Roadtrip Macedonië deel 2: Skopje, Vegas en Disneyland in één

Je weet, ik heb een enorme voorliefde voor al wat apart, vreemd of ronduit absurd is. Opgezette kikkers, robotshows, een museum vol geslachtsdelen, die dingen. Ewel, Skopje is een godsgeschenk op dat vlak. Zie het als een mengeling van de kitsch van Disneyland met de kopieerzucht van Vegas, maar met een laag Balkansaus over. Ideale stop dus voor je roadtrip door Macedonië. Deel 2 van mijn Neckermann-trip. 

Momenteel loopt er een gigantisch bouwproject in de hoofdstad van Macedonië, namelijk Skopje 2014. Yes ze lopen wat achter op de deadline, maar dat komt vooral door de enorme expansiezucht en de moeilijke financiering. Daar komt nog eens bij dat niet iedereen even hard fan is, gezien de sputterende economie. Als je trouwens ergens verf ziet hangen, dit jaar protesteren de Macedoniërs door overheidsgebouwen en -iconen met verf te bekladden. Vorig jaar kozen ze ervoor op al die plekken muziek te spelen en volgend jaar is het weer iets anders.

Free walking tour

Nog voor je een stap in de stad zet, raad ik aan om eerst de free walking tour te doen. Ik had een geniale gids die de absurditeit van Skopje wondermooi in de verf kon zetten. Prachtige verhalen, heel wat interessante weetjes, een bak vol tips en meteen een beeld van hoe de stad in elkaar zit.

Skopje 2014

Kort samengevat komt het er dus op neer dat ze van Skopje een prestigestad willen maken. Door veel wit marmer en gigantische gebouwen op te trekken, maar vooral door op elke vierkante meter een standbeeld te zetten. Elke. Vierkante. Meter. Ze hebben hier zelfs een gezegde dat als je in slaap wil vallen, je de standbeelden van Skopje moet tellen. Ok geen waar, heb ik zelf uitgevonden. Maar was ik inwoner van Skopje, dan zou ik dat zeggen.

Zowat elke historische figuur, fictief of niet krijgt zijn beeld. Idem voor muzikanten, kunstenaars, politici en zo voort. Maar ook de winkelende tiener, de plassende hond, de dronkaard, de bellende moeder en de bedelaar zijn vereeuwigd in brons of gips. Met de kostprijs van het bedelaarsbeeld konden ze trouwens alle bedelaars van Skopje voor jaren eten geven.

Moedere Theresa

Maar er zijn ook ‘normaler’ dingen te doen é. Naast heel wat mooie architectuur, kan je ook in Skopje terecht in een oude bazaar vol kleine winkeltjes. Boven de stad ligt een oud fort waar je mooie views over Skopje krijgt en een beetje verder ligt een prachtige moskee. Waar ze een fout gemaakt hebben in de constructie waardoor de koepel niet helemaal uitkomt. Wil je nog meer gekke views? Beklim dan de Vodno heuvel, waar ook het 66 meter hoge kruisbeeld staat.

Moeder Theresa is trouwens geboren in Skopje, dus hebben ze haar een museum gegeven. En een straatnaam. En standbeelden. En restaurants. En gedenkplaten. En een gerecht. En souvenirs. Leuke stop, al was het maar voor de bijzondere architectuur van het gebouw. Gratis ook.

Het avondleven

En net als in de rest van Macedonië, komt de stad pas echt tot leven als de zon begint te zakken. Ga bij duister zeker eens naar het centrale Macedonië-plein waar Alexander De Grote zijn gigantisch beeld staat en wees klaar voor kitch mayhem! Dansende fonteinen, neonverlichting in alle kleuren, klassieke muziek, een treintje, straatartiesten, joelende kinderen, koetsen met paarden die gewoon rond het plein stappen, … Het voelt aan alsof ADHD plots een plek geworden is.

Skopje heeft een speciale plek in mijn hart veroverd. Ja het is goedkoop, ja je vindt er lekker eten en ja de mensen zijn er vriendelijk. Maar het is vooral de absurditeit van de stad die me aanspreekt. Zien ze ergens een cool standbeeld of een leuke attractie, dan kopieren ze die gewoon. En de zelfspot, die plakken ze er dan tegenaan.

Foto’s

tjoolaard.be