Voetbaltoerisme in het Ruhr-gebied, meer dan voetbal!

Voetbaltoerisme in het Ruhr-gebied, meer dan voetbal!

Zes uur ‘s ochtends, de bus draait eindelijk de parking op. Ik warm mijn handen aan een tankstationkoffietje, anderen trekken hun eerste bierblikje open. Ook al kennen de meesten elkaar niet, toch heerst een soort kameraderie. Verzameld voor een spelletje, verbonden door twee kleuren; blauw en zwart. Eenmaal de koffer volgeladen is, vertrekken we richting Leverkusen voor de Champions League match Club Brugge – Bayer Leverkusen. Voetbaltoerisme op zijn best, wij blijven na de match nog even in Keulen plakken.

Voetbaltoerisme is een relatief nieuwe vorm van reizen, maar schoot snel uit de blokken. De websites waar je voetbalpakketten (vervoer + match) kan kopen, tel je tegenwoordig niet meer op de handen. Ik kan alvast voetbaltripjes naar het Ruhr-gebied (Duitsland) aanraden. Niet alleen heb je keuze uit heel wat ploegen (o.a. Schalke 04, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen), met steden als Keulen, Duisburg en Düsseldorf in de buurt heb je genoeg non-voetbal opties ook. Lees gerust eens het artikel rond Urbanana, de creatieve banaan van het Ruhr-gebied.

Terug naar de bus. Anderhalf uur ver in de reis zit de sfeer er al goed in. Na wat korte tussenstops zit de bus tjokkevol, dus gaat de muziek aan. Supportersliederen worden luidkeels meegebruld en als de klassieker “heli-heli-helicopter” door de boxen kraakt, draaien de sjaals gezwind rond. Het bijhorende briesje doet deugd, maar brengt helaas ook een vreemd amalgaam aan geuren mee. De pronostiek gaat rond, slechts een paar durven tegen de Club in gokken. Het vertrouwen zit dankzij de vorige prestaties behoorlijk hoog.

Werelds pikantste curryworst

Terwijl de fans Please don’t take me home zingen, rolt de bus de parking op. We krijgen instructies en worden even losgelaten in de stad. Veel tijd is er niet, maar honger hebben we wel, dus stel ik voor om even de taxi in te springen naar Die Currywurst. Daar beweren ze de strafste curryworst ter wereld te serveren. En de keet ligt in het dorpje Wanne-Eickel, levert nog een grappige foto op bij het naamsbordje.

Patron Gerd lacht de tanden bloot als hij ons ziet twijfelen bij al die cijfertjes naast de curryworst. “Neem gewoon een trapje,” zegt hij blij dat er toeristen in zijn keet zitten. Een trapje bouwt de scherpte op, van een licht pikantje tot ik kan in de toekomst zien. We lachen, we bluffen, we doen wat stoer en uiteindelijk zit ik als een klein kind te huilen. Als enige (waarom ook?) waag ik me aan het laatste cijfer 10+ en snap meteen waarom Gerd een mandje brood is komen brengen. De smaak van de curryworst verdwijnt volledig in een brandend gehemelte, een snotterende neus en tranende ogen. Dit wordt afzien op het toilet!

Kleine sprong vooruit, mijn gehemelte is geblust met milkshakes en matchstress. We zitten schuin achter de spelersbank, in een prachtig stadion. De ronde arken draaien in elkaar als DNA-strengels, de kilheid van het staal wordt opgevangen met braadworsten, pretzels en schlagermuziek. De Clubsupporters geven alles, bij momenten klinken oorverdovend, maar we moeten ons uiteindelijk tevreden stellen met een scoreloos gelijkspel. Veel kan het de doorsnee supporter niet schelen, we zitten in de volgende ronde!

Vieren doen we de komende dagen door van de ene hotspot naar de andere te rijden. Ik schreef eerder al over Urbana, nu voegen we nog wat must sees toe. De meest spicy curryworst heb je al.

Urbanana hotspots fietsroute

Steek een elektrische fiets onder je kont en rij de Urbana hotspots fietsroute. Dankzij het voor de Belgen gekende knooppuntensysteem pers je heel wat sightseeing, fietskilometers en natuur in een dag. Van industrieel erfgoed tot lange weides waar de arend waakt. Van kunstige bruggen in de vorm van een trappenloper tot laat-middeleeuwse burchten bewaakt door suikerspinverkopers. Van lawaaierige biertempels tot de gezellige kaaien van Duisburg.

Wie interesse heeft in onze route, dit zijn de knooppunten goed voor een dikke 30 kilometer: 31, 30, 29, 39, 27, 26, 24, 36, 22, 21, 14, 13, 10, 9, 10, 23, 25. Je eindigt meteen in het Blast Furnace park, een oud omgebouwd fabrieksterrein vol expo’s, leuke wandelingen en te eten.

Gasometer Oberhausen

Van ver lijkt het gebouw op een gigantische koeltoren maar eigenlijk is het een gastank. Van 1929 tot 1990 was de toren nog in gebruik, daarna renoveerden ze het schepsel tot een expo-hall met het hoogste plafond ter wereld en tevens bijzonder populaire toeristische bestemming. Koop dus zeker je tickets op voorhand, want heel wat mensen hebben ondertussen door dat dit een toppertje is. Gasometer huist een 4D-cinema, research center, een prachtig uitzicht vanop het dak (moet je wel een miljard trappen voor doen, 120 meter hoog), expo-ruimte en de Aarde.

Yes, de Aarde! Het absolute pronkstuk van Het Kwetsbare Paradijs, een niet zo vrolijke expo rond de invloed van de mens op zijn omgeving is namelijk een gigantische reproductie van onze planeet, inclusief videomapping. Je ziet rivieren stromen, bergketens vormen, maar ook de hoeveelheid auto’s en vliegtuigen worden akelig geprojecteerd. Met gigantisch bedoel ik ook echt gigantisch. Twintig meter in diameter, opgehangen in een hall van meer dan 100 meter hoog, ik kan je garanderen dat het indrukwekkend is. Je voelt je precies een astronaut die van op een afstand naar onze bol kijkt.

In de gangen rond de middenhal hangen heel wat confronterende beelden uit het Braziliaanse regenwoud, dramatische beelden uit de oceaan, vervuiling, bedreigde diersoorten, … Gelukkig is er ook een stuk gewijd aan oplossingen, positief ecologisch nieuws merkwaardige talenten uit het dierenrijk. Daarnaast toont ‘Het kwetsbare paradijs‘ indrukwekkende state-of-the-art technologie: 3D-brillen maken het mogelijk om als felgekleurde pijlgifkikker door een nationaal park te springen en levensechte hologrammen leggen klimatologische relaties uit.

Het Ruhr Museum

Fan van geschiedenis? Ga dan zeker langs in het Ruhr Museum op de site Zollverein, al was het maar om je Instagram te vullen met de designer trappenhal. Begin op het onderste verdiep, in de oertijd. Vergaap je aan fossielen, prachtige mineralen en een streepje uitleg over hoe die kolen eigenlijk ontstaan zijn. Een verdiepje hoger staat een half mammoetenskelet op je te wachten, naast een soort gigantische neushoorn die hier vroeger de streek onveilig maakte. Via artefacten uit het bronzen tijdperk, oude Romeinse harnassen en pottebakkerij, maar ook munten, kledij en wapens leer je alles over de oudheid, terwijl je de verdiepen hoger in de meer recente geschiedenis kan duiken.

Uiteraard krijg je heel wat geschiedenis over de site en koolginning voorgeschoteld, maar er is ook aandacht voor het leven in het Ruhrgebied. Oude politie-uniformen blinken naast prachtige schilderijen van edelmannen, kanonnen op houten wielen en tinnen speelgoed. Maar je krijgt ook een interessante kijk in hoe de Duitsers de wereldoorlogen beleefd hebben, dankzij pamfletten, propagandaposters en televisiebeelden.

Nu, loop vooral rond op de site, pak er een plannetje bij en probeer enkele torens te beklimmen. De heerlijke vista’s krijg je er zo bij. Wandel over de lange en vooral hoge voetgangersbrug, loop de sporen af op zoek naar roestige treinstellen of ga wat design proeven in het Red Dot Museum.

Oorlogsposters in Folkwang

De dribbels van Noa Lang zijn pure kunst op het grasveld, maar wie zin heeft in andere moderne kunst, moet eens loeren in het museum Folkwang. Gratis en daardoor soms behoorlijk druk, maar je hoeft je niet aan Mona Lisa-toestanden te verwachten. De architectuur van het gebouw alleen al is behoorlijk indrukwekkend, getuige de binnentuinen, de bijzondere vorm van het exterieur en de gigantische expo-ruimtes. Belg Henri Van de Velde had daar ook zijn zeg in trouwens.

De vaste collectie is opgedeeld per thema en mixt fotografie met beeldhouwwerk, schilderijen en audiovisuele installaties. Daarnaast heb je ook de tijdelijke expo’s en die zitten er altijd boenk op. Toen ik er was, liep de expo rond het impressionisme van Renoir, Monet en Gauguin. Echt wel een aanrader. Maar de ultieme topper was de expo rond de geschiedenis van de poster. Van prachtig getekende prenten om medicijnen te promoten, tot Duitse propagandaposters naar de reclame-affiches zoals we ze vandaag kennen. Absoluut een stop waard.

Little Belgium

Wist je trouwens dat er een Little Belgium is in Keulen? Met een Brussel-, Antwerpen- en uiteraard -want ja mooiste stad van België- Gentstraat. Maar zij die Chinatown vibes verwachten en dus op elk hoek een frietkot, wafelkraam of bruine kroeg willen zien, komen bedrogen uit. De wijk heet alleen maar de Belgische wijk omdat het in de richting van België ligt. En toch kunnen we er behoorlijk trots op zijn, aangezien het zo wat de hipste wijk van Keulen is.

Je vindt er overal gezellige koffiehuizen en bakkertjes, terwijl de shoppers al hun energie en centen kwijt kunnen in de ontelbaar vele boetiekjes. Boekenlezers, hangmatters en speelpleinlovers chillen in het stadspark, terwijl de feestneuzen ‘s avonds richting het tot club omgebouwde station huppelen. Die losse sfeer waar Jesse helemaal in het begin over sprak, ja, die snuif je hier zeker op.

Tiger & Turtle – Magic Mountain

En we gaan nog even door met de landmarks. Een gemotiveerde Duisburgse burgemeester lustte wel wat meer toeristen, dus liet die een gigantisch kunstwerk zetten op een heuvel in de buitenrand van Duisburg. De kunstenaars achter het project Tiger and Turtle zijn Ulrich Genth and Heike Mutter en die zetten het ding neer in november 2011 Van ver lijkt het alsof er net een pretpark is open gegaan, want de constructie ziet er eigenlijk uit als een rollercoaster. Maar kom je dichter na een korte klim, dan zie je dat het eigenlijk een lang krullende trap is. Helaas is de looping afgesloten, dus je kan niet ondersteboven gaan lopen. Maar het is zeker een leuke stop om wat communiefoto’s of zo te gaan trekken. En voor de Gram natuurlijk.

Extra weetje, Tiger & Turtle stond zesdes in de lijst van Meest Extreme Trappen, geschreven door Huffpost. Ga zeker ook eens als het donker is, want rond de stalen welvingen hangen maar liefst 880 ledlichtjes.

TJOEKE TJOEKE THALYS

Eco-travelers, planet lovers, mensen die op zoek zijn naar alternatieve reiswijzen, vliegfobiërs en wagenziekers; je kan ook gewoon met de trein naar Duitsland. Op een drietal uur sta je met de Thalys van Brussel-Zuid in Keulen, er rijden er meerdere per dag en je kan reserveren. Nieuw bij Thalys is dat de Welcome Bar aan boord nu ook lokale, duurzame en biologische producten aanbiedt. Zo is het sustainable plaatje compleet.

Foto’s

tjoolaard.be