SHORT ESCAPE: Biesbosch natuurdomein

“Hey Sjakie, moete die beesje nie slapeu ja?!” Een Hollandse bulderstem perst zich door de nacht. Ook al kreeg de bewuste Sjaak in mijn hoofd het veel elegantere Jacques opgeplakt, meer dan een oerdegelijke “nei jo, die swane zijn owkei.” kwam er toch niet uit. Sjakie zijn gedachten zaten bij het beverspotten. Heel zijn omgebouwde schuit vol bloggers en ander online gespuis, maar geen verrekte dammenbouwers te spotten.

De fluisterboot, zo heette onze sloep. Zacht door de Biesbosch wateren glijden, genieten van de nachtelijke stilte en speuren naar donkergewillige fauna. Sjaak, die was boswachter van dienst en bijzonder gedreven om zijn Biesbosch, een gigantisch stuk natuurgebied in Brabant, te bejubelen als het enige echte aards paradijs. Vol verhalen over mooi gevormde kroken, bange nazi-soldaten en een geïmmigreerde zeearend.

Maar arme Sjaak, geen geluk voor jou, want de bevers wilden die avond liever niet op een tiental Instagramaccounts, blogs, online radio en Snaps vereeuwigd worden. De zwanen daarentegen wel, tot groot jolijt van de Hollandse bulderbek, eveneens live radiomaker. En hey, er was een ritje heen met huifkar en traktor, uitgebreid diner en een prachtige zonsondergang dus die digitale tokkelaars waren al lang tevree.

Biesbosch heeft wel iets. Overstromingsgebied als job, maar rustbaken als hobby. Kamperen doe je er gewoon tussen de Shetlanders en Schotse koeien, terwijl in de achtergrond het Biesbosch Museum met haar speciaal design staat te pronken. Een aanrader trouwens, al was het maar voor de vormgeving. Zo ben je helemaal mee met het verhaal van Biesbosch en haar mandvlechters. Maar je kan er ook heerlijk eten en buiten in de tuin wat rondhangen bij de kunstwerken. En erna in het donker terugwandelen naar je kampeerplek.

Wil je dus even ontsnappen aan alle werk- en andere stress maar geen uren rijden, zoek dan Noord-Brabant en Biesbosch op. Op nog geen twee uur sta je er met de auto en al je kampeerspullen. Tent opzetten, vuurtje maken, amper ontvangst en gewoon je botienen aantrekken om vogels te gaan spotten. En ben je al die natuur beu, dan rij je gewoon door naar Rotterdam of Tilburg. Liggen toch vlakbij.

Foto’s

/disclaimer: ik werd uitgenodigd door Visit Brabant in het kader van Brabantnacht. Al wat hierboven staat is uiteraard mijn eigen mening, ongekleurd als een wit hemd gewassen met Dash ultra white.
tjoolaard.be