spreepark berlijn

Spreepark, het verlaten pretpark in Berlijn

Een ezel stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen. Je zou denken na het avontuur in Dreamland, een verlaten pretpark in Japan, dat ik mijn lesje wel geleerd had. Niet dus. In Berlijn is er namelijk ook een afgedankt pretpark. Eentje uit het DDR-tijdperk dan nog. Spreepark werd gebouwd in 1969, definitief gesloten in 2002 wegens financiële problemen en had een eigenaar die later veroordeeld werd voor drugstrafiek in Peru. Moest ik toch wel naartoe, niet?

Vroeger waren er begeleide rondleidingen in het park, maar sinds de stad Berlijn de boel opkocht mag je er niet meer in. Maar van horen zeggen -je weet het dus niet van mij- kan je nogal makkelijk over het hek klauteren om het park op eigen houtje te gaan bezoeken. Spreepark ligt trouwens in Treptower Park, ook een zotte plek om eens te bezoeken. Bijzonder veel groen! Soit, mijn maat en ik kropen dus even over het hek, maar er zouden ook gewoon gaten zijn waar je door kan. Even niet te opvallend rondlopen dus.

Eenmaal binnen merkten we meteen dat we eigenlijk een paar jaar te laat waren. Bijzonder veel stukken zijn vernietigd, overal graffiti, zelfs de dinosaurushoofden zijn gestolen en een recente brand heeft grote stukken vernietigd. Maar toch was het nog steeds de moeite. Indrukwekkend om zien hoe de natuur het stilaan weer overneemt van de menselijkheid. De verroeste rollercoaster verdwijnt hopeloos in de struiken, de pedalo-zwanen hebben het moeilijk om boven water te blijven en ver weg van de sporen staat een treintje te verkommeren. In de verte pronkt het reuzenrad, de Splash kan je gewoon opwandelen en de omgevallen T-Rex wekt alleen maar medelijden op.

Security

Er loopt wel degelijk security rond in het park. Vriendelijke mensen. Vragen je gewoon om naar buiten te gaan als je gesnapt wordt. Geen boetes, geen harde taal, enkel een waarschuwing dat ze er de volgende keer de politie bij halen. Dus het is wat geluk hebben. Soms word je na vijf minuten al gepakt, anderen kunnen er uren rondlopen zonder gezien te worden. Wij hadden een dikke drie kwartier. Beetje uit je doppen kijken dus. Schrik er ook niet van als je andere mensen tegenkomt. Spreepark is een bijzonder populaire urbex-spot. Neemt ook wel wat van de charme weg.

 

tjoolaard.be