dag en volgorde van die activiteiten aangeven. Maar ik plak ze er gewoon in en zie ter plaatse wel of ik er tijd en goesting voor heb.

Je kan nog enkele lijsten toevoegen die je eenmaal op de bestemming zelf aanvult. Notities voor je dagboek of reisverslag bijvoorbeeld. Of een lijst voor al je uitgaven. Zelf heb ik daar niet de discipline voor helaas.

Stap 4: het eindresultaat

Andere Trello-toepassingen

Ondertussen gebruik ik Trello ook voor mijn jobs en mijn persoonlijk leven. Per groot project maak ik een board aan met to do’s, inspiratie, ideeën etc. In mijn persoonlijk board staat dan weer een boodschappenlijst, een to do-lijst, films en boeken die ik nog moet bekijken, concepten die nog in mijn hoofd broeden, toffe quotes en een aparte lijst voor al wat nog in mijn huis moet gebeuren.

Voor mijn bijberoep is het dan weer een to do, dringend to do, done, inspiratie, facturen die nog opgesteld moeten worden, facturen die nog betaald moeten worden en de betaalde facturen.

Op das internet staan trouwens heel wat voorgemaakte boards. Voor renovatieprojecten bijvoorbeeld, maar ook om feestjes te plannen, je boekhouding te doen enz.

En nu denk je waarschijnlijk: “hey Tjoolie, heb je aandelen misschien bij Trello?” Ewel nee, ik vind dit echt een zalige app. En uiteraard deel ik die uit pure liefde jullie.

tjoolaard.be