Kroatië is een wondermooi land. Veel diverser dan ik verwacht had. Een mooie kuststreek met prachtige stranden, maar ook het binnenland is zeker de moeite. De mensen zijn niet supervriendelijk maar je wordt er wel met rust gelaten. Geen opdringerige verkopers. De absolute toppers zijn de eilanden, Plitvice, Krka en Dubrovnik. Feesten doe je in Split en als je kan, zeker eens een boottocht of toer met de kajak doen.
Hieronder een overzichtje en enkele tips&tricks
Wanneer: De laatste twee weken van mei 2013
Hoe: Met het vliegtuig, via Ryanair. Ik betaalde 40 euro heen en terug, buiten seizoen. Ter plekke huurde ik een auto voor twee weken en betaalde daar 210 euro voor. Via www.ebookers.be
Munt: Kuna. 1 kuna is ongeveer 0.13 euro dus ter plekke alles delen door 7.5
Veiligheid: Ik heb me er geen seconde onveilig gevoeld. Niet ’s avonds, niet ’s nachts en ook niet in het binnenland en de verlaten steegjes. Niets gestolen geweest, geen agressie gezien en geen overdaad aan politie en/of militairen. Kroatië is echt wel een veilig land.
Mijn toer:
Zadar à Kornati-eilanden: per boot, een hele dag, inclusief bezoek en eten. 300 kuna.
Zadar à Plitvice: twee uur rijden, péages op de autostrade. Rijden in Kroatië is betrekkelijk makkelijk. In de steden is het op zijn zuiders maar voor de rest weinig volk. Snelheidsbeperkingen zijn relatief. Ik zag niet meteen mogelijkheden om met bankkaart te betalen bij péages, dus cash meepakken.
Zadar à Nin: half uurtje, langs binnenwegen.
Zadar à Krka: anderhalf uur rijden langs de autostrade, péages.
Zadar à Trogir: anderhalf uur rijden, inclusief péage.
Trogir à Split: een uur rijden langs binnenbanen.
Split à Omis: half uur rijden
Omis à Vis à Blue cave à Hvar: twee dagen met boot en kajak
Split à Dubrovnik: drie uur rijden, minstens, want een heel stuk langs secundaire wegen.
Split à eiland Brac: twee uur met de ferry, 66 kuna heen en terug, kan ook met de auto of fiets mee op de boot
Split à Zadar
Money, money, money
Kroatië is zeker geen duur land, maar ook niet het goedkoopste. Wil je besparen dan ga je best buiten het seizoen. In de zomer stijgen de prijzen al snel met een derde, zeker voor slaapplekken. Een overzichtje van de prijzen ongeveer in mei (eigen ervaring):
– Tas koffie: 1 tot 1.5 euro
– Cola: 1.5 euro
– Spaghetti: 7 euro
– Tonijnsteak in een fancy restaurant: 12 euro
– Tonijnsteak in een normaal restaurant: 10 euro
– Twee bollen ijs op een hoorntje: nog geen 2 euro
– Overnachting in dorm: 10 tot 14 euro per nacht
– Overnachting in privé-kamer: 20 euro per nacht
– Benzine: net iets goedkoper dan bij ons
Eten en slapen
Zadar: Aangezien ik Zadar even als uitvalsbasis wou gebruiken, huurde ik er een appartement net buiten de stad. Ik koos voor deze en ben er content van. Proper, goed uitzicht, alles wat je nodig hebt. Naar het schijnt is het Drunken Monkey Hostel (what’s in a name) ook de moeite.
Eten deed ik voornamelijk in het appartement zelf of tijdens de uitstapjes. Maar in Zadar moet je zeker eens gaan eten in Fosa. Iets duurder maar wel een prachtig zicht op de haven en heerlijke vis. Ook de Lungo Mare was best ok. De bakkertjes bij de vismarkt verkopen heerlijke bladerdeegkoeken. Zeker die met sesamzaad.
Split: Eerst een paar nachten geslapen in Beach hostel. Goedkoop, proper en een fantastische uitbaatster. Redelijk basic wel, maar hoeft niet meer dan dat te zijn. Tchaikovski Hostel was ook een aanrader.
Zeker eens een hamburger met kofte en paprikasaus gaan eten bij Kantun Paulina. Verder heb ik niet echt aanraders hier. Veel van hetzelfde vooral en niet echt een uitschieter. De Karaka op Bacvice beach is een leuke plek om te zitten, goedkoop en het eten kan er wel nog door.
Dubrovnik: Eén nachtje geslapen in de Backpackers Club en zeker geen klachten van. Leuke sfeer, toffe mensen en de basisbenodigdheden zijn er. Wel een eind van de oude stad.
Hier enkel gaan eten in Lady Pi Pi. Het standbeeld aan de ingang verklaart meteen ook de naam. Goed eten, schappelijke prijs. Voor de rest vooral uit bakkers en snackbars gegeten. Geen tijd voor eten.