Draaien, draaien en draaien aan die wereldbol. Soms is de inspiratie voor nieuwe bestemmingen echt ver te zoeken (pun intended). Ideaal moment dus om het nieuwe concept srprs.me (lees surprise me) eens te testen.

Bij srprs.me komt het er vooral op neer dat je pas je bestemming op de luchthaven zelf te weten komt. Goed onbesuisd, geen voorbereidingswerk mogelijk en een absolute verrassing. Weg keuzestress! Meer focus op het feit dat je op reis gaat en niet zo zeer op de bestemming. Ze bieden trouwens heel wat pakketten aan; city trip, broke voor low budget, langere reizen, zonnevakanties, avontuurlijk, nieuwjaarstrips, … En geregeld zit er eens een pop-up conceptje tussen, zoals verrassingstrips met de auto.

De ervaring

Geen solo-trip deze keer maar miene moat Axel mee onder en op de vleugels genomen. Dus was heel het voortraject meteen spannend voor twee. Elkaar wat opfokken, bang maken -stel dat het een bommabestemming is-, favorietjes delen en zo voort. Axel zag Italië wel zitten, maar was ook tevreden met een speciale stad en ik hoopte op het Oostblok of Scandinavië. srprs.me speelt er ook goed op in door je op voorhand al een persoonlijke website te geven, met een timer en enkele dagen voor vertrek het weerbericht ter plaatse. Weet je toch ongeveer wat in te pakken.

Die laatste dagen zijn trouwens echt spannend. Zeker als je begint te wedden op je bestemming en wedstrijdjes organiseert. Enkele dagen voor je vertrek krijg je een kraskaart in de bus waarmee je dan in de luchthaven je bestemming te weten komt. Vree benieuwdmakend. Uiteindelijk rij je zo zenuwachtig en uitgelaten als iets naar de luchthaven om daar je nagels vuil te krabben aan het zilveren laagje op de kaart. Vier cijfers komen te voorschijn en die moet je dan op je persoonlijke website invullen. En dan, bam, je bestemming! Riga in ons geval. Doodblij waren we. Zo blij dat we spontaan een dansje deden.

surprise me

De vluchtdetails worden je doorgestuurd, snel inchecken en hop, dat vliegtuig op. Ook ter plaatse is alles al geregeld. Wij zaten in een heel mooi hotel, knal in het centrum van Riga, dus ze steken je ook niet weg in één of ander gedrocht. Over Riga zelf vertel ik later meer.

Zou ik het nog eens doen?

Ewel, op mijn eentje niet. Dan weet ik liever waar ik naartoe ga om al wat voorbereidend werk te doen. Maar in groep of met iemand mee, sure waarom niet. Het concept zit goed in elkaar, het is spannend en je krijgt kwaliteit. Ook de prijzen vallen goed mee. ‘t Is een leuke manier van reizen, omdat je focus helemaal anders ligt. Het voortraject en de manier van toeleven naar je reis is helemaal anders.

Tips voor last-minutes

Maar daar sta je dan natuurlijk, op een onbekende bestemming. Enkele tips om heel snel toch wegwijs te geraken.

  • Bagage: ga voor sobere stukken en laagjes die vlot combineerbaar zijn. Hoef je niet zo veel mee te nemen. Zwembroek en regenjas zijn standaard.
  • Zoek naar free walking tours. Ideaal om heel snel wegwijs te geraken in een stad en ideaal om snel mensen te leren kennen.
  • Dienst toerisme niet vergeten!
  • Zoek locals en vraag ze de pieren uit hun neus. De receptionist van het hotel, mensen in bars, Tinder, …
  • Wikitravel is je vriend!
  • Heel veel steden hebben een eigen app met wandelroutes, kalenders etc. Of hun website natuurlijk.
  • Gewoon Googlen op Ten things to do in <insert destination>
  • Weet je echt niet waar lopen? Zet je gewoon ergens neer en staar beetje naar de mensen. Ook geestig.
tjoolaard.be