Roadtrippen door Nordrhein-Westfalen

ROADTRIPPEN DOOR NORDRHEIN-WESTFALEN

Het grote voordeel van reisbloggen? Op plekken komen die niet meteen hoog op je lijst stonden. Ik had drie andere bloggers, een auto en PR-bureau Sound of C nodig om Nordrhein-Westfalen te ontdekken. ‘t Ligt nochtans om de hoek. Allé ongeveer toch. Drie dagen, drie regio’s, driehonderd kilometer. En een curryworst die er net zo goed ook drie had kunnen zijn.

Nordrhein-Westfalen

Even voor het gemak, Noordrijn-Westfalen is de coté van Düsseldorf, Keulen en Dortmund. De Duitse deelstaat telt een dikke 18 miljoen inwoners, is groter dan België en is misschien nog meest bekend door het Rührgebied. Wij beperkten ons tot de streken Die Bergisches Land, Sauerland en Nederrijn. Perfect voor drie dagen op de baan.

Fietsen door Die Bergischen Drei

Eerste stop: Die Bergischen Drei. Bergisch is misschien wat veel, maar heuvelisch is het zeker en vast. Bekendste stad: Wuppertal! Meteen ook de start van onze elektrische fietstocht. Heuvelisch, remember. De Nordbahnstrasse is een opgewaard stuk treinsporen, omgetoverd tot fietsroute. Je rijdt langs die typische Duitse stadjes, braamstruiken, tunnels en prachtig glooiende velden. Steek maar meteen door naar de Panorama route, dan krijg je er nog wat natuur bij ook. 

Wuppertal zelf valt vooral op door zijn hangende monorail. Sinds 1901 kan je met de zweeftram heel de stad doorvliegen, inclusief passage over de rivieren. Een attractie op zichzelf, ook al hoef je helemaal nergens te zijn. Nog wat uurtjes over? Zowel de zoo, het operagebouw en de botanische tuin kunnen op je dagplanning. En tien keer Wuppertal zeggen, gewoon, omdat het een plezante naam is. 

Voor de architectuurfans, de route slingert helemaal tot aan de Müngstener Brücke, de hoogste spoorwegbrug van Duitsland. Een mooi staaltje staal dat 107 meter hoog boven de Wupper torent. Wat verderop, in Odenthal, deel van Das Bergisches Land, blinkt de Altenberger kathedraal. Mooie gouden glasramen, indrukwekkend orgel maar vooral bijzonder omdat de dom zowel door katholieken als protestanten gebruikt wordt. En het park errrond is ook niet mis. 

We sliepen en aten in Hotel Wisskirchen, een gezellig middeleeuws hotelletje

Hiken in Sauerland

Stop twee: Sauerland. Klinkt niet zo sexy, hé? Gelukkig compenseren ze met hun prachtige valleien en gigantische bossen. Place to be om je hikingschoenen aan te trekken dus. Of in de winter te gaan skiën, in Winterberg. Meren genoeg ook, dus vissers, skinnydippers en windsurfers vinden er ook hun meug.

Wij trotseerden de 16 kilometer hike door het Orketdal. Pittige heuvels, gele velden, koeien bij de vleet en een zintuigenpark. Een wat? Ewel, een plek waar je al je zintuigen kan prikkelen, gelinkt aan het bos. Een blotevoetenbak, krabpalen waar je Balou-gewijs tegen kan schuren, geurdozen, je hoort het, een paradijs voor kinderen en jongvangeesten. 

De wandeling gaat trouwens helemaal naar de top van de Kreuzberg. Onder het gigantische kruisbeeld staan wat bankjes, dus las hier je picknick-stop in. Het zicht krijg je er zo bij. De fans van kristallen, de mijnbouw en wat archeologische objecten kunnen eens rondkijken in het Schwerspatmuseum in Dreislar. En als je gaat, wil je mij nog eens excuseren bij het oude vrouwtje aan de kassa? We konden echt niet langer blijven.  

Eten en slapen deden we in Landhotel Müller, alwaar ze een vree goeie keuken hebben. Zeker de ravioli’s. 

Cultuur in Niederrhein

Je sais, met al die steden, provincies, kanselarijen en deelgebieden weet je op de duur niet meer waar je juist bent. Maar ik kan je met zekerte zeggen dat we onze roadtrip afsloten in Nederrijn, vlakbij Nederland. Drie uur naar metropool Gent, maar eerst nog wat culturele en sportieve haltes langs de baan. 

Schloss Moyland ziet er aan de buitenkant uit als een sprookjesachtig kasteel en hun hortensia-tuinen zijn, goh ja, hortensia-tuinen, maar mijn verbazing was groot toen bleek dat het museum de grootste collectie Joseph Beuys kunstwerken huist. Fantastisch werk, speciale kerel! Je kan gerust een hele dag spenderen in het park en het museum. 



Of doorrijden naar Kevelaer, een Duits bedevaartsoord. Kan je meteen een kaarsje branden in de Genadekapel en drie wensen doen. Zo werkt dat toch é? Jaarlijks komen duizenden pelgrims naar het stadje en gegarandeerd dat heel wat van die mensen stoppen in restaurant Alt Derp. Omdat de chef een fenomeen is, maar vooral omdat ze hier -naar eigen zeggen- de beste curryworsten serveren. Geen frietkotbucht, maar 40 centimeter lange saucissen, op tafel gezet volgens de regels van de kunst. Met verschillende soorten currypoeder en pommes.

Onze laatste halte was Xanten, een stadje vol geschiedenis. Net buiten de stad ligt een Romeinse site, het centrum stamt dan weer uit de middeleeuwen. Maar ga vooral naar het meer. De waaghalzen kunnen er wakeboarden aan de kabel, stand-up paddeling is er doodnormaal of leg je gewoon te bakken op de oevers. Wij klauterden het hele en gloednieuwe Adventure Park rond. Drie parcours op verschillende hoogtes, springen, bengelen, zweven en vooral niet te veel naar beneden kijken. Maar wel plezant. 

Foto’s

Ik trok in samenwerking met Tourismus NRW naar Duitsland. Eentje op hun kosten, maar wat hier staat is uiteraard mijn eigen gedacht.

tjoolaard.be