Bergen, culturele gezelligheid

Al gehoord van dat nieuwe Covid-symptoom Kerstmarktose? Dat schizofrene virus zorgt er namelijk voor dat heel wat kerstplezier niet kan doorgaan. Geen kerstmarkten, geen winterfeesten, geen goedkope Irish Coffees waar je drie dagen niet van slaapt. De Mariah Carey-fans lopen al weken rond met afkickverschijnselen en de kerstballenlobby is wat glans verloren. Gelukkig heb je hier en daar in België toch kleine kerst-vaccintjes. Bergen bijvoorbeeld, waar ze er in slagen om de gezelligheid die er altijd wel heerst alsnog een winterse toets te geven met muziek, gezellige kraampjes en een prachtig decor. (This introduction will selfdestruct once winter or covid is over)

Want daar blinkt Bergen alvast in uit. Het heeft wat Brugge of Gent-vibes, gezien het mooie historische centrum met prachtige tuinen, een indrukwekkend stadhuis en een heel funky Belfort. Verdwaal in de gezellige steegjes, stap een van de honderden bars binnen of meng je onder de vele studenten voor een feestje. Ga zeker eens de belforttoren in, zie je meteen heel de stad en streek. 

mons

Street-art à volonté

Eigenlijk is de makkelijkste manier om de stad te leren kennen de street-art tour Kunst in de Stad. Je downloadt de route gewoon via hun site in je Google Maps app en off you go. Op heel wat locaties in en rond de stad vind je indrukwekkende murals van gerenommeerde artiesten, groot en klein. Neem nu het project Ivre d’Histoires van kunstenaar Olivier Sonck, waarbij hij samen met de gedetineerden uit de gevangenis van Bergen en de omwonenden poëtische zinnen op de buitenmuur schilderde, om ze zo toch een connectie met de maatschappij te geven. Maar meest indrukwekkend is ongetwijfeld het werk ‘’La petite fille aux papillons’ van David Mesguich. Een gigantisch zilveren meisje zit op de grond te staren naar het bankje voor haar, terwijl vlinders rond haar hoofd vliegen. Daarmee wil de artiest spelen met het concept vlinders in de buik.

Maar eigenlijk had ik dit alles moeten beginnen met een ode aan de Monsiaan. De Monsbewoner? Monster? De Bergenaar! Ze zijn met niet veel, een goeie 95.000 in totaal, maar stuk voor stuk zijn het gezellige mensen. ’s Morgens krijg je een warme goeiemorgen van zowat iedereen die je kruist, kijk je naar een kunstwerk dan geven ze met veel trots hun mening en gegarandeerd dat er wel iemand een praatje komt slaan aan je tafel of bar. En allemaal zijn ze even gemotiveerd om hun verhaal te vertellen als geïnteresseerd in het jouwe. Warme, gezellige mensen. Never change Monsters!

Doudou

Nu we toch over monsters bezig zijn, Bergen is de thuis van de Doudou-traditie. Het event staat heel hoog op mijn lijstje, maar het is nog wat koffiedik kijken of het dit jaar kan doorgaan gezien de enormiteit van het event en de gigantische massa die met veel plezier komt deelnemen. Als notoire Gentse Feesten-ganger voel ik de pijn van de Bergenaar, na al die afschaffingen. Spreek je de Bergenaar erop aan, dan zie je de smart om de gemiste edities in de ogen. Gelukkig kan je even snuisteren in het Doudou-museum ter compensatie. Zelf dacht ik dat een Doudou een soort knuffel voor peuters was, maar het blijkt om een gevaarlijke draak te gaan. De draak waar Sint-Joris of Saint George ooit tegen vocht. Daarnaast worden ook enkele religieuze relikwieën rondgedragen om voorspoed voor de stad af te dwingen. 

In het museum leggen ze de legende in geur en kleur uit, zie je beelden van de geschifte mensenmassa die samen met Saint George op de Grote Markt van Bergen de strijd aangaan met een -replica- draak en leer je meer over andere mythische figuren. Leuk voor kinderen, ideaal voor als het regent. 

Kunst in Mons

Museumlovers komen trouwens aan hun trekken in Mons. Dichtbij de Grote Markt staat al een gigantisch standbeeld van de befaamde kunstenaar Botero en wie dieper wil graven in zijn oeuvre kan nog tot eind januari terecht in BAM, het museum voor moderne kunst van Bergen. Botero speelt met volume, blaast zijn objecten graag op en schuwt de humor in zijn werk niet. Wie ooit in Colombia belandt, ga zeker naar zijn huis/museum in Bogota, een echte aanrader. Vanaf midden maart loopt de expo rond Anto Carto trouwens in BAM, lijkt me zeker ook de moeite waard. 

Kan je maar geen genoeg krijgen van moderne kunst, spring de wagen in en rij even naar Le Grand-Hornu. De voormalige steenkoolmijnsite is helemaal opgekalefaterd en omgetoverd tot expo-ruimtes, gigantisch binnenplein voor events en een overheerlijk restaurant. Daarmee bekroonde het zichzelf tot Unesco werelderfgoed. Toen ik er tjoolde, was er net een expo over het universum en de link met design. Zo zie je er een salontafel gebaseerd op zwarte gaten, allerlei lampen geïnspireerd door planeten en een indrukwekkende video- en geluidsinstallatie. Stop zeker ook eens in de filmzaal voor de geschiedenis van de site. Stichter Henri De Gorge was een revolutionair qua arbeidsrecht en gaf zijn werknemers bijvoorbeeld allemaal een huisje met tuin en warm water, baanbrekend voor die tijden.

Food & sleep

Had ik al verteld over die Bergense gezelligheid? Die ga je zeker vinden in hun horeca. Ga maar eens lunchen in MoMa Coffee bijvoorbeeld. Of spring eens binnen in de Boulette Bar voor … ja euhm … bouletten natuurlijk. Boule de Bleu schittert dan weer qua decor, maar mispak je niet aan de slaatjes. Die zijn gigantisch (en misschien bedoeld voor 2 personen). Voor diner kan je dan weer bij Brasserie Oscar terecht, waar ze naast een uitstekende wijnselectie ook heerlijk experimenteren met de Franse keuken. Doe zeker de groeten aan de kok en barman als je er gaat, laat ons zeggen dat we een leutige avond gehad hebben. Uitgaan kan dan weer rond de Marché aux Herbes, met cocktailbars, bruine kroegen en studentencafés bij de vleet.

Slapen deden we in Martin’s Dream Hotel. Ik zou de Martin wel eens willen ontmoeten want hij heeft toffe dromen. In Mons bouwde hij een oude kerk om tot hotel, waarbij de oude glasramen nog steeds zichtbaar zijn in sommige – overigens heel mooie – kamers. Goede ligging, indrukwekkend interieur, het restaurant mag er wezen en in niet covid-tijden durft er al eens een feestje los te barsten in de bar. En ook hier weer extreem gezellige mensen aan receptie en bar. 

Foto’s

tjoolaard.be