Short escape: garnalen à volonté in Oostduinkerke

Je zal het moeilijk geloven maar ik ben eigenlijk een geboren en getogen West-Vlaming. Een Oostduinkerkenaar om precies te zijn! Ik hoor het je zo al zeggen “vant zèèètje.” Vreemd eigenlijk dat hier nog nooit iets over mijn geboortedorp is verschenen. Nu dat hét evenement van het jaar, de garnaalfeesten, er zit aan te komen, misschien wel eens goed om nostalgisch te doen.

Eindelijk oud genoeg om mee aan het net te mogen staan! Getooid in een oud visserspakje mocht je als jonge Oostduinkerkenaar in de Garnaalstoet lopen. Samen met je vriendjes rond een gigantisch net met daarin een pluchen garnaal. Op een ritmische “hup garnaaltje huuuuup” spande je het net collectief aan waardoor de garnaal de lucht in schoot. Kon je die erna weer opvangen met het net, dan kreeg je een luid applaus van het publiek. Momenten van trots en glunderen als een hyperactieve glimworm! Ene in rubberen laarzen dan toch.

Ja de garnaal en Oostduinkerke zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dankzij onze garnaalvissers te paard natuurlijk. Niet voor niets Unesco erfgoed. Elk jaar opnieuw worden onze gele ridders en grijzige mormeltjes gelauwerd met een parade, een kookfestijn, wedstrijden garnaalvissen, theater en een heuse miss-verkiezing. Mieke Garnaal, iets om op je Linkedin-profiel te zetten! Alleen daarom al zou je eens moeten afzakken naar de kustgemeente.

Meer dan garnalen

Maar Oostduinkerke is natuurlijk veel meer dan garnalen. Een overzicht van andere topstops.

  • Het strand natuurlijk! Niet overbevolkt en op drukke dagen kan je altijd terecht aan de uiteinden van ons strand. Ter hoogte van de Duinparklaan bijvoorbeeld. In het centrum staat er trouwens een openluchtzwembad op het strand!
  • In surfclub Windekind kan je altijd terecht voor een feestje, surfles of een drankje op het strand.
  • Het visserijmuseum. Redelijk recent vernieuwd en bijzonder interessante expo over de visvangst vroeger en nu!
  • De skateshop Oodeekay! Uuuuuuuren heb ik er als pubertje doorgebracht. Ook Mira aan de overkant is de moeite waard voor shopping.
  • Kiss My Coffee biedt overheerlijke koffies op een boogscheut van de zee.
  • Eten kan in de Edison, Pezo, Lieven’s Eethuis of lokale legende De Mikke.
  • Beachbar Sofie’s Sunset (Koksijde) biedt heerlijke cocktails knal op het strand, in een mooi decor.
  • Weg van het strand, in Oostduinkerke-Dorp heb je zowel de golf als een gigantisch skatepark!

Foto’s

tjoolaard.be