duiken beringen
DCIM106GOPRO

Short escape: de mijnen van Beringen

Op avontuur in Limburg. Ok, ik keek ook even vreemd op toen Beringen me vroeg langs te komen met die belofte. Tot je met een loopbandfiets door een golfterrein euhm loopfietst/fietsloopt, een balletje weg swingt op de green en erna in een oude steenkoolmijn tussen 2000 tropische vissen gaat gaan duiken. Niet meteen wat ik verwachtte van de zingende provincie. Maar hé, vrij weekend en niet meteen zin om ver te rijden? Dan is de be-Mine van Beringen misschien wel je volgende staycation!

be-Mine

Het zou de naam van een dating-app kunnen zijn maar be-Mine is eigenlijk een oude steenkoolmijn die helemaal opgewaardeerd werd en wordt. 100.000m² aan industrieel erfgoed dus ze kunnen er wel wat mee aanvangen. Een gigantisch shopping center bijvoorbeeld maar ook appartementen en kantoren. Ik hoor je al zeggen “jamor manneken, moet ik daarvoor naar Beringen?” Ah ja nee, naast al die dingen bouwden ze ook een mooi museum, een indoor klimzaal, duiktank, mountainbike-parcours en hiking pad.

Wat misschien nog meest opvalt, is de avonturenberg. Gevorderde mountainbikers gaan probleemloos hun adrenalineshot vinden op de stijle paden en jumps, maar ook de jonge en niet zo jonge mens kan er de innerlijke aap helemaal loslaten. Een van de heuvelwanden is namelijk helemaal omgebouwd tot klim- en glijbaan. Een touwenparcours, stenen grabbelwegen, tunnels, viewpoints en duust trappen voor de ouders.

Indoor duiken

Je duikskills onderhouden in België, het is zo evident niet. Onze meren en plassen zijn vaak behoorlijk donker en koud en veel wildlife moet je er ook niet verwachten natuurlijk. Buiten in het niet zo verre Limburg dan. Zes miljoen liter water, autowrakken, een luchtbellengordijn, grotten, koraalrif en een onderwater café. Ah ja en tropische vissen. Meer dan tweeduizend! De bassins werden vroeger gebruikt om steenkool te kuisen maar nu kan je er dus duiken in 25 graden tot tien meter, snorkelen of een cursus zeemeermin volgen. Echt waar. Todi biedt trouwens ook initiaties voor beginners. Ideaal om eens te proeven. Als je hem vindt, trakteer de baas eens op een pint op het terras van hun brasserie. Je krijgt er sowieso zotte reisverhalen voor terug.

Lopifit

Wat als ik nu eens een croque monsieur maak met aan de ene kant pindakaas en aan de andere kant choco? Croque Snickers! Nog steeds een van mijn beste impulsieve beslissingen ooit. En zo dacht de uitvinder van de Lopifit waarschijnlijk ook. Een loopband, dat is ook maar saai want die brengt je nergens heen. Maar eigenlijk wandel je liever dan je fietst. Wandelen op je fiets dan maar! Bij de be-Mine kan je nu ook de gloednieuwe Lopifit huren dus. Half fiets, half loopband, helemaal elektrisch.

Wij gingen hem testen rond het Paalse meer, een oase van groen en water. Een pad van vijf kilometer, amper volk, ideaal dus om de eerste stappen te zetten op de Lopifit. Drie standen: snel, sneller, snelst. En vlammen doet het ding, tot 25km/u. Lastig is het eigenlijk ook niet, want je wandelt gewoon. En dat maakt het tegelijk een heel vreemde maar ook aangename ervaring. Je maakt een beweging die normaal gezien veel trager vooruit gaat. Mindfuck! Het is even wennen in het begin, maar je bent er zo mee weg. Bekijks genoeg ook trouwens. Alsof de kerstman plots door de Limburgse velden gleed. Of zou Tjoolaard hier gewoon wereldberoemd zijn?

Golfen op en in de green

Op tien minuten rijden van de be-Mine ligt een van Belgiës mooiste golfterreinen, de Millennium Golf. Het Paalse meer blinkt in het decor en rondom rond overal bomen. Ideale plek dus om de eerste stappen in de sport te zetten. Op de drive al je energie in een swing steken en die bal een kleine honderd meter verder zien neerploffen. Geeft een goed gevoel. Zelfs vanop het dakterras van de zomerbar kan je enkele ballen wegknikkeren. En om het helemaal spannend te maken, midden het terrein staat een autowrak. Perfect om naartoe te mikken.

Praktisch

  • Slapen deed ik in de Villa Nostra, een gezellige B&B met prachtige kamers inclusief sauna en brubbelbad. Heel toffe, gezellige eigenares ook.
  • Eten kan in de bistro van Todi Diving center of in de Bistro Belge. Probeer daar zeker eens het degustatiemenu. Kan je van alles een beetje eten.
  • Anderhalf uur rijden van Gent, uurtje van Brussel en Antwerpen.

Foto’s

tjoolaard.be