KROATIE: MAAR DAN EENS NIET DE KUST

Kroatië is ondertussen al lang geen onbekend terrein meer. Dubrovnik gaat gebukt onder massatoerisme en de zomers is het vaak op de koppen lopen in de nochtans oh zo gezellige kuststadjes. Maar Kroatië is eigenlijk veel meer dan Split, Zadar en Dubrovnik. De prachtige eilanden, hotspots voor kayakkers en zeilers bijvoorbeeld. Of wat dacht je van het groene binnenland? Mountainbikers, hikers en rafters halen er hun hartje op. Perfect voor een korte roadtrip. 

Stop 1: Zagreb

Vliegen op Zagreb is meestal behoorlijk goedkoop dus ideaal als eerste stop. De stad bruist zoals alleen een Balkanstad dat kan. Ze draagt een donker verleden, dus doen de inwoners er alles aan om licht in hun en jouw leven te brengen. Schoon é zeg. Dat doen ze met een grote portie humor, een brok zelfrelativering en veel levensgoesting. Honger en dorst ga je in Kroatië nooit hebben. En vervelen doe je ook al niet. Ik had zelf helaas weinig tijd in de stad maar dit waren alvast mijn highlights:

* De oude stad is een en al gezelligheid, historisch architectuur en boeiende verhalen. De free walking tour is hier de way to go. Ah ja, er is een kabelbaan naar boven ook. Het dak van de St. Mark’s kerk mag je niet missen. 

* Museum of Broken Relationships, voor de naam alleen al. Binnenin allemaal verhalen en objecten rond break-ups en liefde. Er is trouwens ook een museum over paddenstoelen.

* En voor de rest vooral veel rondlopen in de winkelstraatjes en op de markt. Ook het park is trouwens vree schoon.

Slapen en eten deden we in Hotel Aristos, gemakkelijk dicht bij de luchthaven.

Stop 2: Karlovac

Eerlijk, ik had nog nooit van gehoord van Karlovac. Nochtans houden ze hier jaarlijks een gigantisch bierfestival. Denk Gentse Feesten maar kleiner en minder lang. Ze planten een kermis neer, het park is een grote festivalweide en de oude cinema doet dienst als duister technokot. Kroaten op hun gezelligst. Enkel hun muzieksmaak is euhm, bedenkelijk.

Maar het renaissance stadje heeft wel wat meer te bieden. Een prachtig park waar de rivier trots door slingert. Langs het water staan bbq-stellen, op en rond de damconstructie kan je pootjebaden en voor de fans zijn er verschillende duikplanken langs de oever. Wie gefascineerd is door zoetwatervissen kan ook altijd eens langsgaan in Aquatika, een klein maar fijn aquarium.

Zet Restoran Kastel ook maar op de route. Een schattig kasteeltje bovenop de heuvel, dus het zicht heb je mee. De expo blaast je nu niet meteen omver, maar dat doet de keuken wel. Locals en toeristen komen hier genieten van alle streekspecialiteiten. Waarschuwing: Kroaten doen niet mee aan sobere porties. 

Slapen deden we in hotel Korana. Eten dus in Restoran Kastel.

Stop 3: Plitvice National Park

Plitvice National Park was de bekendste stop. Tof weerzien voor mezelve aangezien ik er zes jaar geleden al eens rondliep. Lees je hier, inclusief heel wat tips voor alternatieve routes. Ook nu liepen we de houten paadjes af, maar dit keer geen avontuurlijke wandeling. Die was voor later. De watervalletjes zijn nog altijd even pitoresk, de vissen nog altijd even hongerig en het water nog steeds ongelofelijk mooi blauw. Het grote verschil is dat je sinds dit jaar op voorhand moet reserveren via de site om het park in te mogen. Zo proberen ze het aantal bezoekers wat onder controle te houden.

Nieuw is de mountainbike-tour doorheen Plitvice National Park. Elektrisch voor de genieters, normale fietsen voor de die-hards. Want pittig is de route wel. Je klimt geregeld een stevige heuvel in het bos omhoog en je knalt er even later aan 60km/u vanaf. Kilometers bos, hier en daar rij je langs het prachtig blauwe water en je eindigt de rit langs verschillende view points. Daar zie je de Plitvice watervallen in al hun pracht. 

Slapen deden we in hotel Degenija. Eten kan ook daar of op de lokale specialiteitenmarkt.

Stop 4: Mreznica rivier en de verlaten luchthaven

Neem toch maar een huurwagen als je deze streek bezoekt. Eentje bij Sunny Cars bijvoorbeeld. Dan hoef je je geen zorgen te maken over extra kosten en verzekeringen, dankzij hun all-in service. Toekomen op de luchthaven, handtekening zetten en aanzetten. Geen extra hassle. En je geraakt vooral op enkele heel speciale plekjes.

In de verlaten Željava luchthaven op de Bosnische grens bijvoorbeeld. In de jaren ‘90 was dit een luchtmachtbasis, waar ze de vliegtuigen verstopten in een bergwand. Nu kan je er op een aftakelend vliegtuig klimmen, de tunnels in de berg doorlopen en gaan crossen op de landingsstrips.   

Kayakken op de Mreznica rivier is nog zo’n topper. Geen zotte stroomversnellingen en zo, maar prachtig blauw water, toffe rotspartijen om van te springen en watervalletjes om in te douchen. Met wat geluk spot je herten of een everzwijn en het is een verademing om door al het groen te dobberen. Probeer trouwens een goede Kroatische gids onder de arm te nemen. De kans is heel groot dat ze uitnodigen voor een bbq. Houden ze wel van. Zeker polsen of ze ajvar hebben, een heerlijke saus voor bij de burgers.

Foto’s

Deze trip werd gesponsord door Croatia en georganiseerd door Sound of C. Uiteraard is wat je net gelezen hebt, helemaal mijn mening en gedacht. 

tjoolaard.be