Noord-Brabant; gezellig dichtbij!

Dichtbij bestemmingen zaten stevig in de lift de laatste covid-jaren en stiekem heb ik er toch wat liefde in gevonden. In Noord-Brabant bijvoorbeeld, ongelofelijk hoe divers de regio op amper een uur rijden van Gent eigenlijk is. Dus spring gewoon de wagen of trein in voor een dagtripje of blijf gewoon gezellig plakken voor een mini-roadtrip (al dan niet met de fiets). Yup, alles ligt vrolijk dicht bij elkaar. Ik verkende de regio per elektrische fiets, ontdekte middeleeuwse steden, tropische dieren en halfgeoorde schilders. Tussen de steden reis je trouwens vlot met de trein.

1. Biesbosch is boos

Het bos is helemaal niet boos, maar zo heb ik er toch een cultural reference naar een van mijn favoriete jeugdtekenfilms in kunnen steken. Biesbosch is vooral een prachtig natuurdomein: water, bomen, beesten. Wat moet een mens nog meer hebben? Neem de fluisterboot, luister naar de verhalen van Sjaak en geniet van een zonsondergang vanuit je tentje. Of ga eens langs in het museum. Naast een bijzondere architectuur huizen ze er heel wat boeiende verhalen over de streek en kunst. Oh ja, en bitterballen! Life is bitterballen, bitterballen is life.

Volledige Tjoolaard-artikel

2. Bergen-op-Zoom

Meer dan een bord langs de autostrade was Bergen-op-Zoom niet, tot ik er eens ging koekeloeren met een troepje mede-bloggers. Hollandse gezelligheid, zo kort had die blogpost kunnen zijn. Op nog geen uur rijden van Gent dwaal je rond in knusse wirwarstraatjes, raak je geboeid in het Markiezenhof of sla je een praatje met de lokale vriendelijkheid. Natuurfans kunnen even ontsnappen op het domein Fort De Roovere, inclusief giraffentoren! Carnaval is hier trouwens niet te missen. Ah en ze hebben bitterballen.

Volledige Tjoolaard-artikel

3. De Beekse Bergen

Eigenlijk heb ik best veel childhood memories aan de streek. Elk jaar opnieuw gingen we kamperen in de Beekse Bergen, met een uitstapje naar de Efteling erbij. Tegenwoordig kan je letterlijk in het safari-park slapen, met zicht op de beesten. Maar los daarvan is het fantastisch om door het park te rijden, terwijl giraffen je zijspiegels afsabberen en luipaarden het eerste deel van hun naam alle eer aandoen. Je hebt dat beklemmende zoo-gevoel niet, de meeste dieren lopen behoorlijk vrij rond. Genoeg dieren gezien? Rij dan nog geen half uur naar de rollercoasters en het sprookjesbos van de Efteling. Op beide plaatsen hebben ze bitterballen.

Volledige Tjoolaard-artikel

4. Kamperen op een vlot
Je snapt het al, Noord-Brabant biedt heel wat escape-mogelijkheden. Met harde focus op natuur. Wie wil kan zelfs gaan kamperen op een vlot, te midden een natuurpark, op de grens met Zeeland. Je neemt de kano, peddelt naar je hutje op het water en vervolgens doe je niets. Helemaal niets. Of je vaart nog wat verder en gaat pannenkoeken eten in het naburige dorpje. Maar het is vooral genieten van de rust, de voorbijvliegende vogels en een prachtige zonsondergang.

Volledige Tjoolaard-artikel

5. Op stap met Van Gogh

De befaamde Nederlandse schilder groeide op in Nuenen, een gezellig dorpje in Noord-Brabant en vond er pakken inspiratie voor latere schilderijen. Via Avontuur Dichtbij kan je een uitgestippelde fietsroute vastleggen. Met behulp van een app doorkruis je vlotjes Noord-Brabant en mis je geen enkele hotspot. Ook de kanotocht, (elektrische) fietsen en overnachtingen zitten in het pakket. Zo wandel en fiets je bijna letterlijk doorheen Vincents leven.

Volledige artikel

tjoolaard.be