interview met dailybits

Interview met een reisblogger: DailyBits

Alweer vrijdag! En ik moet nog schrijven over Tsjernobyl. En Transsylvanië. En een wandeling door Kyoto met de laatste levende samoerai! Maar eerst een interview dus. Met Dailybits. Schrijft over veel meer dan reizen alleen, denk maar aan zijn legendarische post over Tomorrowland-tickets bemachtigen. Maar ook zijn reisverslagen zijn interessant. Altijd goed gespekt met allerhande extra beeldmateriaal. En voor IJsland schreef hij zelfs speciaal een eigen reisgids.

Waarom reis je?

De typische cliché antwoorden: voor de ervaringen en het even afkoppelen van de dagelijkse gang van zaken en de continue online verbondenheid.

Waarom blog je erover?

Om mijn bezoekers te helpen en ook te inspireren door de nodige tips mee te geven. Het voorbereiden van een reis gaat bij mij altijd samen met het samenstellen van een groot Word-document met alle mogelijke travelblog tips, wikipedia weetjes, handige zaken over de reisbestemming.

Onze reisgids van Ijsland was zo uitgebreid, dat ik onze Ijsland reisgids nadien ook online heb geplaatst. Ondertussen is hij al door tientallen reizigers gebruikt tijdens hun rondtrip op dit magische eiland.

Waarom moeten mensen jouw blog zeker lezen?

Moeten moet niemand. Ik probeer steeds handige tips mee te geven en anderen te inspireren. Bij traditionele online media hebben ze een grote afkeer naar het plaatsen van uitgaande links in hun artikelen, maar dit zie je gelukkig niet bij blogs. Daardoor kan je op travelblogs sneller doorklikken en verder verdwalen in reistips voor een bepaalde bestemming.

Favoriete bestemming en waarom?

Ik heb vroeger vele landen bezocht met mijn ouders (je kan me zeker nog terugvinden op foto’s in allerhande aardrijkskundeboeken in het middelbaar onderwijs 😉 ), maar onze reis in 2011 naar IJsland heeft mijn/onze ogen toch het meest doen opengaan. Een waarlijk magisch land met elk uur een totaal andere omgeving van lavavelden, fluo mossen, geisers, meren,…

De meeste bestemmingen zeggen me niets om een 2de maal te doen, maar IJsland vormt hierop onze uitzondering. We zijn dan ook zeker van plan om met ons zoontje hier nog eens naartoe te gaan.

Mooiste reisherinnering? En de meest bizarre?

IJsland was dus het meest magische, India (Delhi, Zuid-India, Mumbai,..) het meest confronterend. Maar het meest bizarre was toch een gezinsvakantie met mijn ouders van Noord- naar Zuid-Senegal eind jaren 90.

Een taxi afhuren en daarmee ’s nachts in de brousse stranden waar de chauffeur extra geld vroeg om ons nog mee te nemen. Tijdens deze taxirit de grenswachten van Gambia moeten omkopen (iets met foute stempels in het grensstation 25km terug, dus illegaal in het land). Vanuit Zuid-Senegal (toen reeds woelig rebellengebied) zijn we dan met de ferry Joola naar Dakar teruggevaren. Een totaal overcrowded boot (gebouwd voor max 600 passagiers) met overal mensen en dieren en waar de paar toeristen een beveiligde gang met wat kajuiten hadden in het midden van het schip. In 2002 is dit schip met 2000 opvarenden gezonken met amper enkele tientallen overlevenden. Qua onverantwoorde reis met kinderen kon dat gezinsreisje zeker tellen.

interview met dailybits - joola ferry 

Mooiste reisfoto en wat uitleg?

Als er iets is wat ik alvast zeker niet ben, dan is het wel een goede fotograaf. Foto’s en gopro-filmpjes van je reis zijn leuk, maar geef mij toch maar de real thing ipv. alles door de lens van een camera zien.

Onderstaande foto is geen mooie foto, maar wel in ons geheugen gegrift. We hebben de afgelopen jaren al twee whale watchings gedaan en die aan Cape Cod (net onder Boston), was toch wel de meest spectaculaire.

interview met dailybits walvis spotten

Als er dan toch ook nog een “mooie” foto moet zijn, dan kies ik voor deze onderstaande foto genomen op het Noordelijkste puntje van IJsland en waaruit de enorme leegheid van dit eiland zonder bomen naar voor komt.

interview dailybits ijsland

 Wat staat er op de bucketlist?

Als IT’er staat een nieuw bezoek aan San Fransisco zeker op mijn bucketlijst. Ik heb het alweer op gezinsvakantie ergens midden 90 al bezocht, maar nu zou ik een startup/tech/IT-giganten rondtrip zeker zien zitten in “The Valley”.

Een andere bucketlist trip is eens een “werkvakantie” doen. Ergens een huis op het strand met een goede wifi gebruiken om me enkele weken te concentreren op mijn bijberoep en alle todo-lijstjes met kleine details, die ik daarvoor nog heb openstaan. Met een paar online ondernemers een dergelijke vakantie organiseren staat dus nog op mijn bucketlist.

De ultieme reistip? 

Doe je research voor je vertrekt. Vergeet die verouderde reisgidsen die je enkel naar de typische toeristenzaken brengen. Duik onder in forums, travelblogs en vraag tips via social media.

Nog een ultieme tip is om bij het verkrijgen van een nieuw paspoort bij het gemeentehuis altijd te blijven zagen, dat je je oude paspoort mag blijven houden. Normaal gezien is dit geen probleem (mits het afknippen van een hoekje van het paspoort) en geeft je nog een leuk aandenken vol exotische visa en stempels.

Andere aan te raden websites of blogs?

Voor onze grote reizen, maak ik zelf een reisgids door leuke teksten enw eetjes vanuit wikipedia te kopiëren.  Bij het keizen van zetels in een vliegtuig, kijk ik snel altijd bij Seatguru of er aan te raden zetels zijn.

Dailybits online

tjoolaard.be