Tien topmomenten uit 2017

2017 was weer een goed jaar voor mijn scratchmap. 12 verschillende landen, waarvan vijf nieuwe. En vooral weer enkele mooie herinneringen opgebouwd. Kiezen uit al die momenten was geen makkelijke dus ik ga valsspelen en er later gewoon nog wat opsommen. Maar laat ons hiermee beginnen, in omgekeerde chronologie.

1. Op bedevaart in Malta

In de fel gedecoreerde straten van Cospicua horen we een vreemd gemompel alsmaar dichterbij komen. Honderden mensen wachten in de smalle steegjes op het moment van het jaar, namelijk de rondtocht van hun Mariabeeld. Elke 8 december vieren zij de onbevlekte ontvangenis met een beklemmende bedevaart door het stadje. Zwetende misdienaars dragen het gigantische beeld op de schouders, terwijl stoetlopers achterwaarts en met het gezicht naar Maria biddend voortschrijden. Kinderen zwaaien, omaatjes huilen.

malta

2. Slapen in de Wahiba woestijn

De immense stilte is oorverdovend. Geen zucht wind, enkel de mistbanken zo typisch voor de morgenstond en het oranje van de opkomende zon. Daar doe je het voor. Om volop te kunnen genieten van de nieuwe maan en wonderbaarlijke sterrenhemel sliepen we buiten in plaats van in de tenten. Op een heuvel, met het bedoeïenkamp onder ons en op enkele tientallen meters een hongerige kameel. Beneden wachtte muntthee.

oman

3. Storm in Zeeland

In opdracht van Het Laatste Nieuws trok ik 48 uur door het Nederlandse Zeeland. Na nog geen uur rijden pakten donkere wolken samen boven het strand van Cadzand en barstte een stevig onweer uit. Op zich niet zo speciaal natuurlijk, maar ik heb een obsessie voor onweer moet je weten. De duistere, dreigende lucht gecombineerd met het felle, opgewekte geel van de strandhuisjes en het verdwijnende zonlicht maakten van het moment een kunstwerk.

4. Kamperen op een vlot

Wakker worden op het water, een koffie zetten op een gasbrandertje en erna een ommetje maken met de kano; zo wil ik wel vaker wakker worden. Kamperen op een vlot is de ideale manier om even te ontsnappen aan de drukte. Al wat je moet doen is rijden naar het startpunt en daar staat alles voor je klaar.

5. Gaan wandelen met alpaca’s

Plots besefte ik het ten volle; ik ben aan het wandelen in de Vlaamse Ardennen met een alpaca aan de leiband. Misschien wel een van mijn meest absurde momenten in 2017. Ecosnooze biedt natuurwandelingen aan met de wollebollen, inclusief uitgebreid geknuffel.

6. De veelzijdigheid van Slovenië

Slovenië is een wondermooi land. Precies mini-Europa. Strand, vlaktes, bergen, meren, het kleine Slovenië heeft het allemaal. Maar de reis werd extra gekruid door de mensen die ik er leerde kennen. Miha, mijn gids, nam me mee in zijn vriendengroep, met een fantastische avond door de straten van Ljubljana als resultaat. Helaas of gelukkig zijn er geen foto’s van dus krijg je het pittoreske Bled in de plaats.

7. De boomhut in Canada

Canada was op zich natuurlijk al een topmoment, maar een nachtje boomhut in de natuur was misschien wel de kers. Vlakbij de Saguenay fjorden slaap je op een zestal meter boven de grond, inclusief glazen koepel in het dak. Star gazing! ‘s Morgens trekken ze je ontbijt naar boven met een katrolsysteem en de vroege vogels kunnen heel wat rendieren spotten.

8. Zeiknat naar de Niagara Falls

Niagara gelijkt op een mini-Vegas. Overtoeristisch, casino’s, heel veel neon en vooral kitsch à volonté. Vreemd ook hoe dicht de watervallen ook bij het volgebouwde stuk liggen. Geen nature escape dus. Maar toch is het de moeite waard om in een felroze flutregenponcho met het schip tot op enkele tientallen meters van al dat watergeweld te varen. Ongelofelijk indrukwekkend al die kracht en het lawaai. De oooohs en aaaaahs van je medematrozen moet je maar even blokkeren.

9. Snowboarden in de Alpen

Snowboarden is elk jaar wel een hoogtepunt en dat was in 2017 niet anders. Busje huren, een troepje maten erin en richting Nendaz pendelen voor sneeuwpret. Geen schitterend weer, maar dat leverde des te betere foto’s op.

10. Eindelijk het noorderlicht in Lapland

Het jaar starten in de meters sneeuw van Lapland, met snowscooters crossen, in een hondenslee door de natuur en de kerstman gaan bezoeken, het kan slechter niet? Meteen ook mijn eerste keer het noorderlicht en dat dan nog vijf dagen op rij. Samen met Yannick van Soms Ook Heimwee en Joy de kou trotseren en gaan snowboarden in een zo goed als leeg skigebied.

Deel gerust ook eens je topmomenten. Of als je absolute aanraders hebt voor me, laat maar horen.

tjoolaard.be