Staking in België. Nog maar eens. En aangezien ik geen verlof meer wou opofferen aan een niet-reis, besloot ik dus maar koste wat kost op kantoor in Brussel te geraken. Nu, ik heb al een tijdje geen auto meer en een Cambio is net iets te duur om een hele dag in de parking te laten staan. Met de kajak was geen optie want te koud, voor de skate was het iets te ver, dus bleef de fiets nog over. Toch schoon weer. En Blue-bike wou me zelfs een elektrische voorschotelen.  Rap keer googelen, zien dat het ‘maar’ 60 kilometer is en hop, de fiets op. Impulsiviteit ten top.

De eenzame fietser

Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant… Heel sterk! Ok, ook wel omdat ik elektrische ondersteuning had op mijn fiets. Maakte de trot toch wat lichter. Uiteindelijk reed ik 65 kilometer en deed ik er een kleine vier uur over, inclusief pitstop aangezien mijn bagagerek eraf gevallen was. Koud, dat wel. Brainfreeze. Precies alsof ik een grote pot Ben&Jerry’s Chunky Monkey door een rietje naar binnen gewerkt had. Op twee minuten tijd.

Maar ondanks de kou, was de tocht de max. Veldwegels, Steenwegen, kasseibanen, drukke straten, godvergeten boerendorpen, het passeerde allemaal de revue. Le plat pays, het heeft iets.

brussel gent fiets

Steenwegtoerisme

Bam, meteen een nieuwe term lanceren. Steenwegtoerisme. Ook wel België doorwaden langs zijn steenwegen. Zie je het mooiste en lelijkste van ons landje. En doe het vooral op de fiets. Je ziet meer dan te voet en je mist minder dan met de auto. Even schetsen wat ik allemaal zag langs de route Gent-Brussel.

Brievenbussen. Heel veel brievenbussen. In alle kleuren en geuren. Omgebouwde autobanden, mini-versies van het huis waar ze voor staan, engelen, molens, tonnen, een kasteel en -heel meta- een briefomslag. Gedrochtjes, dat zeker. Maar ook heel veel cafés. En slecht bedachte namen voor winkels. Wat denk je van Oorzaak voor een hoorapparatenwinkel bijvoorbeeld? Of het Verfriet van België? Voor Bakker Broodnodig? wil ik nog een oogje dichtknijpen.

Naast de vele huizen van plezier vind je trouwens vreemd genoeg ook heel veel matrassenwinkels op steenwegen. Geen idee of er een verband is. En uiteraard supermarkten in alle vormen. Even al die lintbebouwing beu? Ga dan voor de veldwegeltjes. Zeker bij zonsopgang en mist the place to be. Let wel een beetje op met Google maps want niet alle wegen zijn in even goeie staat.

brussel gent fiets

Blue-bike 

Blue-bike is één van die producten waar ik ten volle achter sta. Kan ook moeilijk anders aangezien ik helemaal in den beginne van het product nog volop mee zitten brainstormen heb over campagnes, namen en digitale plannen. De bedoeling? Overal in België staan de blauwe fietsen klaar aan stations. Met een kaart kan je die ontlenen om ze later naar dezelfde plek terug te brengen. Deelfietsen die perfect te combineren vallen met de trein bijvoorbeeld. En ondertussen hebben ze dus ook een elektrisch gamma hier en daar.

Foto’s

tjoolaard.be