Lapland: hoe voelt de eeuwige dag/nacht?

LAPLAND: HOE VOELT DE EEUWIGE DAG/NACHT?

Eén uur ‘s nachts en ik lig te dobberen in een meer, zonnebril op de kop. Klaarlichte dag is het ook niet, maar de nacht, die is heel ver zoek. Wie naar het noorden van Lapland trekt, boven de poolcirkel best, krijg in juni en juli een eindeloze dag voorgeschoteld. En in de winter is het omgekeerd, dan komt de zon amper of niet boven de horizon. Dat doet wat met een mens. 

Constant donker, het lijkt verschrikkelijk. Maar de Finnen lossen het goed op. Gezellige interieurs, overal vuur, aangepaste keuken, enz. Echt donker wordt het ook niet eigenlijk. De sneeuw weerkaatst het licht van de maan en sterren, waardoor je eerder schemering krijgt. En dan zwijgen we nog over het noorderlicht! De meeste Laplanders zijn ook echte wintermensen en gaan moeiteloos om met het duister en de kou. Even de sauna in, ijskoud meer inspringen en dan wat wodka drinken bij het vuur. 

De middernachtzon

De middernachtzon, dat is een ander verhaal. De natuur herleeft en dat in turbo-tempo. Rendieren eten alleen als er licht is en kunnen zich in de zomer dus goed vetmesten voor de harde winter. Planten groeien beter en sneller, waardoor je bijvoorbeeld helemaal in het noorden perfect aardbeien kan kweken. Maar de Laplanders hebben er het moeilijker mee. Slapen is echt geen sinecure, aangezien het lichaam bepaalde stoffen gewoon niet aanmaakt. 

Daarnaast heb je ook gewoon geen goesting om te gaan slapen. Je dag lijkt eindeloos en plots ook een stuk makkelijker in te plannen. Hiken doe je om 1 uur ‘s nachts, barbequen om 4u en dan is er zelfs nog tijd om even in het meer te zwemmen. Je bed in kruipen vraagt dus wat karakter. Heel wat Finnen gebruiken de zomer dan ook om werk af te krijgen. Zodat ze het in de winter wat rustiger aan kunnen doen. 

Ik kan zelf niet goed kiezen wat ik nu toffer vind. De winters zijn ongelofelijk mooi in Lapland. Het sneeuwlandschap in combinatie met de natuur en het duister geven een heel sprookjesachtig decor. Geen wonder dat de Kerstman hier woont. Maar uiteindelijk kruip je toch snel binnen. Dat is dan weer de max aan de zomers ginder. Dat eindeloze buiten zitten. Meer energie hebben door de constante zon en plonzen in het water. En voor fotografen, de golden hours duren er net iets langer. Ideaal voor prachtige beelden dus. 

Disclaimer: ik trok naar Fins Lapland in opdracht van Voigt Travel, een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen naar Scandinavië. Net iets avontuurlijker dan doorsnee en vooral bijzonder goed geregeld. Kijk zeker eens naar hun zomer- en winteraanbod.

tjoolaard.be