Zet reizen de planeet onder druk?

KLIMAAT EN REIZEN

Terwijl 70.000 betogers de politiek toeschreeuwden om straffer uit de hoek te komen, dwaal ik rond in de Stockholmse straatjes. Een citytrip. Spotgoedkope vlucht. En ook al heb ik de CO²-uitstoot financieel gecompenseerd, het knaagt. Schuldgevoel. Die ecologische voetafdruk van me trapt me alsmaar harder in de eigen kont. Vroeger was ik de groenste van de hoop. Geen eigen wagen, alles met het openbaar vervoer en de fiets. Maandelijkse bijdrage aan WWF. Veggie friday. Duizend-en-één weetjes over natuur. Daaaaagen ronddwalen in bergen, bomen op mijn lijf tatoeëren en aapjes uit Indonesische regenwouden adopteren. Maar nu, nu mag ik netjes achteraan de klas gaan zitten. In en vanaf 2019 zou ik toch graag in de buurt komen van een kus van de juf.

Vliegreizen staat terecht onder druk. Maar mogen we dan niet meer op reis? Of moeten we anders gaan reizen? Want reizen kan een pak meer zijn dan jezelf naar een andere plek verplaatsen. Het is je grenzen verleggen. Het is verbinden. Nieuwe mensen leren kennen. Hun wereld ontdekken. De jouwe tonen en zo bruggen bouwen. Liefde opbouwen voor hoge pieken, dichte bossen en uitgestrekte oceanen. Verwonderd raken door dat prachtige decor waarin we dwalen en er verliefd op worden. Zo verliefd dat we er alles voor willen doen. Tot veranderen toe.

Op Kaat DM haar Instagram zag ik een quote die rondgedragen werd: “just because you can’t do everything right, you shouldn’t do everything wrong.” Doen wat je kan dus. De kleine beetjes helpen. Maar hoe groter, hoe beter natuurlijk. Om inspiratie op te doen, ging ik eens horen bij collega reisbloggers wat zij hierover denken, maar ook wat zij doen. Heb je zelf nog tips, laat het me dan zeker weten. 

Yannick De Pauw van Soms Ook Heimwee  

“Ik wil Europese vluchten proberen vermijden en meer met de auto of trein reizen vanaf nu. Maar ik zoek ook goede doelen in het land waar ik naartoe ga om zo een steentje bij te dragen. Je hebt bijvoorbeeld milieubewuste tours: ergens iets bezoeken met een vuilzak en ondertussen afval rapen. Met blogposts kan ik die initiatieven in het licht zetten en duidelijk maken dat toerisme niet goed is voor de planeet. Dat ik er zelf aan meedoe toegeven, maar oproepen om thuis alvast anders te leven. Wat heeft het voor zin om te roepen op mensen die een vliegtuig pakken als je thuis nog steeds plastiek vorken koopt en oorstokjes gebruikt. Be the change you want to be.”

Bart van Vetexbart

“De laatste jaren denk ik toch steeds vaker na over hoe ik zo duurzaam mogelijk kan leven.
Als reisblogger zou het echter oneerlijk zijn om me te etaleren als beste leerling van de klas. Uiteraard zal je altijd meer CO2 uitstoten op reis dan wanneer je gewoon thuis blijft, daar moeten we niet flauw over doen. Ik heb er bijvoorbeeld wel bewust voor gekozen om geen wagen te hebben en al mijn dagelijkse verplaatsingen te doen met de fiets en het openbaar vervoer, wat niet altijd even evident is. Als een reisbestemming op een redelijke manier te bereiken is met de trein dan laat ik het vliegtuig voor wat het is. Een vluchtje Brussel-Parijs of Antwerpen-London is volgens mij niet meer verantwoord. 

Enkele weken geleden zei ik nog neen tegen een persreis naar Ijsland. Niet omdat het land me niet aanspreekt, wel omdat ik het gevoel kreeg dat alles over het eiland stilaan verteld en getoond is. Ik zag niet direct in waarom ik ook nog eens een keertje mijn verhaal zou moeten doen vanuit een plek die al 8 maal meer toeristen ontvangt dan er inwoners zijn. Verder houd ik me de laatste jaren ver weg van alles wat met wilde dieren te maken heeft, die men her en der opvoert in shows. Je ziet het, zonder heiliger dan de Paus te willen zijn, je kan als reisliefhebber best wel je ecologische steentje bijdragen.”

Sam van CheckoutSam

“Ik probeer er bij stil te staan, maar vind het om eerlijk te zijn vaak heel moeilijk. Zeker omdat ik meestal alleen reis. Dan denk ik: “Dju, die huurauto voor mij helemaal alleen is niet bepaald ecologisch.” Tijdens citytrips probeer ik alles te voet te doen of met het openbaar vervoer. Als er nachtbussen of treinen zijn, geef ik daar ook graag de voorkeur aan. Zo help je de natuur een stukje vooruit, maar tegelijkertijd hoef je ook geen accommodatie meer bij te betalen.

Waar ik me tegenwoordig heel bewust van ben, is plastic. Tijdens het reizen lijk je dat nog meer te gebruiken dan anders! Plastic flesjes, rietjes, boodschappen halen en een plastic zakje bijbetalen. Als ik er even bij stilsta, dan probeer ik daar wel iets aan te doen. Een herbruikbare fles, een drankje vragen zonder rietje (of je eigen rietje meepakken) en op stap gaan met een rugzak. Andere dingen waar ik aan denk zijn o.a. je handdoeken hergebruiken, met het openbaar vervoer naar de luchthaven pendelen, lokaal eten, … Het zijn zo’n kleine en simpele dingen die je heel snel gewoon wordt, en die een enorme impact kunnen hebben op het milieu. Hoe zit dat eigenlijk met elektrische vliegtuigen?”

Yannick Merckx van Het is de Merckx

“Wij trachten ook tijdens het reizen onze ecologische impact te minimaliseren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: de tijd onder de douche beperken, handdoeken meerdere dagen gebruiken, zo weinig mogelijk plastiek gebruiken en af en toe wassen we onze kledij in de lavabo. Plastiek flessen proberen we te vervangen door hervulbare exemplaren. Sinds kort hebben we ook besloten om enkele metalen rietjes toe te voegen aan onze travel kit. Jammer genoeg hebben wij nog niet de beslissing genomen om een keer minder het vliegtuig te nemen. Er zijn ecologische oplossingen, maar die gaan vaak een stuk langzamer. Moeilijk te combineren met onze manier van reizen. Tenzij dit een stuk goedkoper zou zijn.”

Charlotte Noël van Travel Rebel

“Jammer genoeg resulteert onze ‘wanderlust’ vaak in oververzadigde toeristische steden, een grote ecologische én economische last op de schouders van de plaatselijke bevolking en soms zelfs verloedering van de natuur en cultuur. Steden zoals Venetië hebben het volledig gehad en nemen strenge maatregelen tegen toeristen, maar niet alle landen kunnen het zich permitteren om zo scherp uit de hoek te komen. Als reisblogger focus ik mij op de iets minder toeristische gebieden. Zo verkende ik recent Siberië, Nicaragua & São Tomé. Bij de meeste reizigers niet op de topbestemming-lijst maar onterecht.

Deze verre bestemmingen maken het uitdagend tot zelf bijzonder moeilijk om er op een ecologisch verantwoorde manier te geraken. Met het vliegtuig op reis gaan (iets wat vaak onvermijdelijk is, dat geef ik toe), dat laat sowieso een grote ecologische voetafdruk na. Gelukkig zijn er tal van tips en tricks om jezelf om te toveren in een bewuste en respectvolle reiziger. Het licht uitdoen wanneer je weggaat, het water niet nutteloos laten lopen, de airco niet aanleggen wanneer het raam wagenwijd openstaat… Was jij thuis elke dag je lakens en je badhanddoeken? Neen, dus hang dat ‘do not disturb’-bordje maar mooi aan je deur. Wat je met die extra onverstoorde tijd in je hotelkamer doet, mag je zelf invullen ;-).”

Zelf tips of ervaringen? Delen die boel.

tjoolaard.be