v

Sneeuwpret in Les Gets en Morzine

Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat buiten zitten in die gezonde berglucht, het doet wat met een mens. Voeg er dan nog eens goed eten, fancy slaping en leuk gezelschap aan toe en ‘t is helemaal goed. Mijn Authentiski skireis begon in Les Gets, een klein maar gezellig bergdorpje in de Franse Alpen, onderdeel van het grotere Portes du Soleil. Daarna ging het naar Morzine, nog zo’n typisch bergdorp, waar de mensen ook echt wonen en leven. Geen van die gefabriceerde megabuildings, maar gezellige chalets, familiehotels en boerderijtjes.

De sneeuw

Beginnen bij het belangrijkste natuurlijk, de sneeuw. Portes du Soleil ligt niet bijzonder hoog, dus als de condities wat minder zijn, moet je al wat meer gaan zoeken naar deftige stukken. Zeker in de buurt van Les Gets. Maar zelfs in een kwakkeljaar als dit blijft er genoeg over om je dik te amuseren. 650 kilometer in totaal zelfs en daarmee het grootste skigebied ter wereld. Uiteraard in alle kleuren, voor alle niveaus en elke stijl. Elk gebied heeft ook zo wat zijn eigen sterktes. Les Gets is bijzonder kindvriendelijk met een uitgebreide school, een indianenpark waar je door kan skiën en aangepaste liften. Morzine is dan weer perfect om te gaan freeriden, terwijl de freestylers dikken ambiance gaan beleven in Avoriaz.

Mijn favorietjes? De Mont Chery in Les Gets is ideaal om je freeride skills wat bij te schaven of op te warmen. Easy off piste en ‘s morgens meestal goeie sneeuw. Ah en prachtig zicht op  de Mont Blanc. Ooohtjes en aaaaahtjes gegarandeerd. Voor de echte freeride moet je naar Pointe du Fornet trekken. Veel plek, goeie sneeuw, couloirs, prachtige uitzichten, muisstil en amper volk. Weinig tot niet wandelen ook. Let wel op voor lawines, want wij hadden het zweten. Later meer daarover. Meer zin om te freestylen? Check dan zeker The Stash in Avoriaz. Een soort parcours vol houten constructies om dikke tricks op te doen. Ah en de gigantische halfpipe en het quasi perfecte snowpark natuurlijk. Wat ook de max is in Morzine zijn de vele stukken tussen de bomen. Zeker als er genoeg sneeuw ligt. Cruisen tussen de bomen, love it!

Eten

Ik heb natuurlijk niet alle restaurants geprobeerd, maar toch in enkele toppertjes gezeten. Le Grand Ours bijvoorbeeld op Mont Chery. Ideaal voor een break tijdens het boarden. Simpele gerechten maar ook enkele stevige maaltijden genre eend en lamskoteletten. De prijzen hangen dan ook daarvan af. Maar het coolste is het zicht. Boefen met de Mont Blanc voor je neus! Probeer zeker ook eens een pannenkoekstje met een koffie in één van de hutjes op de piste. C’est la bombe!

In Les Gets zelf is er een heel bijzonder kaasrestaurant, gerund door een Japanse kaasboer. Miti! Maar later meer over dien mens. In Morzine kan ik alvast La Chamade aanraden. Gek concept met een al even gekke uitbater. Kunstenaar, kok, schrijver en event-organizer in één. Zie je ook aan zijn zaak. Hij verkoopt er de kaas naast kunstwerken en het restaurant staat vol koeien. Er is een boomtafel en beneden vind je een galerij. Ah ja en het eten is ook lekker.

Geen zin in skiën?

Vanalles te doen in het gebied. Van zot lange wandelingen met sneeuwraketten tot wellness en met een slee de berg afglijden. Of eens langsgaan bij het lokale ijshockeyteam dat in de hoogste divisie speelt. Matchen staan garant voor een leutige avond. Of intekenen op een eventje.

Met Valentijn bijvoorbeeld toveren ze in Les Gets de skiliften om tot gezellig dinertafels, inclusief kaarslicht. Eind januari heb je dan weer SkiColor, een happening waarbij skiërs en boarders met verf een stuk piste ombouwen tot kunstwerk terwijl dj’s er dikke beats doorknallen. Van 14 tot 23 maart is er dan weer Rock The Pistes, een festival verspreid over Portes du Soleil. Boarden van concert naar concert. Dit jaar viert het gebied trouwens haar 50ste verjaardag dus veel extra’s te doen.

Eindconclusie

Portes du Soleil is een heel uitgebreid en divers gebied, dat bij goeie condities echt een paradijs is. Zeker voor freeriders. Extra troeven zijn de authenticiteit en gezelligheid van de dorpjes. In Avoriaz is er feest genoeg en ook in Morzine kan je terecht voor een stevige après-ski. Les Gets is dan weer ideaal voor gezinnen. Niet het goedkoopste gebied, dus ideaal voor zij die net iets meer willen dan met acht in een te klein appartement gestampt zitten.

Foto’s

tjoolaard.be