Jaar na jaar staat Turkije in de top drie van populairste vakantiebestemmingen bij Belgen. Naast Spanje en Frankrijk. Ondertussen nu zelf al een paar keer overgevlogen naar het land van de halve maan en heb het me nog nooit beklaagd. Misschien plan ik wel eens een roadtrip door Turkije. Lijkt me cool. Dit zijn de stops die ik zou maken. Als er andere tips zijn, let me know!

Istanbul

istanbul

Paar jaar geleden liep ik er al eens rond voor een paar weken en was meteen een onvergetelijke ervaring. De to do’s lees je hier. Ga ik terug, dan wil ik er zeker nog eens een voetbalmatch gaan zien. Uitzinnige sfeer. Daarnaast wil ik de stad ook wat beleven in volle glorie. Toen ik er rondtjoolde wat het namelijk ramadan. Op zich ook een bijzondere periode om een stad te bezoeken, maar toch anders. De smeltkroes van traditie, moderniteit, historische gebouwen en broeiende marktjes krijgt me zo op het vliegtuig.

Derinkuyu

derinkuyu turkije
Afbeelding door Impressive Magazine

Geen bekende tussenstop maar het klinkt wel cool. Om te kunnen ontsnappen aan de Romeinse vervolging bouwden de inwoners een hele stad onder de grond. Kelders, keukens, kerken enzovoort. Altijd geestig zo’n dingen.

Cappadocië

cappadocia
foto door Palmcongress

Cappadocië is een streek gevormd door uitbarstende vulkanen. De verschillende steensoorten en erosie hebben het landschap een heel aparte vorm gegeven. Ideale plek om eens boven te vliegen met een luchtballon. Is ook het epicentrum van de Derwisjen, die ronddraaiende dansers. 

Pammukkale

pamukkale turkije
foto door mymodernmet

Alleen al voor de naam zou je erheen willen. Letterlijk betekent het katoenen kasteel, maar Pammukkale bestaat vooral uit 17 warmwaterbronnen of hot springs. Prachtige kleuren, mooie contrasten en uiteraard heeft het water -volgens de locals toch- genezende krachten. De Romeinse soldaten kwamen hier vroeger alvast hun oorlogswonden helen.

Ephesus

Ephesus turkije
Foto door delightist

Bij ons misschien beter gekend als Efeze, een oude havenstad. De streek zit volgepropt met archeologische sites en ruïnes. De poorten van Mazaeus en Mithridates, de tombe van de Apostel Johannes, dBibliotheek van Celsus, theaters, tempels, enz. Een walhalla voor geschiedenisfreaks dus. 

Andere

Nemrut turkije
foto door I was in Turkey

De Coruh-vallei zou prachtig zijn voor hikes en kayaktochten, in Troje staat een replica van het overbekende paard, op de berg Ararat is de ark van Noah gestrand, op de berg Nemrut liggen gigantische godenhoofden, Pergamon, … Meer van dat alhier.  Als je zelf tips hebt, let me know!

tjoolaard.be