nendaz mountains

Snowboarden in Nendaz

De penetrante geur van stinkende snowboardboots in de gang, een gigantische pot pruttelende spaghettisaus op het vuur en vijf uitgetelde maten languit in de zetel aan het zien naar Hans Teeuwen. Of je nu zestien, vijfentwintig of dertig bent, elke snowboardreis heeft zijn patronen. Alleen wordt het met verouderen alsmaar moeilijker om toch de kliek samen te krijgen om wat sneeuw te gaan happen. Druk, druk, druk.

Facebookgroep starten, iedereen toevoegen en dan maar zoeken naar die vrije gaten in de agenda’s. Een volle week de piste op zat er niet in, dus kozen we voor een short ski. Liefst veel pistes op maat van snowboarders, toch een beetje après-ski en eens geen Frankrijk. Daarnaast ook geen mini-kot meer waar de zetel tegelijk ook bed, keukentafel en favoriete plek om met vuile voeten over te lopen is, maar een appartementje of chalet met voldoende plaats. We zijn niet veeleisend hoor.

En dan zit je daar plots met vijf in een mini-van richting het fameuze Nendaz in Zwitserland. Om en al acht uur rijden dus tijd zat om nog snel die laatste mails af te werken, want van zodra we voet aan wal zetten, schoof de focus helemaal richting sneeuwplezier. De bedoeling was om zo weinig mogelijk aan werk te denken en laat ons zeggen dat dat half gelukt is. Met als grootste fail Robin die op 3300 meter toch snel een probleem op het werk oploste.

Tip één; het wegenvignet voor Zwitersland kan je op voorhand kopen. Zo spaar je wat tijd uit aan de grens.
Tip twee; rij via Luxemburg, iets verder maar goedkoop tanken!
Tip drie; roaming in Zwitserland is pokkeduur, dus download je Google Maps route! Hoe? Lees je hier.

Kilometers vreten

Nendaz ligt knal in Les Quatres Vallées dus qua aantal kilometers piste zit je snor. 412 kilometer om exact te zijn. Zowel Thyon 2000, Veysonnaz als Verbier zijn makkelijk al glijdend te bereiken en ook het pendelsysteem tussen de skidorpen zit goed in elkaar. Hou er wel rekening mee dat dit niet echt een gebied is voor beginners, hoewel ze toch stevig hun best doen om ook die categorie vooruit te helpen. Met een volledig kinderdorp bijvoorbeeld. Ander pluspunt, we hadden nooit echt het gevoel dat de pistes druk waren. Nergens lang aanschuiven, geen zotte manoeuvres uithalen om slierten volk te ontwijken en vlot die spaghetti carbonara op je plateau krijgen. De mooiste plek van het gebied is trouwens by far de piek van de Mont Fort. Het zicht is er fenomenaal.

Freeriders komen bijzonder vlot aan hun trekken maar ook de funparken zijn goed onderhouden. Rails, boxes, boardercross en stevige kickers, ze hebben het er allemaal. Eten genoeg op de pistes, net als enkel bars, maar wel beperkt. De grote après-ski ga je hier niet vinden. Dan board je beter tot helemaal in het dorp om daar wat te pintelieren. In de Edelweiss bijvoorbeeld of later op de avond in de Cantina.

Met de gids op pad

Wij namen één dag een gids onder de armen. Per toeval ook meteen de mooiste dag dus het was kilometers fretten in de blakende zon. Absoluut een aanrader want dien mens kent het gebied helemaal vanbuiten en weet perfect wanneer je waar moet zijn. Geen wonder dat onze records qua snelheid en afstand die dag allemaal sneuvelden.

ski tracker

Maar ja oude mensen die we ondertussen zijn, al dat sporten kroop in de spieren. Dus moesten we wel naar de spa, ah ja. Die van hotel Nendaz 4 Vallées en meteen ook een van de mooiste die ik ooit zag. Infinity pool buiten met zicht op de bergen, meer sauna’s dan mensen, Turkse baden, wandelbaden, dompelbad en coolst van al, een ijsgrot alwaar het min twintig is! Altijd plezant trouwens om vier kerels als giechelende meisjes door een Kneipp-bad te zien wandelen (van warm naar koud).

Tips, weetjes en anekdotes

 • Op een half uur rij je naar de stad Sion. Kastelen, shoppen en uitgaan!
 • Neem een pingpongset mee. Zo tover je elke tafel om in uren plezier.
 • Robin eet selder in zijn spaghetti. Vreemd of niet?
 • Raclette gaan eten. Want kaas. Veel kaas.
 • We zijn Hannes maar één keer kwijt gespeeld op de pistes.
 • Tandpijn op de piste? Sneeuw eten!
 • Onze gids moest persé een kaasplankje bij zijn lunch hebben. Een echte Fransman.
 • Op een nacht gingen we op zoek naar een feestplek. Niets gevonden. De dag erop bleek dat er 100 meter verder een gigantisch feest was.
 • Splitwise is een goeie app om een rekening onder vrienden bij te houden.
 • Tijdens een nachtje stappen, kwam een groepje een café binnen. Een ervan kotste de vloer onder, maakte het zo wat half schoon om dan gewoon te vertrekken. Een kwartier later kwamen ze terug binnen en deden ze alsof er niets gebeurd was. Nutteloos verhaal, I know.
 • In een bokaal vol-au-vent zitten te weinig balletjes. Je maakt het goedje trouwens een pak lekkerder door er ook verse kip aan toe te voegen.
 • Een niet nader genoemd persoon (Robin) wou weten of hij zijn zwembroek (maillot de bain) mocht meenemen in de sauna maar vroeg doodleuk “Puis-je prendre mon bagnolle (wagon/auto) dans le spa” in de plaats.
 • Volgorde van opstaan: Thomas … mezelve … Robin … Arno ………………………….. Hannes.
 • Hannes wint ook dit jaar de prijs voor beste outfit op de piste. Het bewijs
 • Die fluffy bol op een skimuts is een restant van een soldatenuniform. Toen hadden ze een bol op hun kepie om hun hoofd te beschermen in lage bunkers.

Foto’s

tjoolaard.be