geit limburg

Limburg? Best wel bloeiend!

Van bokkenrijder naar geitenbestuurder

Wie een pact sluit met de duivel, vliegt ‘s nachts op een bok over de Limburgse velden. Maar de beruchte bokkenrijders kregen pas echt naam en faam hier in Haspengouw. Notoire struikrovers en dievenbendes maakten de streek onveilig, los de volksverhalen in waar met de nodige overdrijving een haast magische status werd gegeven aan het schorriemorrie. En ik, ik haalde een andere bok van’t stal om de streek te ontdekken. Geen bokkenrijder, maar een geitenrijder! 

Haspengouw staat in bloei. Als je dit in de lente leest toch. Wie de grote oversteek naar het verre Limburg aandurft, wordt meteen getrakteerd op velden vol dansende kleine witte bloemetjes. De perelaars en appelbomen smeken om Instagram-fame, terwijl fruitboeren er alles aan doen om de jonge spruiten te beschermen tegen de winterse naweeën. De geur van fruit en rook duwen je de nacht in. 

Ter land, ter schnee en in de lucht

Eerlijk, de streek was me behoorlijk onbekend. Hasselt ja, de C en B-Mine sure, zelfs Connecterra! Maar Kuttekoven, Helshoven en Borgloon klonken me eerder als fictieve dorpjes uit het repertoire van Roald Dahl. En dat was mijn vervoersmiddel precies ook. De jonge startup Route38 snuistert heel het land af op zoek naar oude geitjes. Nee, niet de sikkebeesten (hoewel dat ook vree wijs moet zijn), maar Citroën 2CV’s. Weet wel, die bolle oldtimers.  

Absolute aanrader om de streek helemaal binnenstebuiten te keren. Je rijdt door de glooiende velden, krijgt via de GPS allerlei leuke weetjes over de must sees langs de baan en gniffelen is gegarandeerd met dorpsnamen als Broekom, Heks en Hoepertingen. De full oldtimer experience krijg je er zo bij. Niets te servo-stuur, dus na een tocht van zes uur ben je een halve bodybuilder. Of de queen van Engeland, want iedereen langs de route wil naar je zwaaien. Als extraatje kan je een overheerlijke picknickmand met lokale producten bijbestellen, en weet je, doe dat maar gewoon. Mij heeft het gesmaakt, leve de stroopwafel!

Slapen in een tipi of wijnvat

Ter land hebben we gehad, tijd voor ter schnee. Maar Tjoolaard, het is toch ter zee? En in Limburg is toch geen zee? Nee, maar toen ik er zat was het koud. En anders heb ik geen deftig brugje naar de unieke slaapplekken waar ik mijn nachten doorbracht. Diep verscholen onder de lakens van een tipi bijvoorbeeld. Het Goed Van Gothem (Batman much?) heeft er in hun maïsveld een tiental staan, naast een ongelofelijk mooie hoeve en gezellig cafeetje/restaurant. 

Glamping op zijn best met tafel-bbq’s, gezellige vuurkorven en een ontbijt gebracht in de toepasselijke fruitkisten typerend voor de streek. De tipi’s zijn stijlvol ingericht, staat de maïs op zijn hoogst dan heb je de ideale verstopplek voor een romantisch diner en aan de buitentoog sip je lokale wijntjes.

Over wijntjes gesproken, mag het nog zotter qua slaapplek, tjeffel dan naar Helshoven. Daar kan je overnachten in een echt wijnvat. Een leeg weliswaar. Gezellig en basic tegelijk, de vuurkorven buiten maken het af en voor de lama-lovers, er staan er wat te grazen in de wei. Vlakbij het domein ligt/hangt/zweeft het kapelletje Helsheaven. Hier werden in de late middeleeuwen heel wat boeven, schurken en schavuiten opgeknoopt, dus daar hebben we die ter lucht ook meteen. Wist je trouwens dat rechters toen heel vaak een doodvonnis uitspraken onder een oude lindeboom? Ook hier dus, ver van de dorpskern, zodat die zeker niet bezoedeld raakte met het kwaad. 

Kunstige hikes

Helsheaven is een van de vele kunstwerken verspreid in de streek. Snoer je stappers maar dicht, giet je drinkfles vol en ga ze allemaal bezoeken. Zwevende kapelletjes dus, maar ook doorkijkkerkjes, vreemde ronde constructies in het midden van een veld en een metalen woord dat alleen maar zichtbaar is vanuit een bepaalde hoek. Je wandelt over houten plankenpaden, door de velden en langs de bloeiende boomgaarden, terwijl de buizerds loeren naar spitsmuizen in de velden. Schoon is het er wel.

En dan had ik het nog niet over het ultieme kunstwerk: de stroopwafel. Stop even in de Stroopfabriek (Willy Wonka much?) voor een deep dive in de stroopwereld. Van oldskool fruitpersen tot interactieve installaties en een plezant parcours voor kinderen, maar vooral een fantastische bistro en de beste stroopwafels ooit in de gift shop. Limburg, je kan me krijgen. 

tjoolaard.be