den haag

Short escape: de natuur en stenen van Den Haag

Jokertje, Matsoe Matsoe, Sterretje, Barbie, het internationaal gerechtshof en ADO, meer associaties met Den Haag kon ik niet maken. Oh oh Tjolo! Tijd voor een nieuwe short escape dus! Even de sterrentattoos op mijn schouders opblinken, haar in de gel en eurostukken in de broekzak voor kroketten uit de muur. Jeetje!

Natuur in de stad

Te veel beton, daar word ik al snel zenuwachtig van. Maar van te weinig eigenlijk ook. Niets beter dan even bekomen in de natuur maar ik krijg toch ook graag een reden om te moeten bekomen. Den Haag beheerst die dynamiek perfect met haar drukke, gezellige straatjes en ontsnappingsroutes door de natuur.

Een van die routes is de gloednieuwe Door Bos en Duin Naar Zee. Een stevige wandeling van 14 kilometer waar je toch al snel een ruime halve dag over doet, want veel stops langs de baan. Je begint in het stadspark, loopt via een Japanse tuin, een bos, schapenweiden en een pannenkoekenhuis naar de duinen en belandt uiteindelijk op het strand en de pier. Heel divers dus.

Enkele aanraders langs de route:

  • Dicht bij het pannenkoekenhuis staan heel vreemde schapen met gekrulde hoorns te grazen. Ze gaan op hun achterpoten staan om blaadjes van de bomen te kunnen eten en springen gezwind over de omheining.
  • In het Louwman-museum hebben ze een gigantische collectie oldtimers. Van de allereerste auto’s tot futuristische ontwerpen. Mooi gebouw ook.
  • De Pier van Scheveningen is de laatste stop voor je terug naar Den Haag City gaat. Je kan er ziplinen, in het reuzenrad kruipen maar ook slapen en van de tientallen eetkramen eten.

 

Big City Life

Den Haag is natuurlijk ook een echte stad met stenen, musea en een bruisend nachtleven. Wat ik zo opnieuw zou doen mocht ik terugkeren:

  • Maurits Cornelis Escher expo in Escher in het Paleis. Ik ben grote fan van zijn absurde tekeningen vol herhaling en vals perspectief.
  • Het Gemeentemuseum en zijn gigantische collectie, waarbij vooral de werken van Piet Mondriaan opvallen natuurlijk. Hun café/terras is ook een mooie plek voor koffie.
  • Diner in Jamey Bennett. Hippe plek vol oude fototoestellen, leren zetels en vooral lekker eten. Het concept draait volledig rond foodsharing. Ook de cocktails zijn er niets naast trouwens.
  • Feesten op de Grote Markt, keuze genoeg daar!
  • Ontbijten in Pistache Café en vooral de pannenkoeken nemen. Ik droom er nog van.
  • Het Kurhaus, zowat het Thermae Palace van Den Haag.

 

Foto’s

 

tjoolaard.be