Beekse Bergen

Waar: Beekse Bergen, Hilvarenbeek (NL)

Wanneer: toen ik klein was en juli 2011

Met: Liesbeth

Vervoer: Met de auto

Route:

Het verhaal:

Vroeger draaiden we lijmstiften open om die dan tegen het plafond te gooien. Als jouw lijmstift het langs bleef hangen, dan won je eeuwig respect. Blijven plakken had toen nog een heel andere invulling. Het zou trouwens een goede reclamestunt kunnen zijn voor Pritt, want meestal bleven de rode buisjes het langst hangen. Vandaar ook de mop; het acteert en het blijft plakken? Brad Pritt!

Ook al heb ik er de leeftijd misschien nog niet voor, ik ben een nostalgische mens. Maar niet op een gefrustreerde vroeger-was-het-betermanier. Ik hou van beleven en daar zit ook herbeleven bij. Zo herlees is kinderboeken, herbekijk ik de series waarvoor ik ‘s morgens om zes uur opstond en herbeluister ik muziek van toen. Talking Heads stuurde me onlangs een Appelsientje-pretpakket op; een rood rugzakje vol sinaasappelsap, een pritt-stift, een schaar, sudokuboekje, nootjes en schrijfgerief. Appelsientje heeft namelijk een spaaractie lopen waarbij je bij aankoop van een ticket voor een attractiepark een tweede gratis krijgt.

De Beekse Bergen stonden ook op die lijst. Als kind ging ik er altijd met wat vrienden, broers, neven en mijn pa kamperen. Jaren aan een stuk, drie dagen, telkens met een vast stramien. Dag één trokken we het safaripark in, dag twee naar Speelland en de laatste dag naar Efteling. Schone tijden uiteraard. Koken op gasvuren, apen die neefjes hun pet stelen, vrienden die in glas trappen, broers die een hele dag vermist zijn en uiteindelijk op de kabellift zitten… Herbeleven dus!

Als kind lijkt alles veel groter en grootser. De tocht naar de Beekse Bergen leek vroeger immens lang, maar eigenlijk sta je er al op een anderhalf uur. Het safaripark daarentegen was nog altijd even gigantisch. Er is zelfs nog een stuk bijgekomen. Naast een autosafari kan je er nu ook te voet door of met een boot! Beesten checken, spelletjes spelen en op de wc kennis opdoen over de ontlasting van dieren. Wat houdt je nog tegen? And they have monkeys!!

Foto’s:

 

tjoolaard.be