Films part one

Er zijn zo van die films die me doen verlangen naar al wat niet België is, die me inspiratie geven voor nieuwe avonturen maar me ook doen mijmeren bij herinneringen. Een overzicht. En ja in verschillende delen, want naast reizen ben ik ook zot verslaafd aan films. Nu nog voor de hand liggende, volgende keer wat specialere.

Into the Wild

Normaal gezien koop ik nooit films op blu-ray maar Into The Wild vond ik op groot scherm zo impressionant qua cinematografie en muziek dat ik het toch maar eens deed. Wondermooie landschappen en een zot -deels waargebeurd- verhaal over een jonge kerel die de wereld en vooral zichzelf wil ontdekken. Normaal kan ik niet zo goed stilzitten, maar denk dat ik bij deze film geen vin verroerd heb. Ooit zoek ik ook de wildernis van Alaska op! Hier kan je trouwens een documentaire zien over Christopher McCandless en de film.

The Motorcycle Diaries

Let the world change you and you can change the world. Schoon é… De film vertelt het verhaal van een jonge Ché Guevara en zijn maat die besluiten de wijde wereld in te trekken op hun motor. Ze rijden dwars door Zuid-Amerika met de nodige avonturen langs de baan. Gaandeweg worden ze gevormd tot wat ze later in de geschiedenisboeken werden. Gael García Bernal zet een puike acteerprestatie neer en ook de cinematografie is fenomenaal. Aanrader voor Zuid-Amerika lovers, zeker om inspiratie op te doen.

Lawrence of Arabia

Een klassieker deze. Over de vaak vergeten strijd in Noord-Afrika en de Arabische landen tijdens Wereld Oorlog I. Luitenant T.E. Lawrence wordt richting Arabische landen gestuurd om de situatie daar in de gaten te houden. Tijdens zijn trektochten ontmoet hij allerlei mensen en beleeft hij uiteraard de zotste avonturen. De Turkse vestiging Akkaba veroveren bijvoorbeeld. De film duurt een kleine vier uur, zit volgepropt met decors, attributen en figuranten en komt elk jaar opnieuw wel ergens in de top tien van allerbeste films voor. Een taaie noot om te kraken, maar ze gaf me inspiratie voor de trip naar Jordanië.

Lost in Translation

Een film over verloren lopen. Bob Harris heeft er een carrière als acteur opzitten en om wat extra te verdienen speelt hij mee in Japanse reclamefilmpjes. Charlotte (Scarlet Johansson) is dan weer mee met haar man die als fotograaf werkt in Japan. Ze zit de meeste tijd op haar eentje dus is het geen wonder dat Bill en Charlotte elkaar ontmoeten, gedreven door eenzaamheid en het onbehagen van niet te kunnen aarden in een vreemd land. Geen makkelijke film, maar het schept wel een mooi beeld van wat reizen ook kan zijn. Eenzaam voelen en verward rondlopen in een cultuur die je niet kent.

The Beach

Als regisseur Danny Boyle (Trainspotting) met een film op de proppen komt, dan is mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Richard (Leonardo DiCaprio) is de sleur beu en gaat op zoek naar een eiland, dat als paradijs op aarde wordt omschreven. Een tocht met vele obstakels en ook op het eiland blijkt niet alles pijs en vree te zijn. En dan ontaardt de film in een psychologische thriller van formaat. Aanrader, zeker om de mooie beelden uit Zuid-Oost Azië. En de muziek niet te vergeten.

Seven years in tibet

In 1939 verlaat de voormalig Olympisch skikampioen Henrich Harrer (Brad Pitt) zijn hoogzwangere vrouw om deel te nemen aan de spectaculaire beklimming van de Nanga Parbat in het Himalayagebergte. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt wordt de Oostenrijker samen met expeditie-leider Peter Aufschnaiter (David Thewlis) geïnterneerd in een Brits-Indisch krijgsgevangenkamp. Van daaruit ontsnapt hij richting Tibet voor een zot zevenjarig avontuur.  Prachtige beelden, zeker voor liefhebbers van bergen en sneeuw.

Indiana Jones collectie

Als kind kon ik uren gefascineerd kijken naar de capriolen van Indiana Jones. En ze uiteraard naspelen in de duinen. Prachtige bestemmingen, zotte avonturen, even spannend als een vers gewassen skinny jeansbroek en eigenlijk behoorlijk grappig. Zijn beste film? Moeilijke keuze, maar al zeker niet de laatste. Als ik echt moet kiezen, dan ga ik voor Temple Of Doom.

Outsourced

Todd wordt naar India gestuurd om er een team van tele-onthaalmedewerkers op te leiden. Een slap verhaal, boemvol clichés maar toch lekker luchtig en ontspannend. India komt mooi in beeld en er zit zelfs een heel klein beetje maatschappijkritiek in. Outsourced bestaat ook in serievorm.

Earth

Wondermooie en tevens intrieste natuurdocumentaire van de BBC. In mijn eigen ogen de beste ooit gemaakt. Wat ben ik blij dat ik deze in de cinema zag.

On the Road

Het verhaal van een schrijver die op zoek gaat naar inspiratie, daarvoor de wijde wereld intrekt, experimenteert met alles wat hij tegenkomt en ondertussen enorm veel waarde hecht aan vriendschap. Klinkt te bekend om niet geinteresseerd te zijn. Maar krijg het maar eens als opdracht om On the Road te verfilmen. Het boek, van Jacques Kerouac is geniaal, maar bijzonder complex. Zeker om zo maar even in beeld om te zetten.

Maar met regisseur Walter Salles, scenarist José Rivera (beiden bekend van de verfilming van Che Guevara’s The Motorcycle Diariesen een team sterke acteurs (extra pluim voor Garrett Hedlund die fenomenaal speelt) komt de verfilming toch een beetje in de buurt. De onontbeerlijke chaos komt goed naar voor, de drang naar vrijheid zit in alle shots en ook de complexe relaties tussen de vrienden onderling wordt behoorlijk in beeld gebracht. Niet de typische roadmovie, maar zeker de moeite waard, al is het maar vanuit je zetel. De cinema-experience zit hem vooral in de goddelijke soundtrack.

 

tjoolaard.be