ijsland

IJsland memories deel II

Welk beter idee dan tijdens een hittegolf nog wat te schrijven over IJsland? Ik schreef eerder al over woeste watervallen, een zootje ongeregeld en ganzenharten, dus nu tijd voor nog meer water, maanwandelingen en eenzame trollen.

Een waterval backstage

ijsland watervalHerinner je je toevallig die eerste keer nog dat je mee de carwash in mocht? Veilig van achter de voorruit water en borstels de auto zien masseren. Ewel, Seljalandsfoss geeft dat gevoel maal vier miljard of zo. 65 meter hoog, geplakt tegen een soort klif en al van heinde en verre te spotten vanop de ringweg. Maar het coolste is dat je er gewoon achter kan lopen. Zo wat de backstage maar dan zonder groupies. Alhoewel…

De max om al dat water op enkele meters van je naar beneden te zien storten. Let wel op want het paadje is er bijzonder glibberig. Leuk woord om luidop te zeggen trouwens. Ah ja je wordt ook zeiknat dus pas op met je camera. Anekdote van de gids: Britten vertrekken meestal op het pad links terwijl de rest van de wereld de rechterkant pakt als startpunt. Dus kom je elkaar gezellig tegen in het midden, alwaar het paadje goed smal en glad is. Met een beetje sjans zie je deze waterval trouwens verlicht.

Moonwalking

Ik geloof graag dat mijn naam Niel (nee ik heet niet echt tjoolaard) een soort eerbetoon is aan Neil Armstrong. Als er één bestemming helemaal bovenaan de bucketlist staat, dan is het wel de ruimte. Maar ja, zo simpel is dat voorlopig nog niet. Dus als ze me een quadtour voorstellen door een maanachtig landschap, dan neem ik daar ook al genoegen mee.

Gelijk echte boosterjohnny’s zetten Bas en ik elk een lady vanachter op onze quad en sjeezen we door verdorde steenlandschappen. Echt zalig om te doen. Cruisen langs de zee, extreem gaan op rotsparcours en af en toe keer stoppen om wat rond te dartelen alsof je echt op de maan zit. En om je duim wat rust te geven ook.

Eenzame trollen

Wat de max is aan IJsland zijn de duizend-en-één legendes. Over elke steen, plant, berg en poel water is er wel iets mythisch te vertellen. Zo ook over de twee stenen pilaren in het water voor de kust van Vik. Zouden twee trollen, mama en papa, zijn die op weg waren naar hun kroost maar waarschijnlijk verkeerd getimed hadden. Als trollen namelijk in aanraking komen met daglicht, dan verstenen ze.

En zo zijn er wel nog een paar. Van eenzame trollen die op zoek waren naar een geliefde maar hun hartstocht de bovenhand lieten nemen zodat ze voor eeuwig eenzaam en versteend in de wijdse vlakten moeten staan. Zielig é. Maar dan zwijg ik nog over elven, nymfen en andere lugubere geesten. Zeker eens opzoeken.

Ellafatla … Ejjafama …Eyjafjallajökull!

ijsland vulkaan

‘s Werelds beroemdste tongbreker Eyjafjallajökull (uitspraak) werd hot all over the news toen de vulkaan in 2010 uitbarste en met zijn gigantische aswolk Europa’s vliegverkeer plat legde. En als je er nu naar gaat zien, lijkt het zo’n schattig gletsjertje, bepoederd met een dikke laag sneeuw. Niet dus. Zeker niet als je de foto’s langs de viewpoint bekijkt. Kan je mooi vergelijken met het ding voor je neus.

 


IJsland praktisch

Vanaf 25 oktober vliegt Icelandair het hele jaar door tussen Brussel en Reykjavik. Drie keer per week! Binnenkort naar The States of Canada? Dan kan je ook een stopover boeken. Kan je tot max zeven nachten chillen in IJsland zonder extra kosten. €349,- voor een retourticket Brussel – Reykjavik en 3 overnachtingen inclusief ontbijt. Dailybits heeft hier trouwens een bijzonder uitgebreide gids staan voor IJsland.


tjoolaard.be