Indoor skydive

Geen zotte reis deze keer maar wel een gekke ervaring. Indoor skydiven. In Roosendaal, Nederland. Anderhalf uurtje rijden van Gent ongeveer, dus voor de afstand moet je het niet laten.

Voor vijf sessies betaal je 120 euro maar meer of minder kan ook altijd. In de prijs zitten de zweefsessies, huur van een aangepaste overall, brilletje, helm en oordoppen. Ah ja, op het einde krijg je ook een brevetje.

Na een kort introductiefilmpje en wat extra uitleg van de instructeur mag je in groep de windtunnel in. Oorverdovend trouwens, zeker als één van je dopjes er plots uit vliegt. Spanning. Beetje zenuwen zelfs. Zeker omdat je vooraf een blad moet ondertekenen waarbij de organisatie afstand doet van schadeclaims. En er duidelijk opstaat dat mensen met oude schouderblessures wel eens in de problemen kunnen komen. Altijd leuk om te lezen als je beide schouders al meerdere keren uit de kom gesmeten hebt.

Soit, indoor skydiven dus. Je komt de windtunnel binnen via een kleine opening en moet direct in gestrekte positie voorover vallen. De wind pikt je op en zo ga je aan het zweven. Niet simpel trouwens om je balans te houden. Alles hangt van lichaamshouding af. Benen strekken is vooruit vliegen, benen plooien achteruit. Met je armen draai je links en rechts, terwijl je omhoog en omlaag kan door je hoofd op en neer te bewegen.

Bijzonder technische aangelegenheid dus. Het heeft zelfs veel weg van luchtballet. En ook al gaf de instructeur op het einde een zotte demonstratie, toch vond ik het net niet extreem genoeg. Zweven is leuk, dat wel, maar het voelt toch artificieel aan. Het mag wat lichamelijker voor me. En risicovoller, want gevaarlijk is het eigenlijk absoluut niet. Geef mij maar het vliegtuig dan. Maar het is wel eens leuk om te doen.

tjoolaard.be