dusseldorf

Waarom Dusseldorf de max is

Een tijdje terug stuurde Germany Travel me naar Dusseldorf. Om carnaval te beleven maar ook om de stad eens te ontdekken. Ik had geen flauw idee wat ik me er bij moest voorstellen, maar het was de max. Even opsommen waarom.

1. Bereikbaar

Dusseldorf is potversnippie maar twee uur en een half rijden. Vlakbij dus. Geen goesting om te rijden? Gewoon de IC-trein pakken. Of beter nog, de bus. Deutsche Bahn biedt nu een busservice aan vanuit Antwerpen naar Dusseldorf. Comfortabel en wifi op de bus! Gek dat ze die service niet gewoon Busseldorf noemen trouwens (moehahahaha).

2. Duitsers zijn zalig

Zeker die van de streek rond Dusseldorf. Grappige mannetjes. Echt. Drinken al keer graag een pintje en dom doen is zowat de regionale sport. De Dusseldorfers zijn bijzonder joviaal en lachen je met veel plezier uit als je Duits probeert te spreken. En terecht. Maar ze zijn trots op hun stad en helpen je met volle goesting verder.

Zeker eens tjoolen door Altstadt, zowat het historische centrum van de stad. Niet alleen een mooi stuk, maar gewoon ook vree gezellig. Boemvol terrasjes en cafés. Zeker als de zon schijnt, is het de place to be om wat mensen te spotten. ‘s Avonds ook de place to be voor een feestje, want daar kunnen die gekke Duitsers ook wel wat van.

3. Architectuur

Architectuurliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in Dusseldorf. Loop maar eens door Medienhafen. Oorspronkelijk een oude haven maar toparchitect Gehry heeft er enkele speciallekes neergezet waardoor de wijk een zeer futuristisch en Tati-achtig iets uitstraalt. Of ga maar eens zien naar Kö-Bogen, een pareltje van Daniel Libeskind. Of St. Lambertus kerk met de verdraaide toren. Door een constructiefout indertijd. Als je het allemaal eens vanop 241 meter hoog wil zien, bezoekje brengen aan de Rheinturm.

4. Shop till you drop

Ok niet mijn eerste bekommernis op reis maar je kan er gewoon niet naast kijken in Dusseldorf. Overal winkels. Maar echt OVERAL. De klassiekers genre H&M, Primark, Apple store enz. maar ook boetiekjes, gadgetshops en van die hipsterplekken. Moet maar eens door de Köningsallee lopen. Aan de ene kant een prachtig kanaal, aan de andere kant een hele rij designer stores.

5. Kunst

Dusseldorf heeft enkele topmusea in het arsenaal zitten qua kunst. K20 met werken van Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Joseph Beuys en Imi Knoebel. In K21 vind je dan weer allerlei zotte expo’s uit de moderne kunst. Toen ik er was, kon je in een soort spinnenweb lopen in de nok van het museum. Pretty high, pretty fly (snapjem? vlieg en spinneweb en zo). Het filmmuseum is trouwens ook de moeite, zeker de stukken uit Nosferatu en de geschiedenis van de camera.

Foto’s

tjoolaard.be