camp fire

Survivalen in de Ardennen

Thermisch ondergoed, een t-shirt, een trui, kousen en slaapzak, maar nog slalomt de kou zich een weg tussen al die lagen. Ik trek de kap van mijn slaapzak helemaal dicht tot een miniscuul gaatje waardoor ik mits overgestyleerde duckface net wat kan ademen. Nog zes uur en dan komt de zon op. Aftellen. Bibberen. En plots de lessen van de dag herinneren. Koude komt vooral langs de grond, dus ik stak een extra isolatielaag tussen mezelf en de vloer. Met een dekzeil kan je warmte vangen, dus bouwde ik een tent in mijn tent. Slakken worden gemiddeld twee jaar. Ok, dat laatste was misschien zo relevant niet op dat moment.

Bongo stuurde me een Sensations box op om het nieuwe design en het nieuwe aanbod te vieren. Honderden activiteiten, van leren vliegen tot rijden met een F1-wagen en flyboarden. Maar mijn oog viel op een vierdaagse survivalcursus. Een lang weekend in een Ardens bos, weg van de drukte, zonder smartphone en ondertussen enkele survivalskills aanleren. Afzien bij momenten, maar echt een fantastische ervaring.

Het zal je wel al opgevallen zijn, maar ik hou van extreme situaties, natuur en rondtjoolen. Soms iets te veel zelfs. Vorig jaar ging ik tjoolen in een Pools woud en raakte ik de weg kwijt. Toch even panikeren, maar al een geluk dat ik met mijn laatste drie percent batterij en kompas op de telefoon in een rechte lijn kon blijven lopen. Bij thuiskomst dan maar meteen een survivalgids gekocht. Maar boeken zijn boeken natuurlijk. Als het niet in je vingers zit…

survival bushcratft

Een cursus dus. Gegeven door Stefan van outdoorschool.be, met focus op vuur leren maken, een hut bouwen, koken, water filteren, vallen bouwen en hout bewerken. Duizenden tips, dus dat hier allemaal neerschrijven zou ons wat te ver leiden. Laat ons anders afspreken dat ik later per hoofdstuk wat meer uitleg geef. En me nu beperk tot waarom je dit eens moet doen.

  • Omdat je skills aanleert die eigenlijk echt van pas kunnen komen. Ok, de kans dat je ooit verdwaalt in een bos is bijzonder klein. Tenzij je dat woud bewust gaat opzoeken natuurlijk. Maar sommige technieken kan je gewoon ook toepassen in het ‘normale’ leven. Knopen, zeilen opspannen, hout klieven, hout bewerken, water zuiveren, vuur aanwakkeren, je barbecue in gang steken, een tent deftig opzetten en zo voort. Hey en je weet maar nooit dat er plots een zombie apocalypse komt hé…

 

  • Je leert je omgeving anders bekijken. Wat vroeger gewoon een fijn boompje was, is nu een fixeerpunt voor je tent, een zwiep voor je val, brandhout of een pijl voor je boog.

 

  • Het klinkt cliché en als een buzzword maar eens goed detoxen kan ook geen kwaad. Geen flikkerende schermen, geen Facebook notifications, geen telefoontjes, geen e-mails, geen show op televisie die je niet mag missen, geen nieuws… Alleen maar bomen, vogels en zuivere lucht. Opstaan met de zon, gaan slapen als het vuur uit is. Praten met mensen en de volle focus krijgen. Je af en toe zelfs een beetje vervelen en dus maar wat rondtjoolen. En uiteraard geen MacDo of café in de buurt, dus ook naar eten en drank toe ga je een gezonde vierdaagse tegemoet.

 

  • Het is afzien, het is koud, het is vuil, er is geen comfort. Maar eens uit die veilige safezone kruipen doet altijd deugd. Even de batterijen herladen en alles goed relativeren.

 

  •  Ok je moet er een beetje geluk mee hebben, maar dit is een ideaal moment om wat nieuwe mensen te leren kennen. Meer dan de mensen rondom je is er niet en aangezien je geen contact met de buitenwereld hebt, moet je wel met hen communiceren.

 

  •  Je mag kampen bouwen, buiten spelen, in de modder rollen, pijl en boog maken en niemand die je er scheef voor gaat bekijken. Release the inner child!

 

 •  De Ardennen zijn eigenlijk ook echt mooi hé.


Sensatie_BE-94d7e51487aef61cf5b7f08df4f76d48-box-slider-sBongo stuurde me naar aanleiding van hun nieuwe reeks een “proefpakket” op.  De Plankgas mocht ik weggeven en Sensatie kon ik zelf uitproberen. De keuze is een pak uitgebreider, en daarmee bedoel ik echt en masse. Nog meer keuzestress. Maar je kan er nu twee jaar over doen, aangezien de geldigheidsduur verdubbeld is.

Er bestaan trouwens ook e-bongo’s nu, waarbij je gewoon werkt met vouchers. Iets ecologischer en kan je gewoon doorsturen via e-mail. Of voor jezelf houden natuurlijk.


tjoolaard.be