berlijn

Berlijn: de 10 klassiekers

Berlijn is eigenlijk echt een heel coole stad. Ondertussen al een keer of vier geweest en telkens was het een heel andere ervaring. De perfecte stad ook om thematisch te doen. Kunst, eten, geschiedenis, architectuur, party … Keuze genoeg. Hieronder even de absolute klassiekers oplijsten.


 • De Berlijnse muur
 • De Reichstag
 • Brandenburger Tor
 • Checkpoint Charlie
 • Holocaust memorial
 • Charlottenburg
 • Museumeiland
 • Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche
 • De zoo
 • Fernsehturm

 • 1. De Berlijnse muur

  east side gallery

  Uiteraard! Onmogelijk om dit stuk geschiedenis te negeren. Ook bijzonder moeilijk om er in Berlijn niet mee geconfronteerd te worden. Oost en west zijn nog duidelijk te onderscheiden van elkaar – denk maar aan de verkeerslichten-, heel wat musea die rond dit thema draaien, straatnamen met figuren uit die tijd, tegels op de grond die je herinneren aan vluchtpogingen. De muur zelf is grotendeels gesloopt, maar als je naar de East Side Gallery gaat, zie je hem in vol ornaat, inclusief kunstwerken en gezellige bars in de buurt. En als je goed zoekt, vind je er een stukje Tjoolaard 🙂

  2. De Reichstag

  rijksdag

  Waarschijnlijk één van de meest indrukwekkende parlementsgebouwen op onze bol. Zie je ook meteen aan de gigantische rij bij de ingang. Entree is gratis, maar je moet geduld hebben. In de glazen koepel op het dak heb je wel een zot zicht op Berlijn. Er is trouwens ook een foto-expo die de geschiedenis van Berlijn vertelt. Toen ik er was vroeg een Japanner of ik met hem op de foto wou. Ik maakte hem dan ook maar meteen wijs dat ik de neef van Merkel was. En plots stonden er dertig Japanners rond me foto’s te trekken. Een half uur lang.

  3. Brandenburger Tor

  brandenburger tor

  De toegangspoort van Berlijn, met erachter of ervoor de paradestraat Unter Der Linden. Misschien wel de meest gefotografeerde plek van Berlijn. Pleintje staat dan ook vol met verklede centenrapers die in ruil voor een stuiver mee op de foto gaan. Sta je daar plots met een Amerikaanse soldaat, een Pokemon en een Berlijnse Beer voor de Brandenburger Tor. Probeer zeker ook eens de Alte bibliotheek en het Adlon hotel binnen te gaan.

  4. Checkpoint Charlie

  checkpoint charlie

  Je hoort het, het zijn inderdaad de meest toeristische plekken. Maar daar is altijd een reden voor natuurlijk. Checkpoint Charlies was een grensovergang tussen oost en west, waar nu een gereconstrueerd wachtershuisje staat. Geeft een mooi beeld, zeker in combinatie met het Mauermuseum.

  5. Holocaust memorial

  holocaust monument

  Een prachtig kunstwerk/gedenkteken ter nagedachtenis van de Joodse slachtoffers. Omstreden ook. 2700 betonblokken in verschillende hoogtes, smalle paadjes ertussen. De kunstenaar Peter Eisenmann wou zo isolement en desoriëntatie opwekken. De moeite om eens door te lopen, maar probeer er niet van blok naar blok te springen etc. Het is geen speeltuin maar een herdenkingsmonument. Combineer het zeker met het Joods Museum. Zot indrukwekkend gebouw, met heel confronterende foto’s en architectuur.

  6. Slot Charlottenburg

  charlottenburg berlijn

  Een gigantisch kasteel, net buiten centrum Berlijn. Huge, zeker als je beseft dat het eigenlijk als zomerverblijf gebouwd werd. De Frederik keek niet op een steen of euro. Binnenin heb je een prachtig interieur en een uitgebreide collectie Franse schilderijen. De grootste buiten Frankrijk zelfs. Maar de absolute topper is de tuin. Zeker als de zon schijnt.

  7. Museumeiland

  museum eiland

  Yes, een eiland vol musea. En de Berliner Dom. Prachtige gebouwen en sinds 2000 ook terecht erkend als Unesco werelderfgoed. Je vindt er heel wat kunstmusea, met werken uit alle tijden. Absolute topper is het Pergamon museum vol Assyrische, Babylonische en Perzische kunstwerken. Meest bezochte museum van Berlijn trouwens.

  8. Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

  Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche_Glasfront

  Waarschijnlijk passeer je er al tjoolend door de stad wel een paar keer, dus zeker eens omhoog kijken. Tijdens WO II werd de kerk gebombardeerd en na veel protest en lobbywerk bleven de restanten gewoon staan. Meer zelfs, er kwam nog een extra, betonnen en achthoekige kerk bij. Zeker eens naar binnen gaan. De blauwe stenen zijn mental.

  9. De Berlijnse zoo

  berlijnse zoo

  Dierentuinen zijn meestal wel de max, maar die van Berlijn is echt wel indrukwekkend. Staat er al sinds 1844, maar voelt niet versleten aan. 15.000 dieren en amper kooien. De meeste soorten hebben gewoon een reconstructie gekregen van hun natuurlijke habitat. Ah en ze hebben panda’s! En vroeger zat de mediaster Knut hier ook.

  10. Fernsehturm

  televisietoren berlijn

  Gelijk waar je bent in Berlijn, de televisietoren zie je overal als een puntige naald aan de horizon staan. Tenzij je erop staat natuurlijk. Op 368 meter van de grond heb je een geschift uitzicht over de stad en verder. Er is ook een ronddraaiend restaurant voor de fans. Geen goedkopen en best op voorhand tickets reserveren voor de lift naar boven. Kan al eens lang duren eer je binnen mag.

   

  Foto’s werden van het net geplukt.

   

  tjoolaard.be