Filippijnen: de mooiste watervallen op Cebu

“Are you having fun? I am, HAHAHA!” Mijn canyoning-gids is me net iets te enthousiast. Elke sprong van een rots roept hij zich de longen uit het lijf, hij blijft maar herhalen hoe moedig ik ben dat ik dit allemaal durf en bij een simpele natuurlijke glijbaan, gevormd door erosie, gaat hij pas helemaal los. Precies een puppy die voor het eerst een eekhoorn ziet. Helaas kan ik me niet verstoppen in de groep, we zijn maar met twee. Laagseizoen op Cebu, een eiland van de Filippijnen. Hij ziet elke beweging die ik maak, denkt aan zijn toekomstige fooi en ontpopt zich tot mijn persoonlijke inspirational quote machine. “You are free to fly!” 

Cebu is een prachtig eiland. De stad zelf mag je gerust overslaan, trek meteen het land in. Naast een fantastisch mooie onderwaterwereld biedt Cebu duizenden heuvels bij elkaar gepropt, dikke pakken jungle en ontelbaar veel watervallen. Om je al wat op weg te helpen, een overzichtje van de mooiste die ik zag. Zet die Chasing Waterfalls maar op en gaan. En niet vergeten: “you are free to fly.”

Rijden op Cebu

Laat die auto maar achterwege. De Filippijnen is een land van tweewielers. Elk dorpje heeft meerdere verhuurshops en voor 300 pesos (€5) per dag heb je al een behoorlijk krachtige brommer. Trouwens, opvallen wordt hier alleen maar toegejuicht, dus laat je innerlijke Johnny maar helemaal gaan. Een knalwitte booster met oranje velgen en vlammenstickers? ‘t Zal wel zijn!

De kwaliteit van de wegen gaat van “goh ja” tot “ah ja” en “oei nee.” Zet dus zeker een helm op en let wat op je snelheid. Vaak is een ritje een reuzenslalom tussen loslopende honden, spelende kinderen, andere gekke boosterboys en achteloze taxi’s. Geen goesting om het verkeer zelf te trotseren? Kruip dan in een tuktuk, een soort zelf in elkaar geknutselde driewieler met zijspan in alle kleuren. Ze plakken vaak nog eens vol Jezus-stickers, dus je zit safe (hoewel ik ook ene zag met de slogan “only stopping for panties dropping”). Of spring gewoon achterop op een brommertaxi, de snelste en goedkoopste optie.

Kawasan watervallen

De Kawasan watervallen zijn ongetwijfeld de bekendste op het eiland. En dat zie je er ook aan. Een gigantische parking volgepropt met brommers, tourbussen en andere benzinevreters verraadt de massa volk die je binnen het park mag verwachten. En noem het gerust een pretpark: overal drank- en eetkramen, verkopers proberen je allerlei brol aan te smeren en de makkelijkst te bereiken waterval is ondertussen een openluchtzwembad boemvol gillende kinderen. Heel vroeg gaan of pas bij zonsondergang toekomen dus.

Eerlijk is eerlijk, de canyoning tour hier is wel indrukwekkend. Waarschijnlijk doet elke toerist op het eiland ze wel, dus alleen ga je niet zijn. Maar de hike is wondermooi en de rotsen gezellig hoog. Je drijft, klautert en glijdt in knalblauw water, terwijl de jungle je vlotjes passeert. De hoogste, niet te vermijden sprong is slechts een paar meter, maar wie durft mag van 15 meter naar beneden springen. De tour eindigt helaas in het openluchtzwembad, wat wel een stuk magie wegneemt.

Kostprijs: 20 à 30 euro voor de tour
Score: 2/5

Kabutongan watervallen

Hou je ogen goed open op de kustbaan, want je rijdt de Kabutongan watervallen zo voorbij. Ze zitten goed verscholen achter flinterdunne en slecht onderhouden slingerbaantjes. Maar geen zorgen, langs de baan staan genoeg mensen die willen gidsen naar de watervallen. Zo ook mijn overenthousiaste gids vol motivational quotes.

Het eerste stuk is opnieuw een half openluchtzwembad, inclusief restaurant, karaoke-bar, terrasjes en joelende kinderen. Maar volg je gids en ga ook hier de canyon in. De Kabutongan watervallen zijn opgesplitst in verschillende plateaus, de een al wat groter dan de ander. De hike er naartoe is al een pak uitdagender dan die in Kawasan, er kan al eens naar beneden gedonderd worden. 

In principe hoef je hier niet te springen, maar ik kan het wel aanraden. Een sprong van 12 meter en ene van 8, makkies dus. En geen zorgen, de poel waar je inspringt is tot 30 meter diep. Helemaal op het einde (de start eigenlijk) van het blauwe water kan je een grot inzwemmen. Bijzonder gevoel en 100% veilig.

Kostprijs: Nog geen euro ingang + fooi voor je gids
Score: 3,5/5

Inambakan watervallen

Uiteraard is de dertig meter hoge waterval hier het pronkstuk, maar ook de vele trails naar andere watervalletjes mogen er zijn. Hier geen horden toeristen, dus het kan al eens gebeuren dat je alleen in het water zit. De trails zijn relatief goed onderhouden, dus iedereen kan ze aflopen. In principe heb je geen gids nodig, het wijst zichzelf wel uit. Wil je combineren met springen en klauteren, neem dan toch een local onder de arm. Zij weten de safe spots zitten en met een fooi van enkele euro’s zijn ze al tevreden. Zo steun je meteen ook de lokale economie. 

Afbeeldingsresultaat voor Inambakan

Het is even zoeken naar de watervallen en het laatste stuk is pittig omhoog, maar de locals helpen je met veel plezier verder. Zwemmen kan onder andere bij de hoogste waterval, let wel wat op met de stroming. Hogerop heb je nog heel wat kleinere poeltjes. Maar gewoon ronddwalen in de jungle, palmbomen checken en kokosnoten leegdrinken is ook al plezant é. 

Kostprijs: een halve euro ingang
Score: 3,5/5

Dao watervallen

Als ik er eentje als winnaar moet uitkiezen, dan zijn het de Dao watervallen. Locals hadden al de tip gegegeven om vroeg te gaan, dus klokslag zeven uur ‘s morgens stond ik er. Eerst wandel je een dik half uur door de jungle, overal varens en palmbomen. De hike op zich valt goed mee, maar je moet wel het water door, soms tot aan je middel. Neem dus de juiste schoentjes mee en een waterdichte zak. Aan de ingang staan trouwens heel wat gidsen te wachten. Die kunnen altijd helpen bij de moeilijkere stukken. Vergeet de fooi niet. 

timelapse photo of falls

Trouwens, hoe verleidelijk het houten brugje er uitziet, niet gebruiken. Het ding staat op instorten. Rechts ervan kan je de rivier ook oversteken. Langs het pad slingert het ongelofelijk mooi blauw water en stilaan naderen de grote canyon muren. Helemaal op het einde heb stijle trappen naar boven, maar je hebt meteen zicht op de grote waterval. Daar kan je ook meteen een plons doen in het water. 

Kostprijs: 1 euro ongeveer
Score: 4/5

Geloof me, er zijn er nog een pak meer dan deze vier. Maar voor mij was het na deze ook wel genoeg geweest. Meer en meer watervallen worden omgebouwd tot halve waterpretparken en dat is jammer natuurlijk. Vroeg of laat gaan om volk te vermijden, of wat dieper het land inrijden op zoek naar de onbekende parels. Het loont ook om af en toe eens spontaan af te rijden, maar hou er rekening mee dat de definitie van ‘waterval’ soms heel ruim geïnterpreteerd wordt. 

Foto’s


Ik trok naar de Filippijnen met Cathay Pacific. Gloednieuwe vliegtuigen, goede onboard kitchen en vooral een uitstekende Premium Economy. Eerste keer ooit dat ik kon slapen op een vliegtuig. Ze betaalden de vlucht, maar uiteraard is al wat hier staat mijn eigen aanvoelen en mening. 

tjoolaard.be