Uitgerust achter het stuur. Beloofd!

Elk jaar trek ik er minstens een keer op uit met mijn homey Axel. Vorig jaar was dat Oman, daarvoor Riga en nu gaan we de baan op. We rijden via Dresden naar Praag, zo door naar het Sziget festival in Boedapest en daarna via Oostenrijk terug naar België. Rooooaaadtrip! Wie goesting heeft, deel gerust je tips.

Axel is naast een goede maat ook het lief van een goede vriendin en samen zijn zij de ouders van mijn petekind Rafa en zus Mila. Dus iedere keer we vertrekken, trekt Klaske aan mijn mouw. Dat ik voorzichtig moet zijn, geen domme dingen mag do

en en vooral haar vent in een stuk moet terugbrengen. Meteen een ideaal moment dus om deel te nemen aan de nieuwe campagne van het VSV.

Misschien zag je het al in het straatbeeld, de grote Beloofd!-posters. Daarbij beloven mensen dat ze niet meer gaan gsm’en achter het stuur, niet drinken als ze moeten rijden en zich gaan houden aan de snelheidslimieten. En nu is er hun nieuwe campagne rond slaperigheid achter het stuur. 10 tot 20% van alle ongevallen wordt veroorzaakt wordt door slaperigheid en op autosnelwegen loopt dat zelfs op tot 20 à 30%. Reden te meer om er de nodige aandacht aan te geven.

Tips tegen vermoeidheid achter het stuur

  1. Heb je een lange rit voor de boeg? Probeer dan eerst 8 uur te slapen.
  2. De gouden regel is: twee uur rijden, kwartier pauze. Gebruik die pauze om wat fysieke inspanning te doen. Een balletje trappen bijvoorbeeld.
  3. ‘s Nachts rijden houdt sowieso een extra risico in. Overdag rijden dus, als dat een optie is.
  4. Plan je route goed op voorhand. Wij onderbreken onze route bijvoorbeeld geregeld om even de natuur in te trekken.
  5. De avond voordien drink je best geen alcohol. Daar slaap je slechter van. En voor je rit uiteraard ook niet.
  6. Pin je niet vast op een exact aankomstuur. Anders ga je risico’s nemen.
  7. Voel je de slaap overmannen maar moet je door? Doe een powernap van een kwartier ergens op een parking. Maar ook niet langer dan dat.
  8. Hou je wagen koel. Daar blijf je wakker van. Ik rij ook vaak met de ramen open tijdens langere ritten. Af en toe iets eten en drinken helpt ook.
  9. Wissel geregeld van bestuurder. Onze roadtripregel is: bestuurder is koning, co-piloot regelt alles (muziek, snacks, de route) en wie achteraan zit mag slapen maar is de volgende in lijn om te rijden.
  10. Muziek! Laat die beats en gitaren maar knallen.

 

 

tjoolaard.be