Berlijn: de alternatieve spots

Naar Berlijn kan je blijven terugkeren. Ook als je alle klassiekers al eens gepasseerd bent. Een overzichtje van de minder bekende to do’s, uiteraard een beperkte lijst. Der zijn nog duust andere opties. Best eens polsen bij locals dus of de Spotted By Locals en Youth HotSpot-app gebruiken.

1. Treptower Park

berlijn hotspots

Veel beton in Berlijn. Heel veel. Maar wat weinigen weten is dat er in de hoofdstad ook enorm veel bomen staan. En her en der staan ze zelfs dicht bij elkaar, inclusief gras, water en struiken. Een park dus. Als je even aan de drukte wil ontsnappen, ga dan naar Treptower Park. Er staat een prachtig monument ter nagedachtenis van gesneuvelde Sovjets en aan het gigantisch meer kan je even picknicken. In de weekends is hier ook vanalles te doen. Optredens, toneelvoorstellingen, circusartiesten… Ah en er is een verlaten pretpark! Een verslagje daarvan lees je hier.

2. Mauerpark

berlijn hotspots

Veel parken in Berlijn. Maar Mauerpark is toch een geval apart. Eigenlijk ziet het er niet uit. Maar potversnippie, ‘t is er gezellig. Op zondag is er altijd een gigantische rommelmarkt en er staat altijd wel ergens een bandje te spelen. Maar nog gekker is het kleine ampfitheatertje. Elke zondag is er namelijk Bearpit Karaoke. Een Ier besloot ooit om hier met zijn fiets en wat boxen een karaokeshow op te starten. Zomaar. En ondertussen zit er altijd wel een kleine 2000 man. Dansen, zingen, briefje geven met je voorkeur, pintje drinken. Hilarisch en gezellig tegelijkertijd.

3. RAW-tempel

berlijn hotspots

Moeilijk te omschrijven wat de RAW-Tempel nu eigenlijk is. Een oud industrieterrein waar treinen hersteld werden. Het walhalla voor street art-fans, dat zeker ook. Duizenden pieces. Maar er is ook een complex vol klimmuren. En een gigantisch indoor skatepark. Cafés ook en street food restaurantjes. ‘s Nachts kan je er terecht in de night clubs en op zondag is het rommelmarkt. Ah en er rijden funky, kleine autootjes rond. Gekke plek. Maar wel de moeite. Alleen ‘s avonds wat oppassen voor zakkenrollers en dealers.

4. Party time

berlijn hotspots

Berlijn is misschien wel de hoofdstad van de rave. Honderden clubs, de één al groter dan de ander. Een overzichtje van de topclubs vind je hier. Ik raad Watergate, Berghain en Panorama Bar aan. Maar een nog cooler fenomeen zijn de street parties of Open Airs. Spontane feesten in parken en op industrieterreinen. Komt de politie langs, dan vertrekt de meute gewoon naar een volgende plek om te feesten. Via de Facebookpagina en de app kan je wat volgen waar er iets gaande is.

5. Tempelhof

berlijn hotspots

Tempelhof was een gigantische luchthaven, die in 2008 definitief gesloten werd. Puur voor zijn geschiedenis is het een plek die je eens moet bezoeken. Maar ook los daarvan is het een hot spot. Ondertussen is Tempelhof een uitgestrekte, publieke ruimte geworden. Perfect voor een barbeque, wat te gaan skateboarden, voor windboarders, kiters, fietsers en grasliggers.

6. Fotobooths

berlijn hotspots

Overal in Berlijn staan van die oude fotokotjes. Perfect moment om even te stoppen en wat souvenirs te nemen. Die in zwart-wit zijn de vetste. Op deze kaart heb je een overzicht van waar ze allemaal staan.

7. Alternatieve tours

berlijn hotspots

Berlijn kan je op duizend verschillende manieren bezoeken. Ik raad dan ook aan om enkele tours in je verblijf te steken. Niet met die rooie bussen en zo, maar free walking tours. Even intikken in Google en je vindt er een hele hoop. Per thema. Oorlogstours, een wandeling langs de Muur, street art tours, urban culture tours, langs verlaten gebouwen enz. Zeker de moeite, vaak gratis en indien niet, dan is het zeker niet duur.

tjoolaard.be