ijsland waterval

IJsland memories deel 1

Verhalen over woeste vikingen, dorre landschappen en ronddwalende trollen op zoek naar hun geliefden, daar moet je toch voor vallen? IJsland stond al een tijdje hoog op de bucketlist, dus toen Icelandair even kwam polsen of ik een spoedcursus wou ter plekke, brak ik meteen het glas van mijn ‘In Case Of Iceland’-kast. Vier dagen rollen in een busje door het land, inclusief lokale gids en coole reisgezellen. Ik moet je niet vertellen dat het een geestig tripje was zeker? Maar ik ga het toch doen want ja … blog en zo. Enkele memorabele momenten:

Gullfoss the mighty!

Mocht ik een waterval als vriend kiezen, kans is groot dat het den Gullfoss zou worden. Die naam alleen al! Ik noem mijn eerstgeborene sowieso Gullfoss. Koning van de speelplaats! Maar wat een beest is me dat. Duizenden liters water die met volle trots een diepe spelonk (32 meter) in donderen. Oorverdovend lawaai, dikke pakken schuim en een bijzonder contrasterend vrolijk regenboogje. Ideale plek om even met je kinnebak tot aan de grond wat te staren naar al die natuurkracht. Gullfoss betekent trouwens Gouden Waterval.

Zootje ongeregeld

ijsland short trip icelandairOp persreizen moet je al eens geluk hebben met je reisgezellen. Je zit er tenslotte toch een paar dagen mee opgescheept. Ewel, het zootje ongeregeld dat mee was naar IJsland was de max. Eén Hollander als reisbegeleider die verwoede pogingen deed haar compagnons in het gareel te houden maar zich uiteindelijk ook gewoon overgaf aan de Belgische gekheid. Posing for life, Backstreet’s back alright!

Bas van Why Not Monday bleek de ideale partner in crime voor Snapchatstories, maar moet dringend leren snoepdozen deftig opendoen. Lag de bus daar vol met spekken. Bo van het Nieuwsblad aka de kabouter met rode muts op de foto aka de wandelende reisgids wist overal wel iets van. Beetje gelijk een Lonely Planet maar dan grappiger. Marie-Claire van de Marie-Claire zorgde dan weer voor de serieux en de aangename discussies. Memorabele momenten? De trollenjacht en de nachtelijke fitness in Keflavik!

Ganzenharten en visballen

Je zou het niet meteen gaan denken, maar IJsland heeft kwali boeftjes! Nee geen kleine boeven maar gerechten. Blijkbaar wordt er heel wat gekweekt in serres -nee niet wat je denkt, groenten!- en leeft bio bijzonder hard op het eiland. Vlees is nog steeds redelijk belangrijk maar vegetariërs gaan zeker niet huilend in een hoekje zitten vloeken op die bloeddorstige vikings. Meestal zijn ze bijzonder creatief met hun groenten. Of eet wat brood, gekookt onder de grond! Warm water warmt de bodem op, daar steken ze een soort deeg in en wat later heb slow cooked brood met een zoete smaak.

Maar het ultieme blijft hun schapenvlees. Putain zou een Fransjoos zeggen. Die carpaccio! Man man man, zot lekker. En ga zeker eten in Matur & Drykkur in Reykjavik. Hippe plek, cool interieur, vikinghelmen en overdreven lekkere keuken. Probeer ook eens de ganzenharten en de visballen. Klinkt gortig maar ‘t is hemels.

Spuitwater

geyser ijsland

Geysir is een toeristenspot bij uitstek, maar je moet er gewoon naartoe. Grasvelden vol warmwaterpoelen, stomende bodems en beekjes die tot 100 graden warm worden. En de geisers natuurlijk. Strokkur is momenteel nog actief en knalt tot twintig meter hoog. Helaas heeft Great Geysir er geen goesting meer in? Die schoot tot 70 meter hoog maar houdt zich nu al enkele jaren koest. Behoorlijk indrukwekkend om te zien. En ook al zie je het aankomen, het moment dat de geiser een pot spuitwater wordt, schrik je je een hoedje.

A #tbt to the exploding geyser in #iceland

A video posted by Niel Van Herck (@tjoolaard) on


IJsland praktisch

Vanaf 25 oktober vliegt Icelandair het hele jaar door tussen Brussel en Reykjavik. Drie keer per week! Binnenkort naar The States of Canada? Dan kan je ook een stopover boeken. Kan je tot max zeven nachten chillen in IJsland zonder extra kosten. €349,- voor een retourticket Brussel – Reykjavik en 3 overnachtingen inclusief ontbijt. Dailybits heeft hier trouwens een bijzonder uitgebreide gids staan voor IJsland.


tjoolaard.be