reistips

Reistips: slim op reis

Het is nog eens tijd om wat reistips neer te schrijven niet? Random dingen die in mijn hoofd opkomen om reizen goedkoper, maar vooral aangenamer te maken.

Food

– Ik reis meestal alleen dus is eten vaak een probleem. Zit je daar wat solo op restaurant, priemende ogen te vermijden. Oplossing? Kookworkshops volgen. Zo leer je de lokale keuken klaarmaken, ontmoet je nieuwe mensen en heb je meteen eten ook. Govoyagin is een goeie site voor workshops in Aziatische landen en ook With Locals biedt een heel pak lessen, diners en experiences aan.

– Streetfood is ook altijd een optie en aan koffiestalletjes kan je altijd een babbeltje slaan. Let wel op want in het openbaar eten wordt niet overal geapprecieerd. In Japan bijvoorbeeld mag je alleen eten/drinken in de buurt van automaten en verkooppunten.

– Nooit eten in toeristenspots, luchthavens, openbaarvervoersspots, vliegtuigen, … Altijd iets van elders meepakken. Van de supermarkt of de gewone markt bvb. Ik passeer altijd wel eens op een markt op gelijk welke reis omdat je zo ook de ‘normale’ mens in zijn gewone doen ziet. En altijd cool om te zien wat voor chips ze hebben.

– Slapen kan ook een avontuur zijn. Dus zoek ik meestal naar wat gekkere slaapplekken. Sleeping pods, hangmatten in openlucht, traditionele hutten of mijn absolute favoriet op slaaptreinen. Hostels kunnen trouwens ook echt geflipt zijn. Check deze maar eens.

Slapen

– Slaapbussen en slaaptreinen zijn ook een goeie manier om geld en tijd uit te sparen. En je hebt meteen wat mensen rond je om een babbeltje te doen.

– Hotels, hostels en andere op voorhand boeken doe ik eigenlijk zelden, behalve de eerste nacht. Meestal neem ik dan ook een iets comfortabelere optie, zodat ik helemaal uitgerust aan de reis kan beginnen. Toch lastminute boeken? Dan zijn er enkele apps waarmee je serieuze kortingen kan krijgen, hoe later je boekt. Hotel Tonight bijvoorbeeld.

Doen

– Google maps is mijn vriend. Alles van Google eigenlijk. Je kan maps downloaden, foto’s erop pinnen om te weten waar je wat gedaan hebt, notities nemen op Drive, … En met de Google Timeline weet je perfect waar je gezeten hebt. Beetje freaky wel.

– Tinder! Ideaal om mensen te leren kennen op verplaatsing. Je hoeft er niet eens mee af te spreken, want eigenlijk kan je ze volledig uitvragen in de tips. De ideale manier om op privé-feesten te belanden ook.

– Ok bovenstaande vereist natuurlijk internet op je telefoon en je zou de eerste niet zijn met een gigantische data-rekening. Maar Scarlet bijvoorbeeld heeft -als eerste- een tariefplan waarbij ze roaming gewoon laten vallen. Kan je aan normale prijzen surfen en bellen. EINDELIJK! En anders is het zoeken naar wifi-spots natuurlijk. Ook daar bestaan apps en sites voor.

– Miles sparen, beetje travel hacken en op die manier in een hogere klasse vliegen voor minder geld. Of error rates zoeken en gewoon spotgoedkoop vliegen, via Secret Flying. Bij heel wat apps rond hotels boeken en openbaar vervoer, gelijk Hoteltonight en Uber krijg je ook al wat startkrediet of kan je er verdienen door anderen aan te brengen. Meer weten? Volg Bart Lapers dan maar. Dien mens weet hier alles van.

– Ik wil altijd zo veel mogelijk zien in een stad, maar om geld te sparen check ik geregeld wanneer er bvb gratis toegang is tot musea etc. Meestal op zondagochtend of maandag.

– Free walking tours! Een absolute must! Je kiest gewoon zelf hoeveel je uiteindelijk betaalt voor je gids en je krijgt een hele coole tour door de stad, vaak vol persoonlijke tips. Is ook iets wat andere solo-travellers doen, dus makkelijk om mensen te leren kennen. Gewoon free walking tours + naam van de stad intikken in Google en je vindt ze wel.

– Geld kan je ook sparen door te zorgen dat het niet getjoept (nvdr. gestolen) wordt. Een lege shampoofles gebruiken als geheim reservoir bvb. Of je camera bewerken met tape zodat hij er wat briekabrak uitziet. Ik heb in iets ‘moeilijker’ landen ook altijd een fake-portefeuille bij met wat zakgeld en vervallen kaarten en een oude (kapotte) gsm. Dieven willen er zo rap mogelijk vanaf zijn en grabbelen gewoon mee wat ze kunnen.

– Bij langere reizen kan je online op verschillende manieren geld verdienen. Door bvb online Engelse les aan chinezen te geven. Makkelijke manier om op reis toch wat extra centen te hebben. Er zijn ook heel wat sites waarop je freelance werk kan aanbieden. Upwork bijvoorbeeld.

– Groepsactiviteiten zijn vaak goedkoper dan solo’s. Bvb in groep een hike doen. Goedkoper, veiliger en je leert mensen kennen.

received_10153463724930583

tjoolaard.be