bergen op zoom

Bergen op Zoom: zeeridders, Hollandse gezelligheid en giraffentorens

Bergen op Zoom: zeeridders, Hollandse gezelligheid en giraffentorens

Donkere tijden begin de jaren 1700. Grote oorlogen worden uitgevochten, absolute vorsten strijden met keizers om de kroon en de slavernij maakt het jonge Amerika groot. Bendes teisteren de steden en dat is in Bergen op Zoom niet anders. De Bokkenrijders proberen aan de haal te gaan met de macht, maar daar stak de zeeridder van bergen op Zoom een drietandje tussen. Tot op vandaag waakt de gouden half vis-half man boven het Markiezenhof over het gezellige Nederlandse stadje.

Je kent de naam Bergen op Zoom waarschijnlijk vooral van de borden langs de autostrade, maar je kar even de afrit afrijden is alvast geen misser. Groot is de stad met zijn 67.000 inwoners niet en ok, ze hebben er geen kroket uit de muur, maar toch vind je er die typische Nederlandse guitigheid. Op nog geen uur rijden van Gent. Gelukkig passeer je een tankstation waar ze wel kroket uit de muur serveren.

Gezelligheid troef

Knusse wirwarstraatjes geplaveid met kasseien, terrasjes genoeg, een boeiende mix van architectuur en die klassieke Hollandse vriendelijkheid. Op elke hoek staat je wel een “hoi” te wachten. Wie wil kan gaan shoppen in de bekende ketens, maar ook even wegduiken in het mooie boekenwinkeltje De Bonte Hond of verse oesterzwammen bestellen bij stadslegende Jolande Vermaas. Klim de Peperbus kerk op voor een prachtig zicht over de stad. Op een heldere dag zie je zelfs Antwerpen liggen in de verte.

Pik een expo mee in het prachtige stadspaleis Markiezenhof, waar je op zolder ook meteen de geheimen van de Zeeridder kan ontdekken. Momenteel loopt de expo Lage Landen, schatten uit het Rijksmuseum er, inclusief jurk van Koningin Maxima. Krijg je niet genoeg van die erfgoedvibe? In de Gevangenpoort, een gigantische oude toegangspoort, hebben ze nu een escape room geïnstalleerd.  

Carnaval en giraffen

Mag het wat gekker, kom dan rond de carnavalsperiode naar Bergen op Zoom. Zijn ze wel fan van hier. Overal hangen grote en vooral creepy poppen, elk jaar is er een ander thema en de inwoners doen bijzonder enthousiast mee. Ga feesten op de marktplaats en voor je het weet loop je in polonaise mee met een mini-fanfare. Heeft ondergetekende hier ook meteen voor het eerst in zijn leven op een schuiftrompet geblazen? Ewel ja!

Genoeg kasseien en bakstenen gezien? Spring de fiets op en rij naar Fort De Roovere. Van dat fort zelf schiet niet veel meer over op enkele kanonnen en heuvels na, maar een korte boswandeling kan er wel vanaf. Beter nog, je loopt er via een soort tunnel/brug/dam letterlijk door het water. Doe je liever uit de hoogte, kruip dan op de giraffentoren. Architecten baseerden zich op de hals van een giraf, zowel voor het design als het patroon. Kan je rustig wat uitwaaien op 34 meter hoogte.

Bergen Op Zoom ligt ook vlakbij Rotterdam (50 minuten), Breda, Biesbosch en net tegen Zeeland. Ideaal voor een langer weekendje Brabant dus.

Praktische info

Slapen: ik sliep in Grand Hotel De Draak, meteen ook het oudste hotel van Nederland. Meer dan zeshonderd jaar oud. Knal op de markt, grotesk interieur en piekfijne kamers, maar vooral een heel warm onthaal.

Eten: Wij aten in de Hemingway en dat was best ok. ‘t Spuihuis is zeker een aanrader en Brasserie de Berk is lekker gezellig.

Hoe geraak je daar: Met de auto sta je er op een dik uur vanuit Gent en Brussel, en op een groot half uur vanuit Antwerpen. De trein is ook een optie, overstappen in Roosendaal en van daaruit naar station Bergen op Zoom. Wie echt gemotiveerd is, geraakt er zelfs met de boot.

Foto’s

Reis gesponsord door Aangenaam Bergen op Zoom zelf, maar geen zorgen, ik mocht vrank en vrij spreken.

tjoolaard.be