Wat is een Zikr?

Veel te doen nu rond bovenstaand filmpje. Vooral veel discussie over wat er nu juist aan de gang is. Je ziet een hele hoop mannen rondlopen in een cirkel, versnellen, stoppen en ritmisch heen en weer waaien. Begeleid door keelgezang, gegrom en drums terwijl (meestal) één man varianten op het woord God zingt. Ziet er behoorlijk indrukwekkend uit, deels door het flock-principe (individuen die in grote massa bewegen). Kijk maar eens hoe indrukwekkend deze eend-stampede is.

Wat je ziet is een Zikr, een mythische Soefi-dans. Sofisme is een traditie en levensstroom die zijn oorsprong heeft in de Islam. De dans zelf komt vooral voor in de Kaukasus en specifiek bij de Tsjetsjenen. De Zikr en andere rituelen zijn aan een opmars bezig, vooral als antwoord op de Russische onderdrukking. Daarom ook dat de betekenis van de dans niet helemaal duidelijk is. Het wordt zowel gebruikt als daad van rebellie, als tonen van identiteit en als een religieus iets. Zikr of Dhihr betekent letterlijk ‘herdenking’ en meestal in religieuze zin. Maar hier dus niet zozeer.

Zoals je ziet is een Zikr fysiek niet van de poes. Een serieuze inspanning gekoppeld aan een trance. Daarom dat er geregeld eentje van tussen valt, die dan meteen vervangen wordt door een zijstaander. De dans bestaat in verschillende vormen.Zo heb je ook de opspringende Masai, de ronddraaiende dansers in Centraal-Turkije, etc.


tjoolaard.be