siberie

11 topmomenten en foto’s van 2018

De 11 topmomenten en foto’s van 2018

Pittig jaartje, 2018. De nieuwjaarsbrief, die kreeg je al, dus blik ik nu graag even terug op enkele onvergetelijke momenten. Vijftien landenbezocht, fantastische mensen leren kennen en vooral vree veel gelachen. Hier en daar een absurd momentje, dan weer wat avontuurlijks en wat verder pakken natuurpracht. Kiezen is verliezen, maar deze elf mogen er alvast zijn. (en eigenlijk kon de lijst nog een pak langer)

1.Libanon, de ultieme smeltkroes

libanon

Eigenlijk ben ik heel impulsief met een goeie maat in Libanon beland. Vrienden gaan bezoeken. Totaal onvoorbereid, maar we waren in de juiste handen. Beirut, en Libanon tout court, is een ongelofelijke smeltkroes van culturen en geschiedenis, met de keuken als absolute uitschieter. Mmm falafel en humus. Maar het topmoment was de mini-roadtrip naar de Baatara-watervallen, een spot die zelfs bij Libanezen amper bekend is. Dat we ver het ravijn inlagen met de wagen, namen we er graag bij.

2. Paardrijden in Colombia

colombia

Je moet weten, ik ben geen grote fan van paarden. Maar mijn reisgenoten vonden het wel passen om de koffieplantages van Jardin te bezoeken op een ros. Koffie plukken en proeven bij een gezellige boer, die mijn rugzak vulde met overheerlijke appelsienen. Op de terugweg wou onze gids nog een foto trekken en sleurde daar de paarden voor bij elkaar. En daar ging de mijne niet mee akkoord. Even steigeren en omvallen, mezelf onder het beest. Met een pijnlijke elleboog en een rugzak vol appelsiensap als resultaat.

3. Solo in Tayrona

tayrona

Tayrona is een prachtig natuurgebied, met heel uitdagende hikes en vooral een prachtig stuk strand. Overdag loopt het er vol toeristen, maar tegen de avond gaan de meesten naar huis. Wij bleven er kamperen en hadden er het strand voor ons alleen. Prachtige zonsondergang en tijdens een korte avondhike botsen we op dit plaatje. Een schattig vijvertje, roze rots en twee rustig grazende paarden. Een wondermooi moment.

4. De gevaarlijkste buurt van Bogota

egypto

Colombia was eigenlijk een aaneenschakeling van gekke, mooie en absurde momenten. Een van de meest intense was ons bezoek aan Egypto, de gevaarlijkste buurt van Bogota. Breaking Borders, een groep ex-gangsters, organiseert gegidste tochten door de sloppenwijk en probeert zo jongeren uit de criminaliteit te krijgen. Geloof me, de verhalen die ze vertellen zijn on-waar-schijnlijk. Elke schietpartij kunnen ze bewijzen met hun littekens en de toer eindigt in het zelf gefabriceerde huis van de gids. Echt een aanrader.

5. Sunset hike in Saalbach

saalbach

Diep in de nacht bij vriestemperaturen een berg in Saalbach opwandelen, je moet het maar zien zitten. Maar de zonsopgang die we ervoor in ruil kregen was onvergetelijk. Dauw aan de botienen, met een restje sneeuw een mini-sneeuwman maken en ondertussen genieten van het kleurenspel op de bergtoppen.

6. Boomhutten in Le Grand Massif

Annecy en Le Grand Massif waren misschien de verrassing van het jaar. Met heel weinig verwachtingen en voorkennis vertrokken, maar het stadje, het meer en de bergen erom heen zijn blijven plakken. We sliepen in oude expeditiecontainers, vlogen parapente door de lucht en ik vond mijn droomhuis: een kabine in de bossen met hot tub en boomhutten.

7. Roadtrippen naar Sziget

Zoals elk jaar trok ik erop uit met mijn buddy Axel en dit keer reden we helemaal tot Boedapest voor het Sziget festival. Fantastische happening: goeie bands, mooi decor, lekker warm en heel veel toffe randactiviteiten. Maar ook onze stops op weg en terug naar Boedapest konden tellen. Het pittoreske Rothenburg, de ruwheid van Duisburg, de natuurpracht van Bastei en revelatie Dresden.

8. Raften in Siberië

Qua intensiteit staat deze reis alvast op nummer een. Siberië overtrof alle verwachtingen. Afzien in het ijskoude water, prachtige natuur, ontbijten bij een kampvuur en je helemaal overgeven aan de kracht van het desolate. Ik leerde er fantastische mensen kennen, uit alle uithoeken van de wereld, inclusief de Siberiërs zelf. Hier zien ze me nog terug.

9. Meer dan Barcelona

Wie Catalonië zegt, denkt Barcelona. Maar eigenlijk is de rest van de provincie even hard de moeite om eens door te rijden. Mosselen vangen aan de kust, de rotsen van Siurana beklimmen en uitblazen in het afgelegen Rupit. Of op historische tocht door het Romeinse Tarragona en aan de wanden likken van de zoutmijn in Cardona. De prachtige views langs de baan krijg je er zo bij.

10. Met 3000 kerstmannen de piste op

Dit jaar verschillende keren gaan snowboarden maar de meest bizarre ervaring was toch het sinterklazen-event in Verbier. Wie als kerstman of sinterklaas verkleed komt, mag die dag gratis de piste op. Ondertussen komen de sneeuwliefhebbers van heinde en verre af, met als resultaat 3000 rode mannetjes op de skipiste. Deze verdwaalde Sint kwam ik tegen tijdens een sneeuwstormpje.

11. Horror house in Krakow

Krakow is een toffe stad met heel wat leuke bars en lekkere restaurants. Maar de topper hier was de horror escape room Lost Souls Alley. Puzzels proberen oplossen terwijl je achterna gezeten wordt door monsters met kettingzagen en tasers. Zo leer je je vrienden echt kennen. Roepen van het verschot, zweten van de intensiteit en op het einde de slappe lach van opluchting.

En ik vond de coolste wc ter wereld

Nog enkele favorieten

tjoolaard.be