Nedersaksen: drie steden bijeen

NEDERSAKSEN: AUTOSTADT, WOLFENBUTTEL, BRAUNSCHWEIG

Gek eigenlijk hoe weinig we – op Berlijn en het grensgebied na – naar Duitsland reizen. Nochtans een heel divers land. Wist je bijvoorbeeld dat Duitsland een prachtige kustlijn heeft? Check de Ostseeküste maar eens. Maar het immense land huist ook heel wat gezellige stadjes, kilometers bos en schnitzels! Land Rover schoof de nieuwe Discovery Sport Hybride onder mijn kont en ik duwde het gaspedaal in richting Niedersaksen. Daar heb je drie leuke stops op een zakdoek van elkaar. Verwacht geen onvergetelijke citytrip à la Londen of zo, maar vooral een gezellig weekendje weg.

Braunschweig
Braunschweig kreeg het hard te verduren tijdens de oorlog. De stad werd helemaal platgebombardeerd en daarbij ging heel wat erfgoed verloren. Wat overbleef, werd hersteld en uit het puin bouwden de Brunswickers, met veel oog voor het verleden, hun huizen, kerken en stadhuizen weer op. Maar dit keer doortrokken van groen. De stad krijgt zo een gezellig, middeleeuws gevoel, waar genoeg plekjes voorzien zijn om even te ontsnappen. Doe een citytour en zie hoe scheef sommige huizen staan, wat de impact is van een oorlog op een stad en waarom ze hier dakpakken aan de muur hangen. Waterratten kunnen kajakken op de kronkelende rivier, meteen ook het beste zicht op de miljonairshuizen. 

Ontbijten doe je best bij Café Apotheke, een gezellige hipsterkoffiebar die al van ’s morgenvroeg goed vol zit. Apotheke ligt ook in een echte slenterbuurt vol knusse straatjes. Neem een foto van de indrukwekkende roltrappenreeks in de shopping mall en zie hoe fake het immense paleis eigenlijk is. Enkel de voorgevel ziet er oud uit, alles achter de façade is splinternieuw. Daar in de buurt heb je ook het Rizzi huis, met de toepasselijke bijnaam The Spongebob house. Kleurrijke bedoening en nu vooral een kantoorruimte. Hongertje? In Vielharmonie serveren ze heerlijke terroir-keuken. Schnitzels uiteraard, maar ook slaatjes, visgerechten en zotte desserts. Erna kan je een cocktail binnentrekken in de rooftopbar Soldekk.

Praktisch:
www.braunschweig.de
Slapen deed ik in het Penta hotel, design en gezelligheid
Vier uur rijden van Gent, bereikbaar met de trein

Autostadt in Wolfsburg
Volkswagen plantte een fabriek neer in Wolfsburg en bouwde een hele stad rond hun productie, inclusief de voetbalploeg waar Kevin Debruyne het mooie weer maakte. Om de klanten wat harder aan het merk te binden, creëerden ze een soort Disneyland voor autofreaks rond de fabriek. Kinderen kunnen er in de rijschool hun rijbewijs halen, buiten zijn er parcours waar je met mini-volkswagen kunt rijden en overal rond staan hun klassieke modellen in glazen kisten tentoon gesteld. De bevriende automerken hebben er elk een paviljoen met hun nieuwste wagens, dus ga je maar vergapen een blitse Bugatti’s, ecologische Kia’s en blinkende Porsches. Lamborghini heeft hun topmodel zelfs gewoon aan een draaiende muur gehangen. In de arcade kunnen volwassenen los gaan op de race-simulators.

Maar er is ook een museum die de ganse geschiedenis van het merk vertelt. Oldtimers in alle vormen en kleuren doen je nostalgisch hunkeren naar de tijd dat auto’s vooral mooi en minder praktisch waren. Nog zo’n hoogtepunt zijn de twee autotorens; 400 wagens netjes gestapeld in een 40 meter hoge toren. Net voor je je nieuwe auto oppikt, haalt een gigantische robotarm je bakkie uit de toren. Bezoekers mogen tot helemaal boven, waar je over de gigantische site heen kunt kijken. Ah ja, er rijden op het terrein overal schattige robotjes rond. Die brengen de nummerplaten naar het onthaal, maar leren zichzelf via artificial intelligence de snelste route aan. Dus zie je de schattigaards vooral plekken vermijden waar veel kinderen komen.

Praktisch:
www.autostadt.de
Parking voor het park, elektrische laadpalen voorzien
Overnachten kan in het Volkswagen hotel
Verschillende restaurants en bars
Voorzie zeker een hele dag, child proof

Wolfenbuttel
“Our house wine is Jägermeister,” dat vat Wolfenbüttel zowat samen. Het hoofdkwartier van het alcoholisch kruidendrankje ligt hier en dat zorgt ervoor dat de stad helemaal schuldenvrij is. Wie wil, kan de fabriek bezoeken met een gids, inclusief tasting. Maar Wolfenbüttel is vooral een gezellig stadje. Heel wat smalle steegjes, oude houten gebouwen, erfgoed om elke hoek en prachtige stadsparken. De shoppers gaan er zeker hun goesting vinden en voor de kunstliefhebbers is er het museum van Kunstverein. Tijdens de zomer gebeurt er vanalles op het gigantische stadsplein, vlakbij het indrukwekkende paleis. Daar vlakbij heb je trouwens een schone bibliotheek met imposante collectie oude boeken en een strak interieur. Voor de liefhebbers natuurlijk.

Meer kleur nodig? Rij dan door de enorme bloemenvelden rond de stad. Perfecte spot voor drone-fotografen.

Praktisch
https://www.wolfenbuettel.de/tourismus/
Eten kan in Bayrischer Hof, klassieke Duitse keuken
Slapen deden we in Rilano, maar Parkhotel is de betere keuze

Discovery Sport Hybrid
Precies alsof ik met mijn salon aan het rijden was. Ok, de kar is gigantisch, maar daardoor zit je ook een pak hoger. Maakt rijden een stuk comfortabeler. En er zit genoeg elektronica in om je makkelijk te doen parkeren. Of om je op je rijvak te houden, automatisch te remmen wanneer nodig en websites te tonen op de middenconsole. Een beest met zijn krachtige motor en 4×4, maar vooral ook een hybride wagen. Grappig om de reacties van mensen te zien als je plots je enorme auto aan een elektrische laadpaal koppelt. 

Foto’s

tjoolaard.be