ijsland

IJsland deel 3: Blue lagoon, schattig Reykjavikje, het gedoemde Vik, roadtrippen en bizarre paarden

Star Wars, Lord of the Rings, Hunger Games, Toy Story, The Matrix, allemaal toppers die in drie delen komen. Dus verdient mijn trip door IJsland ook een derde deel. De twee andere staan trouwens hier en hier. Deze keer over blauwe meren, het kleine Reykjavik, het gedoemde Vik, paarden met een minderwaardigheidscomplex en roadtrippen door IJsland.

Het smurfenmeer

Haaa the Blue Lagoon. Alleen maar mooie herinneringen aan die film. Dus toen onze Iceland Air gids vertelde dat de IJslandse Blue Lagoon onze eerste stop, meteen na de vlucht, was, gingen mijn oortjes blinken. Misschien zat die warmwaterput wel vol met Brooke Shields look-a-likes die sierlijk uit het water kwamen, zwaaiend met die natte haren. Niet dus. De bedoeling is dat je met je hoofd boven water blijft, want het water zit vol mineralen. Niet goed voor je haar.

Maar wat een zalig gevoel die constante 38 graden rond je lijf. Goed voor de huid en de gewrichten ook. Ideaal dus om de vlucht van Brussel naar Reykjavik meteen door te spoelen. Er is trouwens ook een bar in het water, dus rondzwalpen met een drankje kan perfect. Ah ja het water is blauw! Komt door die mineralen.

Reykjavikje

Reykjavik moet zowat de schattigste hoofdstad op onze planeet zijn. Alles is er zo … compact. De kathedraal is tiny, het gemeentehuis een groot uitgevallen villa en het parlement loop je zo voorbij. Fascinerend ook met vreemde monumenten. Een gebarsten steen bijvoorbeeld om te herinneren aan de dag dat rebelse IJslanders met stenen gooiden naar het stadhuis. Maar ook een penismuseum, het huis waar Gorbachov en Reagan elkaar zagen in ’86 en een gigantische futuristische kerk. In de haven liggen links de boten om walvissen te gaan spotten en rechts die om erop te gaan jagen.

Verder staan er overal schoorstenen waar hete waterdamp uitkomt, hebben ze een gigantisch groot operahuis en de kleinste Grote Markt ooit. Huizen zijn meestal gemaakt uit van die metalen platen en dat in alle kleuren van de regenboog. Geeft eigenlijk een cool industrieel effect. En eigenlijk is Reykjavik best een gezellig stad om even in rond te dolen. Koffie genoeg en de mensen zijn vriendelijk. Gedurende heel mijn reis in Reykjavik trouwens geen enkele politie-agent tegengekomen.

Wil je een ander stadje? Ga dan eens langs in Vik. Mini-dorpje aan zee, met zwarte stranden. Tragisch ook want dit dorpje is gedoemd te verdwijnen bij de volgende vulkaansuitbarsting. Doen ze ook heel normaal over. Toevallig in IJsland when it happens? Het kerkje op de heuvel is de veilige plek. Niet ver van Vik ligt trouwens een neergestort vliegtuig. Coole spot om naartoe te hiken.

Roadtrippen door IJsland

IJsland is de max, dat heb je nu ondertussen ook wel door denk ik. Maar het allerzotste blijft toch door een raampje staren terwijl je door de alsmaar veranderende landschappen rijdt. Van lava-velden tot grote ijsgletsjers naar grasvelden en steenwoestijnen. Zo ver het oog maar zien kan. Echt ongelofelijk hoe divers het land is. Moet ook wel echt de max zijn om er lange hikes te doen. Drinkbaar water onderweg, stevige wandelingen, heftig weer, geen ander volk en af en toe een warmwaterbron als je beetje wil chille.

Funky ponypaarden

De laatste dag hielden we halt bij een soort ranch waar ook paardenshows gegeven worden. Vreemd dacht ik bij mezelf, maar in IJsland zijn ze bijzonder trots op hun paarden. 100% genuine Iceland. Zoals hier al eens gezegd, ik ben niet echt een paardenmens, maar die van IJsland zijn echt wel speciaal. Nu blijkbaar kunnen die paarden naast de usual manieren van lopen nog een extra pasje. Met de beentjes aan dezelfde kant op gelijke manier. Licht hilarisch eigenlijk, want het is precies alsof er twee mannetjes in een paardenpak zitten. Dat de paarden eigenlijk groot uitgevallen pony’s zijn maakt het komisch effect alleen maar groter. Maar het zijn topdieren die dan ook bijzonder populair zijn in het buitenland.

 


IJsland praktisch

Vanaf 25 oktober vliegt Icelandair het hele jaar door tussen Brussel en Reykjavik. Drie keer per week! Binnenkort naar The States of Canada? Dan kan je ook een stopover boeken. Kan je tot max zeven nachten chillen in IJsland zonder extra kosten. €349,- voor een retourticket Brussel – Reykjavik en 3 overnachtingen inclusief ontbijt. Dailybits heeft hier trouwens een bijzonder uitgebreide gids staan voor IJsland.


 

tjoolaard.be