kamperen

Short escape: kamperen op een vlot

Water dat tegen het hout klotst, een lichte deining en in de verte het gekwaak van een verdwaalde eend. De zon komt stilaan op, de koffie staat te pruttelen op het gasvuurtje en je kano tikt licht tegen het vlot. Geen beter manier om wakker te worden toch?

Na enkele hectische weken was het wel eens tijd om even te ontsnappen aan de drukte. Liefst op een wat afgelegen plek, in de natuur en het mocht wat basic zijn. Zo kwam ik bij kamperen op een vlot terecht. Het Kampeervlot ligt in hartje zeeland, vlakbij De Heen, maar ze hebben er ook in Belgisch Limburg en in de buurt van Utrecht. Voor de sfeer en gezelligheid nam ik een van mijn beste maten onder de arm en op nog geen anderhalf uur rijden van Gent zaten we plots in een oase van rust.

Bij het kleine dok van De Heen kregen we een kano, twee kampeerstoelen, slaapmatjes, gasbrander plus gasflessen, lucifers, een kaart, peddels en een emmer voor euhm de boodschappen (niet die in de winkel). Dus eigenlijk moet je alleen zelf een slaapzak, wat proviand en kledij meepakken. Alles in de kano en dan was het een kleine twintig minuten peddelen naar het vlot, langs een pittoresk haventje, rietvelden en starende koeien.

Pannenkoeken en emmers

Het vlot zelf is een klein panton met daarop een mengeling van houten hut en tent. Ruim genoeg om er comfortabel met vier te slapen en voldoende plek om te chillen op het terrasje. Want veel meer kan je niet doen en net dat is de bedoeling natuurlijk. De andere vlotten liggen ver genoeg om privacy te hebben, geen elektriciteit, poopoo in een emmer. Lezen, babbelen, koken, slapen. En voor je uit kijken naar het water. Wij voeren naar een naburig dorp op zo’n drie kwartier via het kanaal en gingen er ons bij de pannenkoekenboerderij volproppen. Banana pancake met ijs en chocolade, will you marry me?

Maar ook vissen kan, net als gaan wandelen in het natuurpark. Heel mooie streek trouwens. Zwaaien naar de boten in de sluis, mijmeren op de uitkijktoren, schapen gaan ambeteren. Prachtige uitzichten, leuke dorpjes en enkel wat verdwaalde wandelaars op je pad. Wil je de rust even breken, dan rij je gewoon door naar Middelburg, Breda of zelfs Rotterdam. Op drie kwartier rijden sta je er al.

Meer info en boeken? Hierzo.
Reisgids nodig? Deze is een goeie.

Foto’s

 

tjoolaard.be