connecterra

Terhills: mooiste panorama van Vlaanderen

Terhills, het mooiste panorama van Vlaanderen

Gent, ik zie je bijzonder graag en hoe gemakkelijk het ook is om naar je terug te keren, na een stevige natuurreis mis ik de bossen toch. Degelijke hikes vinden in België is niet evident en al zeker niet als je er helemaal voor naar de Ardennen moet rijden. Lichtjes frustrerend. Tot Maasmechelen me plots een mailtje stuurde. Of ik Terhills niet eens wou komen ontdekken.

Gek hoe weinig bekend de toegang tot ons enige nationaal park De Hoge Kempen eigenlijk is. Spijtig, want de voormalige mijnsite biedt wel wat kilometers natuur. Om van de prachtige panorama’s, gevormd door terrils (mijnsteenbergen) nog maar te zwijgen. Wie de moed vindt om tot boven te hiken, overschouwt twee grote meren en kan tot heinde en verre bos begapen. Onderweg heel wat vogels, vlinders en enthousiaste vissers die met veel plezier de catch of the day tonen.

Aan de ingang krijg je wat informatie over de fauna en flora, kan je meteen een wandelkaart kopen en wijzen twee oude mijnschachten je op het roemrijke Limburgse steenkoolverleden. Kies trouwens maar voor de gele route, met zijn tien kilometer meteen de langste. Lukt je wel. Fristi in de rugzak en hop, er zijn genoeg picknickspots voorzien. Wil je de route toch inkorten, dan kan dat via de wissels.

Helemaal geen zin in wandelen? In het park kan je ook wakeboarden. TerHills Cablepark biedt twee kabels, beginners en gevorderden. De waaghalzen kunnen hun adrenaline kwijt op de slides en jumps, maar ook waterskiën is een optie. En om het plaatje helemaal af te maken, ze hebben een beachbar! Vree gezellige plek, die in de zomer wel eens lang durft bruisen.

Praktisch

* Het park is vlot bereikbaar met de wagen en er is parking genoeg. Met de trein stap je best af in Genk, vanwaar je een bus naar de ingang kan nemen. Terhills is ook deel van het fietspuntennetwerk.

* Het park is elke dag open, buiten op kerst en nieuw. Van april tot en met september telkens van 10u tot 18u en van oktober tot en maart van 10u tot 17u. Je mag in het park wandelen tot zonsondergang.

* De toegang is gratis

* Honden mogen mee maar moeten aan de leiband.

En daarna?

Genoeg gewandeld? Genoeg water gedronken bij het wakeboarden? Dit kan je ook nog doen in de buurt:

* Maasmechelen Village: het wereldberoemde (aan het aantal Chinezen te zien toch) shoppingdorp vol outlet winkels ligt op twee minuten stappen van Terhills.

* Wil je op de grens tussen België en Nederland kajakken, dan kan dat via Kajak Maasland. Een rustige rivier, langs weides en kleine dorpjes. Grappig ook dat het eerste wat je tegenkomt op Belgisch grondgebied een frietkot is.

* Osteria Cellini is by far één van de beste Italianen waar ik ooit at. Gewaagde combinaties, telkens met een stevige greep uit de Italiaanse keuken. En de extreem gastvrije uitbaters, die krijg je er zo bij.

* Slapen kan bij B&B Basil. Heel mooie kamers, een uitgebreid ontbijt, zwemvijver en trampoline in de tuin, overenthousiaste border collie en heel lieve eigenaars. Sauna, bar en gezelschapsspelletjes hebben ze ook al. Recht tegenover Osteria Cellini trouwens.

Foto’s

tjoolaard.be